1.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 29. siječnja 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
važan projekt

Izložbom ‘Put čipke’ nastavlja se uspješna suradnja dvaju muzeja, ovog petka dođite u Galeriju Koprivnica i uživajte u našoj baštini
I

Nastala je okupljanjem stručnjaka etnologa, ali i amatera zaljubljenika u baštinu koji su istražili i prikazali jedan dio tradicijskog ruha koji svojom upotrebom i izradom povezuje nekoliko susjednih područja

Ne propustite

Izložbom Put čipke nastavljena je uspješna suradnja Muzeja grada Koprivnice i Gradskog muzeja Križevci, a njome je Gradski muzej Križevci prošle godine obilježio sedamdesetu obljetnicu osnutka.

- Oglas -

Nastala je okupljanjem stručnjaka etnologa, ali i amatera zaljubljenika u baštinu koji su istražili i prikazali jedan dio tradicijskog ruha koji svojom upotrebom i izradom povezuje nekoliko susjednih područja.

Tema izložbe je čipka na batiće ili klepkana čipka koja se izrađivala u Međimurju u mjestima Sveta Marija, Donji Mihaljevec i Čukovec te u nekoliko mjesta u okolici Križevaca i Vrbovca. Svetomartska čipka služila je za ukrašavanje međimurske nošnje te za izvoz u Podravinu, Moslavinu, Bilogoru i dio Prigorja, a njezinom izradom čipkarice su ostvarivale dodatnu zaradu za pokrivanje troškova kućanstva ili za nabavu miraza.

Sve vrste čipke na batiće javljaju se isključivo na dijelu oglavlja udanih žena, jednoj vrsti kapice koja je poznata pod nazivom poculica. Nosi se pričvršćena na kosu i ukrašena dodatnim dijelovima oglavlja na stražnjem dijelu glave. Zahtijeva vještinu pravilnog postavljanja po strogo određenim pravilima. Suvrstica ovog pokrivala karakteristična za nekoliko sela Bilogore i Moslavine nosi naziv špice i odnosi se na malu podstavljenu kapicu izduženog pravokutnog oblika na koju je prišivena uz desni i lijevi rub bogato nabrana šira traka čipke na batiće. Ovo pokrivalo učvršćuje se nisko na zatiljku, u visini donjeg ruba oba uha, ili čak i niže, a zahtijeva strogu frizuru sa začešljanom kosom razdijeljenom po sredini.

- Oglas -

Inače, otvorenje izložbe bit će ovaj petak, 20. siječnja u Galeriji Koprivnica u 18 sati. Izložba ostaje otvorena do 1. ožujka 2023. godine.

Projekt je realiziran sredstvima Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Križevaca i Grada Koprivnice.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
čitam...
- Oglasni prostor -

Najnovije

nikola večenaj leportinov

Kao dijete klečao je pod puškom mađarskog vojnika, prvu izložbu imao je kao Podravkin portir, a danas boluje od Parkinsa i živi u domu:...

Naivno slikarstvo karakteristično je po motivima iz svakodnevnog života, prekrasnim krajolicima, živim bojama, a osobito po jedinstvenom slikanju na...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti