11.3 C
Koprivnica
Nedjelja, 21. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Župan imenovao upravno vijeće

Jakšić: Županija će plaćati 50 milijuna bolničkog duga, Pal: Sporazum više nismo mogli odbiti
J

Ne propustite

To je problem jer će time županiju koštati ogromnih 50 milijuna kuna i time opteretiti njene stanovnike jer je od njihovih interesa važnije obećanje njegovom koalicijskom pajdašu, rekao je MIšel Jakšić.

Opća bolnica Dr. Tomislav Bardek u Koprivnici dobila je svoje Upravno vijeće. Imenovao ga je župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren, a njemu su HSS-ovci Miljenko Flajs, vjeroučitelj iz Koprivnice, Tihomir Hodak iz HSS-ovog Stručnog vijeća u Križevcima i županijska pročelnica za zdravstvo Željka Koluder Vlahinja. Time je prihvatio sporazum s Ministarstvom zdravlja o povratu osnivačkih prava nad bolnicom, s države, natrag na županiju. Ovaj bi sporazum županiju mogao koštati 50 milijuna kuna bolničkog duga koji bi preuzela.

Povodom tog imenovanja, zamjenik koji obnaša dužnost gradonačelnika Mišel Jakšić (SDP) izrazio je zabrinutost za dobrobit građana zbog poteza ministra zdravstva Darija Nakića i župana Korena.

Ministar zdravlja Dario Nakić nije ni prstom pomaknuo da bi Koprivnica dobila svoju pedijatriju za koju se čeka još samo jedan papir. Taj ministar je u ovih šest-sedam mjeseci uspio napraviti više štete nego svi ministri prije njega zajedno. No i neki ljudi iz naših krajeva su se, bez obzira na postupke tog ministra, odlučili upregnuti u njegova kola. Župan Darko Koren odlučio je voditi neku svoju politiku u kojoj više nisu bitni interesi naše županije i njezinih žitelja nego mu je bitno skočiti na kola ministra Nakića i time dokazivati neku svoju čudnu poslovnu i političku logiku i istjerivati neku svoju pravdu.
To je problem jer će time županiju koštati ogromnih 50 milijuna kuna i time opteretiti njene stanovnike jer je od njihovih interesa važnije obećanje njegovom koalicijskom pajdašu, koje se očito mora brzo i efikasno odraditi – izjavio je Jakšić, aludirajući na glasine da će kao v.d. ravnatelja Bolnice biti postavljen predsjednik križevačkog HDZ-a dr. Mato Devčić, nakon smjene SDP-ove Sandre Sinjeri.

Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin
Mišel Jakšić // Foto: Matija Gudlin

Napomenuo je i da je to politički legitimna odluka, no da je nagla i nepotrebna te da sa sobom nosi veliki teret od 50 milijuna kuna, što je dug bolnice koji će Koprivničko-križevačka morati preuzeti.

Župan Koren je rekao da nije zadovoljan sporazumom i da će raditi na tome da se on mijenja nabolje, no to nije samo tako jer je iznad svakog sporazuma zakon, a ovaj sa sobom nosi tu veliku sumu. Sanacija bolnice od strane države nije bila idealna, ali donijela je neke dobre stvari i nije trebalo srljati u ovo – dodao je Mišel Jakšić.

Zamjenik župana Ivan Pal (HSS) objasnio je da je do prihvaćanja sporazuma i imenovanja Upravnog vijeća došlo zato što se jednostavno više nije moglo čekati.

Ivan Pal // Foto: Matija Gudlin
Ivan Pal // Foto: Matija Gudlin

– Pitanje imenovanja Upravnog vijeća i v.d. ravnatelja je tehničko pitanje, a suština je pitanje bolničkog duga. On godinama varira između 60 i 30 milijuna. Jasno je da sanacija nije uspjela jer smo bolnicu dali u sanaciju s 50 milijuna kuna duga, a 31. prosinca prošle godine imala je 51 milijun kuna duga. Ovaj trenutak smo odgađali koliko god smo mogli, došao je sporazum koji više ne možemo odbiti i on nije promijenio situaciju u našoj bolnici jer dug je dug i njega će netko morati riješiti. Župan nije htio potpisati sporazum u kojemu stoji da će dug od 50 milijuna kuna ići na teret županije, no došli smo do trenutka kad ga jednostavno moramo prihvatiti – rekao je Pal.

Za dug je okrivio sustav.
– Za dug nisu krivi ni bivši, ni sadašnji, ni budući ravnatelji već sustav koji je krivo postavljen. Neće biti rješenja ako se neće izdvajati više za zdravstvo. Teorija da će se dug bolnice sanirati u iduće dvije godine samo tekućim primanjima bolnice nikako nije moguća – napomenuo je on.

Glasine da će Upravno vijeće imenovati predsjednika križevačkog HDZ-a dr. Matu Devčića kao v.d. ravnatelja nije želio komentirati.
– U političke konotacije ne želim se miješati – kratko je zaključio zamjenik župana Ivan Pal.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

RASPJEVANE SESTRE

[eTV] Koprivničke medicinske sestre prave su pjevačke zvijezde: U naš se zbor može uključiti tko god želi, nema audicije, bitna je samo volja

Nastupom na javnoj televiziji, o čemu smo pisali, medicinske sestre iz koprivničke Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek ušle su u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×