8.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
ŽUPANIJSKI SDP SE OGLASIO O DRŽAVNOM PRORAČUNU

Jakšić: Puno toga se rješava iza zatvorenih vrata, a naša županijska vlast očito stalno kuca na kriva kad u proračunu nema naših projekata
J

Bilo bi zanimljivo vidjeti i koliko su tvrtke i građani iz naše županije kroz ovih 30 godina uplatili novaca u državni proračun, a koliko je iz njega došlo novca u naš kraj kaže Mišel Jakšić

Ne propustite

Županijski SDP održao je konferenciju za novinare čija je tema bila osvrt na nedavno izglasan državni proračun. Tomislav Golubić, predsjednik županijskog SDP-a, naglasio je kako su si dali truda i tražili što to sve naša županija dobiva novim državnim proračunom, ali nisu uspjeli previše toga pronaći.

– Evidentno je da u proračunu nema sanacije nasipa, sanacije praonice vagona u Botovu, uređenja infrastrukture oko Drave u općinama koje su bile pogođene poplavama, Podravske brze ceste koja bi povezala Varaždin, Koprivnicu, Viroviticu i Osijek, planiranih radova za brzu cestu od Kloštra Vojakovačkog do Koprivnice, kao ni regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica za koji nedostaje 50 milijuna eura. Svi dogovori župana Korena da se osigura tih 50 milijuna eura za Piškornicu očito su pali u vodu i očito će taj novac morati izdvojiti građani četiri županije koje su osnivači Piškornice – istaknuo je Golubić.

SDP presica
Tomislav Golubić//Foto: Ivan Balija

Iz proračuna je vidljivo, dodao je Golubić, i da osnivačka prava za koprivničku bolnicu od Županije opet preuzima država i to nakon što je u nju dosta uloženo uključujući i energetsku obnovu.

– Nije loše što se ulagalo, ali ako se uspoređujemo s Bjelovarom ili Varaždinom, njihove bolnice su dobile tisuće kvadrata novih prostora za bolničko liječenje. Župan očito ne želi pričati o tome. Osvjedočili smo se da ova upravljačka struktura u bolnici ne radi dobro i prvenstveno treba krenuti od glave pa onaj tko ne radi dobro svoj posao treba biti smijenjen – kazao je Golubić.

Šef SDP-a dotaknuo se i županijskog proračuna i ustvrdio da ova županijska vlast nema ideju i ambiciju jer će na kraju ove godine u „blagajni“ ostati čak 9,9 milijuna eura koji će se prenijeti u iduću godinu.

– Istodobno dvorana u Đurđevcu prokišnjava, svi studenti koji su podnijeli zahtjev nisu dobili stipendije i žalosno je da se za to nije našlo novaca, a u iduću godinu se prenosi skoro deset milijuna eura. Mogla se napraviti projektna dokumentacija za brzu cestu ili nasip na Dravi, svašta nešto se moglo napraviti, ali eto novac će se prebaciti za iduću godinu – naglasio je Golubić.

Mišel Jakšić, SDP-ov saborski zastupnik i gradonačelnik Koprivnice, istaknuo je da je jedini plus da će se ostvariti obećanje koje je dao premijer Andrej Plenković vezano uz učenički i studentski dom u Koprivnici.

– Koprivnica je jedino sjedište županije koje nema učenički dom i jedini sveučilišni grad koji nema studentski dom, a ti projekti našli su se u proračunu nakon amandmana kolege Darka Sobote pa možemo očekivati da se stvari pomaknu s mrtve točke. Zahvaljujem kolegi Soboti na komunikaciji koju smo imali i drago mi je da je inicijalni proračun koji je bio bez tih projekata ipak popravljen u pozitivnijem smjeru za Koprivnicu i našu županiju. Mi ćemo pratiti što se događa oko tih projekata, prvenstveno oko studentskog doma jer će se on graditi na gradskom zemljištu, i činiti sve da se što prije realiziraju – kazao je Jakšić.

SDP-ov saborski zastupnik je dodao da nije zadovoljan odbijanjem amandmana koje je podnio, a koji se odnose na gradnju brze ceste prema Koprivnici, Podravsku brzu cestu, sanaciju praonice u Botovu te ojačavanje nasipa uz Dravu.

– Svi odgovori za odbijanja amandmana su pomalo smiješni, a ono što je najviše tragikomično je odgovor vezan uz nasip uz Dravu jer nije usklađena prostorno – planska dokumentacija. Od prošle poplave je prošlo sedam godina i žalosno je da se nitko nije trgnuo u tom razdoblju naći nekakvo rješenje i uskladio prostorne planove – dodao je Jakšić.

SDP presica
Mišel Jakšić//Foto: Ivan Balija

I dalje će Jakšić inzistirati na tim projektima, ali tu, kaže on, Županija mora biti agresivnija i proaktivnija. Komunicirajući s ostalim županima i gradonačelnicima, ističe Jakšić, uvidio je da pojedine županije puno lakše guraju svoje projekte u državni proračun jer dolaze iz redova vladajuće većine.

– Puno toga se rješava iza zatvorenih vrata, a kako u državnom proračunu nema naših projekata, očito naša županijska vlast stalno kuca na kriva vrata. Mi se za sve trebamo potrgati pa čak i za male stavke, kakve jesu učenički i studentski dom za državni proračun. Po Varaždinu se realiziraju projekti koji se navodno vežu uz razvojni sporazum Sjever, a ispada da iz naše županije u tom sporazumu nema ničega, iako se i tamo spominje brza cesta. Na kraju će ispasti da će naša županija i Koprivnica kroz sporazum Sjever dobiti samo dvorac Inkey, a neka sama javnost procijeni je li to dovoljno. Bilo bi zanimljivo vidjeti i koliko su tvrtke i građani iz naše županije kroz ovih 30 godina uplatili novaca u državni proračun, a koliko je iz njega došlo novca u naš kraj. Mislim da bi ti podaci bili itekako poražavajući i najbolje pokazali kako se država odnosi prema našem kraju – naglasio je Jakšić.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

DRUGA HRL SJEVER ŽENE

Pitomačanke upisale petu uzastopnu pobjedu

Rukometašice Pitomače stigle su do pete uzastopne prvenstvene pobjede, a u 15. kolu Druge hrvatske lige Sjever slavile su...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×