Izvršenje proračuna u 2019. godini

Jakšić zadovoljan plusom i projektima u prošloj godini, priželjkuje veći interes države: Voljeli bismo brzu cestu i prugu, no u to više nitko ni ne vjeruje

Cijeli dokument o izvršenju gradskog proračuna za 2019. godinu od sutra će biti javno dostupan na internetskim stranicama Grada Koprivnice.

14:42h
0
Mišel Jakšić // Foto: Sanjin Bojić

Gradonačelnik Mišel Jakšić i njegov tim iznimno su zadovoljni realizacijom prošlogodišnjeg gradskog proračuna, investicijama i sredstvima koje su uspjeli osigurati, izjavili su danas, uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća.

Ipak, istaknuli su da je to ostvareno unatoč, kako kažu, nepravednoj raspodjeli sredstava koje država daje jedinicama lokalne samouprave.

– Naša snažna financijska konsolidacija donijela je dobar rezultat. Napravili smo i stabilizaciju kako bismo si otvorili prostor za novi investicijski ciklus, a i smanjili smo kreditno zaduženje Grada. U svjetlu raznih rasprava o poreznim reformama, volio bih naglasiti da pozdravljam svaku koja se tiče toga da građanima ostaje više u novčanicima, no ponavljam da bi bilo dobro da HDZ-ova vlada nađe način da reforma bude i pravedna. Ono što danas imamo jest to da je dioba prihoda od poreza napravljena tako da jednima uzima, a drugima daje. U Koprivnici 17 posto prihoda od poreza na dohodak država uzima da bi dijelila. U jednoj godini to je 17 milijuna kuna, a u dvije godine toliko da smo školu na Podolicama mogli napraviti sami. Nama se uzima 17 milijuna, a nekoj općini se na ostvarenih 10 milijuna dodaje još 10. Protiv takvih reformi i dalje ćemo dizati glas – poručio je Jakšić.

Foto: Sanjin Bojić

No, unatoč tome naglasio je da su prihodi u prošloj godini porasli za 14 posto, odnosno 18 milijuna kuna, sa 130 na 148 milijuna kuna. Uz to, porastao je i prihod od poreza na dohodak za tri posto, što pokazuje porast broja radnih mjesta, kaže Jakšić. Porasli su i prihodi po EU projektima.

 

– Kada sve zbrojimo, u 2019. godini ostvaren je višak prihoda nad rashodima od 7,1 milijuna kuna. To je plus koji smo si zacrtali i ostvarili smo ga – zadovoljan je gradonačelnik.

Državnim investicijama na području Koprivnice nije toliko zadovoljan.

– Nažalost, tempo državnih investicija ne prati naš tempo investicija. Imamo dva rotora koja smo dogovorili, obnovu nadvožnjaka, spremni smo pregovarati i na drugim projektima. Voljeli bismo da interes bude i jači, kroz brzu cestu i prugu, no to nema smisla da ponavljamo jer je to već svima dosadno i nitko više u to ne vjeruje – zaključio je Jakšić.

Zdravko Punčikar // Foto: Sanjin Bojić

Pročelnik za financije, gospodarstvo i europske poslove Zdravko Punčikar naglasio je da je proračun bio investicijski te da je bio najveći u proteklom desetljeću.

 

Još od 2008. godine nismo imali toliko prihoda i primitaka, to je daleko najveći proračun u posljednjih desetak godina. Neke od investicija u kojima smo sudjelovali gradskim novcem su Inkubator kreativnih industrija, spojna cesta Reka-Starigrad, energetska obnova Osnovne škole Braće Radić, obnova vrtića Loptica i više “soft” projekata. Valja reći da od 44 milijuna kuna investicija, državi smo platili devet milijuna, ona dobro zarađuje na našim projektima – rekao je Punčikar.

Cijeli dokument o izvršenju gradskog proračuna za 2019. godinu od sutra će biti javno dostupan na internetskim stranicama Grada Koprivnice.

čitam...
Loading...