Vandalizam ili protest?

Jakšić o potrganom košu: Postavit ćemo kamere jer ima već i opušaka i smeća i na dječjem i na sportskom igralištu

Ovaj vikend neki je ljutiti "košarkaš" uspio slomiti novi-novcati koš na košarkaškom igralištu. Je li u pitanju čisti vandalizam i iživljavanje ili je netko nezadovoljan pisanim pravilima Grada odnosno onim nepisanima pojedinih gradskih otaca prema kojim se kriterijima za korištenje igrališta dolazi na red, nije poznato.

10:57h
10
Foto: Matija Gudlin

Početno oduševljenje građana, prvenstveno mladih, novouređenim pametnim igralištem između Gradskog parka i škole A.N. Gostovinski nije dugo trajalo. Prva je dva tjedna igralište bilo prepuno, i lijepo je bilo vidjeti sportski entuzijazam na igralištu čak i u ponoćnim satima. Međutim, sportski duh kao ni osnove kulture, čini se, ne krase svakoga.

Ovaj vikend neki je ljutiti “košarkaš” uspio slomiti novi-novcati koš na košarkaškom igralištu. Je li u pitanju čisti vandalizam i iživljavanje ili je netko nezadovoljan pisanim pravilima Grada odnosno onim nepisanima pojedinih gradskih otaca prema kojim se kriterijima za korištenje igrališta dolazi na red, nije poznato.

Foto: Matija Gudlin

O razlozima možemo samo nagađati, no činjenica je da se još uvijek nismo pokazali kao dovoljno zrelo društvo – radilo se o odgovornom ponašanju prema pruženim nam stvarima kroz javno dobro koje sami kao građani plaćamo; ili se radilo o poziciji kroz koju nam je data i određena odgovornost i slika koju kao primjer pružamo drugima.

O strganom košu i situaciji koja se netom nakon otvorenja igrališta, počela odvijati u javnom prostoru za razvijanje zdravog duha u zdravom tijelu, izjasnio se gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Koševi su pod garancijom tako da će se izvođač radova morati očitavati i napraviti preinake. Kako imamo naznaka vandalizma i na dječjem i na sportskom igralištu, postavit će se kamere jer ima već i opušaka i smeća. Međutim, postoje procedure koje moramo proći. Inače imamo i zaštitara, ali on radi samo preko dana – uputio nas je Jakšić.