Vandalizam ili protest?

Jakšić o potrganom košu: Postavit ćemo kamere jer ima već i opušaka i smeća i na dječjem i na sportskom igralištu

Ovaj vikend neki je ljutiti "košarkaš" uspio slomiti novi-novcati koš na košarkaškom igralištu. Je li u pitanju čisti vandalizam i iživljavanje ili je netko nezadovoljan pisanim pravilima Grada odnosno onim nepisanima pojedinih gradskih otaca prema kojim se kriterijima za korištenje igrališta dolazi na red, nije poznato.

10:57h
10
Podijeli objavu
Foto: Matija Gudlin

Početno oduševljenje građana, prvenstveno mladih, novouređenim pametnim igralištem između Gradskog parka i škole A.N. Gostovinski nije dugo trajalo. Prva je dva tjedna igralište bilo prepuno, i lijepo je bilo vidjeti sportski entuzijazam na igralištu čak i u ponoćnim satima. Međutim, sportski duh kao ni osnove kulture, čini se, ne krase svakoga.

Ovaj vikend neki je ljutiti “košarkaš” uspio slomiti novi-novcati koš na košarkaškom igralištu. Je li u pitanju čisti vandalizam i iživljavanje ili je netko nezadovoljan pisanim pravilima Grada odnosno onim nepisanima pojedinih gradskih otaca prema kojim se kriterijima za korištenje igrališta dolazi na red, nije poznato.

Foto: Matija Gudlin

O razlozima možemo samo nagađati, no činjenica je da se još uvijek nismo pokazali kao dovoljno zrelo društvo – radilo se o odgovornom ponašanju prema pruženim nam stvarima kroz javno dobro koje sami kao građani plaćamo; ili se radilo o poziciji kroz koju nam je data i određena odgovornost i slika koju kao primjer pružamo drugima.

O strganom košu i situaciji koja se netom nakon otvorenja igrališta, počela odvijati u javnom prostoru za razvijanje zdravog duha u zdravom tijelu, izjasnio se gradonačelnik Mišel Jakšić.

– Koševi su pod garancijom tako da će se izvođač radova morati očitavati i napraviti preinake. Kako imamo naznaka vandalizma i na dječjem i na sportskom igralištu, postavit će se kamere jer ima već i opušaka i smeća. Međutim, postoje procedure koje moramo proći. Inače imamo i zaštitara, ali on radi samo preko dana – uputio nas je Jakšić.

Podijeli objavu
 • Ivo Vita

  I sada bi mi koji komentiramo godinama, i upozoravamo na nelogičnosti, trebali reći, ” a ća san vam ja reka “, ali neću ništa reći, zato što je šteta već napravljena, novci su bačeni u nepovrat, a građani opet birali istu postavu, dakle, građani žele ovakav scenarij, onda neka lijepo i uživaju. Biti će crne kronike sve više, zna se zašto i zbog koga, ali evo dragi građani, kada ste lijepo glasali, sada uživajte iduće 4 godine, a ja vam od srca želim još i više, jer, tražili ste – gledajte.

  • Grizli

   Ne razumijem, na šta su novi bačeni u nepovrat ? Šta bi ti napravio u ovom slučaju ?

   • Pero

    Ma pusti ga, ljut je sto nije pobijedio njegov HDZ.

    • Grizli

     To nije HDZ. To je neki još desniji mentalni sklop.

     • Pero

      Moze biti, ali vidim da stalno navija za HDZ i, recimo, za Korena i Mrezu

 • Mali Mate

  izgleda da je trebalo ugraditi i boks vreće da svi oni koji imaju viška energije i frustracije to ispucaju na pravom mjestu a ne što uništavaju koševe…što prije video nadzor i zaštitar preko noći jer neće nitko po danu uništiti nešto dok ima ljudi na terenu..

 • Renato Ciler

  Mene zanima par stvari… prvo… kako je uopce netko uspio polomiti kos? Navodno su sprave vrlo kvalitetne. Gledam malo te utakmice.. pa to mrge od 200+ cm i 130 kg zakucavaju i vjesaju se po kosevima.. i nikom nista…..druga stvar… koliko je to sve kvalitetno… na TKZ-u se skoro pa novo igraliste… ponasa ko da bas i nije bilo najkvalitetnije. Ljuljacke se klimaju u temeljima, njihalica se slomila jos prosle godine i nikad nije ni zamijenjena ni popravljena. Kanta za smece je postavljena i drugi dan je nema vise.. samo je temelj ostao… Sprave prije ovih ne bas jeftinih.. postavili novi dvorac ljuljacku tobogan… za 3 mjeseca popucali zastitni lanci ograde, raspali se nosivi stupovi mosta… ma groza. Na kraju sam ja posarafio letve da se klinci ne polome i pokrpao karike dok nisu dosli sluzbenici to sanirati… Kod jug centra na jednoj spravi su vec otpali dijelovi… (nekakva ogledala). Ili su djeca/mladez fakat nekulturni divljaci.. ili se tu podosta stedi na materijalu… Stvarno ne vidim kako se nakon manje od godinu dana temelji ljuljacke za bebe mogu toliko rasklimati da se cijela konstrukcija njise….

  • Vrag Stari

   A čuj Renato, ovaj koš samo dokazuje da pametniji popušta. A naručilac ovih sprava je kvalitetu “popušio” od sposobnog prodavača, kaj ne ?

 • Krševan Toranj

  Pronači krivce i naplatiti štetu. “Zaštitari”…jesu li to oni u uniformama koje plačamo da piju i puše sa klincima u parku i oko parka i da ništa ne rade?

 • Pingback: Na novo igralište i u Gradski park postavljaju se nadzorne kamere, evo i zašto - ePodravina.hr()