Tajni plan preuzimanja Podravke

Jakšić se pita kuda ide Koprivnica ako se sjedište preseli u Zagreb, iz Atlantica tvrde da trenutno nemaju takve ambicije

14:40h
0
Podravka - Emil Tedeschi
Foto: Matija Gudlin // Atlantic grupa PR

Ovih se dana u medijskim krugovima kreću informacije o tajnom planu preuzimanja Podravke od strane Emila Tedeschija, šefa Atlantic grupe, i to putem kompliciranog zahvata zamjena dionica.

– Podravki ne treba strateški partner, nego je Podravka ta koja razmatra nova preuzimanja, a bolja bi opcija bila ponuditi državni udjel u toj kompaniji građanima na burzi kroz IPO – rekao je Zvonimir Mršić, predsjednik Uprave Podravke u svom nedavnom intervjuu za Večernji list.

Napomenuo je kako je Podravka kompanija s najvećim potencijalom u regiji, koja je u poziciji biti lovac, a ne potencijalna jeftina lovina kojom bi netko mogao popravljati poslovni rezultat na štetu Podravke.

Iz Atlantic grupe pak kažu da su Atlantic Grupa i Podravka predmet novinskih napisa već dugi niz godina i nije tajna da je Atlantic još 2009. godine iskazao jasan interes o

Zvonimir Mršić // Foto: Matija Gudlin
Zvonimir Mršić // Foto: Matija Gudlin

kupnji državnog udjela u Podravki koji, kao što je poznato, nije dobio pozitivan odgovor tadašnjih političkih struktura.

– Logika okrupnjavanja srodnih poslovnih subjekata je jasna, ali je to pitanje za dioničare svake od kompanija. Kako je poznato, državni udjel u Podravki još uvijek nije ponuđen na prodaju, a Atlantic Grupa trenutno nema nikakve aktivnosti po tom pitanju. Kada bi ih imala, prvo bi o tome obavijestila Zagrebačku burzu kako to nalažu burzovna pravila. Cijenimo Podravku, njene zaposlenike, Upravu, Nadzorni odbor te dioničare i ne možemo komentirati spekulacije i scenarije iznesene u glasinama – naveo je Neven Vranković, potpredsjednik Atlantic Grupe za Korporativne aktivnosti.

Mišel Jakšić, v.d. gradonačelnika Koprivnice kaže pak da je u proteklih nekoliko mjeseci vođenja zemlje od strane HDZ-a, MOST-a i HSS-a sve išlo u smjeru toga da se događaju čudne stvari oko Podravke te da se donose čudne odluke.

– Svjedočili smo tome da je Podravka zamalo stržena na telefonskoj aukciji i zatim potezu očajnika na skupštini dioničara gdje je predstavnik države došao s kontra prijedlogom Nadzornog odbora, što nije prošlo – kaže Jakšić.

Napominje da se vrti ovih dana po političkim, poslovnim i medijskim krugovima u gradu Zagrebu da postoje ozbiljne namjere da se dogode neke čudne trampe dionica i da Podravka postane dio jednog sustava.

Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

– Naravno da nas to kao lokalnu vlast ne zadovoljava jer je daljnja komunikacija išla u smjeru toga da bi se uprava i sjedište trebalo seliti u Zagreb – kaže Jakšić. Dodaje kako ne spori da Podravka mora biti internacionalna tvrtka.

– No nismo za to da se napiše biblija poslovanja Podravke te da u upravi i izvršnom menadžmentu ne smije biti baš nitko iz Koprivnice i Podravine. Sustavi koji se dovode u korelaciju s Podravkom su u padu poslovanja i pitanje je čiji je interes da Podravka postane dio drugog sustava, dok paralelno s ovakvim trendovima poslovanja bi za godinu dvije, mogla preuzimati te sustave ili dijelove sustava – oštar je bio Jakšić.

Napomenuo je da ne može Koprivnica i Podravka biti sredstvo da bi netko poboljšao ili poboldao svoj biznis.

– Na to ne možemo pristati kao lokalna zajednica, Podravka nam je jedan od najvažnijih okidača. Pitanje u kojem smjeru Koprivnica ide s razvojem ako ostanemo bez sjedišta jedne takve kompanije – zaključuje on.

 

 

Loading...