11.8 C
Koprivnica
Petak, 23. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ODLAGANJE BIOOTPADA

Jakšić: Količine koje se dovoze na Kompostanu iz Samobora su zanemarive, prometnu opterećenost Herešina i kamionski promet riješit ćemo uskoro novom prometnicom
J

- 528 tona otpada došlo je iz Samobora od ljeta, u šest mjeseci, točno 25 kamiona. Unatrag 3 mjeseca došla su tri kamiona - pojasnio je Jakšić.

Ne propustite

U tijeku je 29. sjednica Gradskog vijeća Grada Koprivnice koja je započela minutom šutnje za preminulog bivšeg generalnog direktora Podravke Pavla Gažija i jučer iznenada preminulog rukometnog trenera RK Podravka, Zlatka Saračevića.

Izgradnja kompostišta bila je tema koju je uvodno pod točkom pitanja i prijedloga načeo vijećnik Dragutin Jeđud kojeg je zanimalo dokle se stiglo sa spomenutim projektom.

Gradonačelnik Mišel Jakšić dao je kratku retrospektivu unatrag desetak godina i osvrnuo se na kritike koje su gradska Uprava i Komunalac primali na račun odlaganja otpada, teme koje uvijek unosi određenu dozu straha među građane.

Određene strukture vrte stalno istu mantru, uvijek je prevladavao stav pojedinaca koji su nas kritizirali da nemamo viziju i ne znamo kuda idemo, naglasio je Jakšić.

– Grad Koprivnica je po zadnjim podacima na 57 posto razvrstavanja otpada. S tim brojem i rezultatom smo treći grad po razvrstavanju otpada u RH. Ima i onih koji su na 5 posto, 15, bore se da probiju 30 posto. Sabor je izglasao do 2030. na nivou RH doći na 60 posto, dakle Koprivnica je danas, samo tri posto od toliko željenih 60 posto – kazao je gradonačelnik te dodao kako su ih isto tako kritizirali da su premalo okrenuti EU fondovima, da Komunalac nije dovoljno proaktivan.

– Unatoč tome što smo prošli europske filtere i dobili podršku Vlade s našom Kompostanom nešto monumentalno ne valja kazao je Jakšić te pobrojao što sve spada pod biootpad i što se ne smije odlagati na Kompostani koja je odlična stvar usprkos tome što se u ljetnim mjesecima iz odloženog biootpada širi neugodan miris.

– Svako ljeto imam tamo zborove mještana jer biootpad smrdi. Ne traje to dugo, dok se ne osuši, ali se pojavi. Obećanje moje i Komunalca je bilo da ćemo naći model da to riješimo i to je ono za što ide 14 milijuna kuna. Gradimo dvije hale, jednu zatvorenu za obradu otpada koji neugodno miriši i druga za fazu kad nema neugodnih mirisa – kazao je gradonačelnik.

Budući se u javnosti spominju količine otpada u posljednje vrijeme Jakšić je pojasnio kako je lani na kompostanu odloženo 5232 tone biootopada, i to s područja Koprivnice i općine gdje je operator Komunalac.

528 tona otpada došlo je iz Samobora od ljeta, u šest mjeseci, točno 25 kamiona. Unatrag 3 mjeseca došla su tri kamiona iz Samobora – pojasnio je Jakšić te dodao kako se upravo radi na rješavanju prometne opterećenosti Herešina gdje su sve učestaliji prigovori mještana zbog povećanog broja kamiona na tamošnjim ulicama.

Kako je rekao gradonačelnik u izradi je glavni projekt za prometnicu koja će povezati Kompostanu u Herešinu s Peteranskom cestom i na taj način rasteretiti ovo koprivničko prigradsko naselje od kamionskog prometa.

Količine koje dostavlja Samobor su zanemarive, a trebalo se nečem dokazati da imamo potrebu za takvim projektom i dobiti 14 milijuna kuna za njegovu provedbu, ponovio je gradonačelnik iznenađen činjenicom da ova tema zanima interes kod ljudi koji ni ne žive u Koprivnici.

Na ovu temu nadovezao se vijećnik Ivica Suvalj. Naveo je kako je u jednoj radijskoj emisiji slušao stanovnicu Herešina koja se žalila kako naseljem dnevno prolazi desetak kamiona zbog čega joj je uništena i kuća.

Jakšić je na to rekao da se tamo osim kompostane već destak godina nalazi i gradski pročistač i reciklažno dvorište te da je moguće i da neki kamioni ove puteve koriste kao zaobilazne pravce.

– To je u posljednje vrijeme česta pojava u nekim od prigradskih naselja poput Bakovčica i Starigrada – rekao je Jakšić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

HOBI ZA KOJI SE ŽIVI

FOTO/VIDEO Legrad je prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita, a mladi Dino pravi je maher sa sprejem: Crtanje murala postalo je moj stil života

Legrad je već duže prepoznatljiv na karti umjetnosti grafita i to ponajprije zahvaljujući Gordanu Cvetniću (51) koji je prije...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×