Povodom požara

Jakšić: Tražimo hitan sastanak s ministrom i prestanak dovoza otpada na Piškornicu

16:00h
0
Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin // Arhiva

Svjedočimo svakodnevnom dovozu velikih količina otpada na samo odlagalište, a svjedočimo i drugom, do sada najvećem požaru na istome mjestu u samo nekoliko tjedana, kaže Mišel Jakšić.

Zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić oglasio se povodom jučerašnjeg požara na odlagalištu otpada Piškornica.

Istaknuo je da je Grad Koprivnica nakon godina pregovora podržao izgradnju RCGO Piškornica s jasnim ciljem, a to je bilo gospodarenje i obrada otpada po najmodernijoj tehnologiji koja je trebala ispunjavati najviše ekološke zahtjeve i standarde. Međutim, smatra da od planiranog projekta nije mnogo ostalo.

Danas je projekt očito ni na nebu ni na zemlji, a više nitko niti ne spominje projekt izgradnje samog RCGO. S druge strane, svjedočimo svakodnevnom dovozu velikih količina otpada na samo odlagalište, a svjedočimo i drugom, do sada najvećem požaru na istome mjestu u samo nekoliko tjedana – napominje Jakšić.

Zbog toga od ministra zaštite okoliša i prirode Slavena Dobrovića traži hitan sastanak s predstavnicima koprivničke gradske vlasti i GKP Komunalca.
– Isto tako očekujemo od Ministra da uz komuniciranje i planiranje svog novog koncepta gospodarenja otpadom izađe pred javnost i sa jasnom strategijom postupanja na odlagalištima koja danas funkcioniraju – stoji u priopćenju.

Od župana Darka Korena traži da sazove sastanak s načelnicima općina i gradonačelnicima s ovog područja kako bi se razgovaralo o daljnjim planovima za gospodarenje otpadom, a od direktora Piškornice Mladena Jozinovića da se prestane s dovozom otpada.

– Od direktora Mladena Jozinovića, koji je i sam rekao da se trenutno na adekvatan način ne gospodari ovim otpadom, tražimo da prestane dovoz otpada iz krajeva van ove županije sve dok se ne utvrdi strategija razvoja regionalnih centara za odlaganje otpada u Hrvatskoj i pristupi adekvatnoj sanaciji postojećeg stanja – navodi Jakšić.

čitam...