14.6 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
OTVORENA IZLOŽBA

Izloženi su svi radovi rekonstrukcije središnjih trgova, Jakšić o oštrim kritikama javnosti: Da se rad isplati, i magarac bi imao zlatno sedlo
I

Prema riječima gradonačelnika Mišela Jakšića, napravljen je najsveobuhvatniji natječaj do sada u povijesti rekonstrukcije trgova u Hrvatskoj.

Ne propustite

Danas je u Galeriji Mijo Kovačić otvorena Izložba natječajnih radova Urbanističko-arhitektonskog natječaja za izradu idejnog rješenja “Rekonstrukcija središnjih trgova u Koprivnici”. Podsjetimo, prijavljeno je 13 radova, a povjerenstvo na čelu s arhitektom i profesorom Hrvojem Njirićem, donijelo je krajnju odluku u kojoj su pomagali i Ivan Pal kao predsjednik Gradskog vijeća i Robert Čimin kao ravnatelj koprivničkog muzeja.

– Moram iskreno reći da smo očekivali više radova, ali vjerojatno zbog paralelnog postojanja još nekih natječaja na prostoru Hrvatske, te prijave su malo prorijeđene, ali zadovoljni smo dobivenom kvalitetom – govori profesor Njirić.

Jednoglasnom odlukom utvrđeno je kako je pobjednik NFO d.o.o., a projektni tim činili su Maja Bencetić, Frane Dumandžić, Kata Marunica, Nenad Ravnić, Andrea Šandrak, Roko Šarić, Karla Tavić i Filip Vidaković.

Natječajni radovi rekonstrukcije Zrinskog trga // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

Procedura koja je trajala praktički od kraja prošle godine do današnjeg dana, kako kaže Hrvoje Njirić, završena je na jedan zadovoljavajući način. Priprema je bila opsežna i dugotrajna, s jedne strane zbog želje da se privuče što veći broj natjecatelja, a s druge strane da se pripreme dobre podloge koje bi bile prilagođene kontekstu kojeg Koprivnica pruža.

Natječajni radovi rekonstrukcije Zrinskog trga // Foto: Matija Gudlin
Hrvoje Njirić // Foto: Matija Gudlin

– Ne treba zaboraviti da ocjena ocjenjivačkog suda, koja se kritički prema svakom od nagrađenih radova odnosila, je ipak jedan korektiv kojeg će biti potrebno napraviti tako da neke ishitrene glasine po medijima treba shvatiti na način da tek sad počinje pravo projektiranje. Gradska uprava i mi kao Povjerenstvo koje je odabralo najbolji rad trebamo pomoći projektnom timu iz NFO d.o.o da u daljnjoj razradi implementacijom rada postignu optimum kojeg Koprivnica zaslužuje – rekao je arhitekt Hrvoje Njirić.

Prema riječima gradonačelnika Mišela Jakšića, napravljen je najsveobuhvatniji natječaj do sada u povijesti rekonstrukcije trgova u Hrvatskoj. Priprema i podloga su napravljene anketiranjem građana, formiranjem stručne komisije predvođene profesorom Hrvojem Njirićem te suradnjom sa službenim predstavnikom Ministarstva kulture, konzervatorom Milanom Pezeljom, te je tako, prema riječima Jakšića, s aspekta struke i zakonitosti ispoštovano apsolutno sve.

Natječajni radovi rekonstrukcije Zrinskog trga // Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

– Svaka promjena i svaki iskorak nosi puno pomiješanih emocija, a znamo da se ljudi često u životu boje neke promjene i na temelju toga dolazi do rasprava i nezadovoljstva. Spremni smo ipak okrenuti se prema budućnosti, a to se bez promjena ne može dogoditi. Danas otvaramo javnu raspravu te pokrećemo priču novog trga, definirat ćemo jasan hodogram radova, ne bih još mogao definirati jasan rok radova, ali napravit ćemo sve da isti krenu naredne godine – rekao je gradonačelnik Mišel Jakšić te se osvrnuo na oštre komentare javnosti vezane uz rekonstrukciju trgova.

– Da se rad isplati, i magarac bi imao zlatno sedlo. Svaka tema, pogotovo ovakvog obima i značaja kao što je rekonstrukcija trgova, kad tad se suočava s oštrim i propitivačkim sudom javnosti, bio on zabrinut, stručan ili politikantski – zaključuje Jakšić.

Natječajni radovi rekonstrukcije Zrinskog trga // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin

No, pobjedničkom radu dane su i određene preporuke, što nas dovodi do pitanja koliko su onda na samom kraju pobjedničkom projektnom timu raširene ruke.

– Mi smo dali desetak preporuka, mišljenja smo da su upute konzervatorskog tima bitnije od mišljenja Povjerenstva, jer upravo je njihov zadatak da prate kako bi sve što će biti učinjeno bude u skladu sa povijesnim naslijeđem i bogatim ambijentom koji tu već postoji. Da, prepoznali smo da pobjednički rad ima najviše kvalitete, ali i da je pogodna podloga za razradu, dopunu i prilagodbu svim okolnostima, a šira javnost, odnosno građani su od samog početka uključeni u sve i ne treba postojati strah da će se napraviti nešto mimo njihova znanja – zaključuje Njirić.

O realizaciji projekta odlučivat će se i kroz političku raspravu na gradskom vijeću u vidu rasprave o proračunu za narednu godinu u vidu kojeg će se naravno naći i rekonstrukcija trga u iznosu od osam milijuna kuna, napominje gradonačelnik Jakšić.

Natječajni radovi rekonstrukcije Zrinskog trga // Foto: Matija Gudlin
Foto: Matija Gudlin
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nismo baš "tako" dobri

Gospodarstvo u našoj županiji je zapravo – osrednje, jedino prosječna plaća radnika ulazi u top 10!

Podravka, Radnik, Carlsberg, Hartmann i još nekoliko većih kompanija "kičma" su županijskog gopspodarstva. No, što zapravo govore podaci poslovanja...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×