20.2 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Slučaj Piškornica

Jakšić: Stvari su izmakle kontroli, pozivam ministra da odgovori na pitanja i da se prestane dovoziti smeće izvan županije
J

Pozvat ćemo ministra da pothitno dođe u Koprivnicu i da zajedno odemo na Piškornicu, kao i sve župane te načelnika Općine Ivanec sa ciljem poticanja javne rasprave, kroz koju ćemo građanima dati odgovore što se događa s Piškornicom i kakvi su planovi za nju, želje su Mišela Jakšića.

Ne propustite

Na izvanrednoj konferenciji za medije, v.d. gradonačelnika Koprivnice Mišel Jakšić pojačan snagama zamjenice Melite Samoborec, predsjednice uprave Komunalca Maje Hleb te Slavka Lakuša, uime koprivničke vatrogasne postrojbe, iznio je stavove Grada Koprivnice po pitanju Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.

– Prema trenutnim saznanjima, projekta o kojem se pričalo 10 godina danas više nema te svatko tko priča drukčije, na politikanski način zbog privatnog, u stranu gura javni interes i skriva pravu istinu – uvodne su riječi v.d. gradonačelnika.

Prema njegovim riječima, prije nekoliko godina kad su završeni sporovi s Piškornicom, Grad je pristao ući u projekt, ali pod uvjetom jasnih odgovora na pitanja koja zanimaju javnost te ispoštivanja ekoloških standarda.

– Doseg ekološke katastrofe može biti povelik pa građani cijele županije imaju pravo na to da se s otpadom gospodari na adekvatan način, a iz onoga što danas vidimo, situacija više nije pod kontrolom – rekao je Jakšić i rekao kako na mnoga pitanja dolaze neodređeni odgovori i prijetnje tužbama.

Slavko Lakuš // Foto: Matija Gudlin

Izjasnio se kako Grad više na ovaj način ne može podržavati projekt te da će već danas uputiti dopis u Ministarstvo.

– Pozvat ćemo ministra Dobrovića da pod hitno dođe u Koprivnicu i da zajedno odemo na Piškornicu, kao i sve župane te načelnika općine  Koprivnički Ivanec s ciljem poticanja javne rasprave, kroz koju ćemo građanima dati odgovore što se događa s Piškornicom, kakvi su planovi za nju, koliki je njen kapacitet i postoje li ikakve studije izvodljivosti – planovi su v.d. gradonačelnika.

Zahtijeva da se prekine dovoz otpada s područja izvan županije, barem do dolaska ministra, a tad da se utvrde odgovori i tko je za to kriv – da li uprava Piškornice, predstavnici vlasnika ili Ministarstvo koje je dozvolilo da stvari izmaknu kontroli.

Istaknuo je sedam intervencija vatrogasaca u devet mjeseci, činjenice da je kroz ugovor s koprivničkom vatrogasnom postrojbom postojao video-nadzor koji za toga 10 dana nije radio.

– Otkuda dolazi smeće svaki dan i zašto? Koliko ga ima? Koliko je puta i zašto ondje gorjelo? Što će biti s tim Centrom, kakvi su planovi s njime i hoće li se izgraditi onako kako se 10 godina najavljivalo – pitanja su na koja Jakšić traži odgovore.

Maja Hleb emotivna je po pitanju Piškornice // Foto: Matija Gudlin

Tvrdi kako ovo nije politička tema ni pitanje kampanje, već društvenog interesa te odgovorio na upit je li izvanrednom konferencijom htio preduhitriti Sinišu Bosanca, kako je medijima istom došao i poziv dotičnoga na konferenciju ispred Piškornice.

– Nemam vremena da bih pratio njegove aktivnosti, tako da nisam ni znao za njegovu presicu, ali Grad podržava i respektira građansku inicijativu Koprivnica kakvu zaslužujemo, kao i svaku drugu koja propitkuje Piškornicu – izjasnio se jakšić.

Zapovjednik JVP-a Koprivnica objašnjava nam kako je ugovor o video-nadzoru vatrogasaca nad Piškornicom jednostrano otkazan i bez objašnjenja te da ona otad nije pod video-nadzorom.

Gradski prikaz Piškornice // Foto: Matija Gudlin

– Piškornica je ukinula video-nadzor, iako bi prema ugovoru još 30 dana od njegova raskida, nadzor trebao biti aktivan – doznajemo od Lakuša.

JVP je predočio podatke o požarima na kojima je intervenirao te je Lakuš istaknuo jedan slučaj mjerenja toplinskog sloja unutar otpada termo-kamerom.

Spomenuto je kako je Komunalac u posljednjih pet godina upravljanja Piškornicom imao 58 mjerenja kvalitete zraka i vode i sve držao pod kontrolom, dok su sad te stvari probile gabarite.

Maja Hleb ispred Komunalca, prokomentirala je kako su se, prema njenoj procjeni, količine smeća drastično povećale, otkad Piškornica više nije j.d.o.o. pod ingerencijom Komunalca te otkad otpad ne dolazi više samo iz Koprivnice i okolice.

– Sudeći prema fotografijama, ovo više nije naša Piškornica. Ovo je prežalosno – komentirala je M. Hleb emotivna po pitanju teme.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Slijetanje

[FOTO/VIDEO] UPRAVO Teška nesreća, vatrogasci vadili vozača iz vozila, automobil potpuno smrskan

Teška prometna nesreća dogodila se maloprije na relaciji između Rasinje i Prkosa. Kako doznajemo od našeg fotoreportera, sve hitne službe...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×