15.9 C
Koprivnica
Četvrtak, 13. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama

Jasmina Pavlović, predsjednica županijskog HNS-a: Ostala sam razočarana i zatečena kada sam vidjela podatke o nasilju nad ženama na našem području
J

Kazne za počinitelje su izrazito niske, a posljednjih godina svjedočimo brutalizaciji i obiteljskog i nasilja nad ženama, kazala je Andreja Horvat Friščić, predsjednica Ženske inicijative županijskog HNS-a.

Ne propustite

Svake godine se 22. rujna obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

Stoga je Ženska inicijativa HNS-a Koprivničko-križevačke županije prigodnim akcijama i dijeljenjem letaka odlučila senzibilizirati javnosti, ali i skrenuti pozornost na ‘crnu’ statistiku u podravsko-prigorskom kraju.

– Podatke nam je ustupila Policijska uprava Koprivničko-križevačka. Moram priznati da, kada su stigli, bila sam razočarana i zatečena. Za ovu godinu, koja je u tijeku, u našoj županiji je zabilježeno 197 osoba koje su žrtve nasilja. Najviše ih ima na području Koprivnice, 112 žrtava, potom na području Križevaca gdje je zabilježeno 68 slučajeva nasilja te slijedi Đurđevac sa 17 žrtava nasilja – kazala je Jasmina Pavlović, predsjednica ŽO HNS-a KCKŽŽ.

Foto: Dina Ivačić

To su brojke nad kojima se ne može zatvarati oči, ističe Pavlović, kao ni okretati leđa svim žrtvama nasilja.

– Ako ovom svojom inicijativom pomognemo i samo jednoj ženi kao žrtvi nasilja, potaknemo ju da nazove instituciju, prijavi nasilnika, potraži tu potrebnu pomoć, napravili smo puno. Protiv smo nasilja, bilo kakvog oblika. Ako usporedimo broj kaznenih djela nasilja u obitelji za prošlu godinu, kada je zabilježeno 21 kazneno djelo, a godinu prije kada smo imali četiri kaznena djela, bilježimo povećanje od 425 posto. To je zastrašujuće – objašnjava J. Pavlović.

U Hrvatskoj je  od 2010. do 2017. godine ubijeno 156 žena.

– Godišnje su ubijene 22 žene, a femicid danas čini 25 do 35 posto svih ubojstava. Kazne za počinitelje su izrazito niske, a posljednjih godina svjedočimo brutalizaciji i obiteljskog i nasilja nad ženama – kazala je Andreja Horvat Friščić, predsjednica Ženske inicijative županijskog HNS-a.

Foto: Dina Ivačić

Upravo iz svih navedenih razloga, HNS se kao stranka zalagao za ratifikaciju Istanbulske konvencije.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama obilježava se od 2004. godine kada ga je Hrvatski sabor proglasio u spomen na tri ubijene žene na zagrebačkom Općinskom sudu u Zagrebu.

Stravičan je to zločin koji se dogodio 22. rujna i to prije 19 godina.

Tijekom brakorazvodne parnice, muškarac je ubio je suprugu, njezinu odvjetnicu  i sutkinju, a teško ranio zapisničarku. Osuđen je na maksimalnu kaznu zatvora od 40 godina.

Foto: Dina Ivačić

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Križevačka eparhija

Naša katedrala dobit će relikviju svetog Šarbela, sveca s najviše čudesa u povijesti kršćanstva!

Grkokatolička katedrala Svete Trojice u Križevcima 22. rujna dobit će u trajno vlasništvo relikviju svetog Šarbela, istočnog katoličkog sveca...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×