24.6 C
Koprivnica
Subota, 22. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PREVARILI BANKU

Jasni trebali novci za novi frižider i perilicu, Matija joj izradio lažnu papirologiju za kredit, razotkrila ih banka i krim policija
J

Izgledao je uvjerljivo, imao je kod sebe tri, četiri mobitela i sve štambilje od mirovinskog i banki. Nije joj baš bilo jasno kad je spominjao 4000 kuna tj. 530,89 eura, pa iako joj je sve to bilo čudno, pristala je, jer joj je trebao novac

Ne propustite

Zbog prijevare prilikom podizanja kredita u Sberbanci na optuženičkoj klupi naći će se 54-godišnja Jasna iz Koprivnice i Zagrepčanin Matija (35), koji joj je pripomogao da dobije novce tako što joj je izradio lažnu papirologiju. Naime, Općinsko državno odvjetništvo u Koprivnici protiv njih dvoje je podiglo optužnicu u kojoj su objašnjeni i razlozi njenog podizanja.

Priča je počela jer je Jasni trebao novac da bi kupila vešmašinu, frižider i slične stvari te je tražila banku u kojoj bi mogla podići kredit od 65.000 kuna, odnosno 8.626,98 eura. Tada je preko Facebooka naišla na Matiju i njegovu firmu Europropositum j.d.o.o., koja se nalazi u Zagrebu i pomaže ljudima kod realizacije kredita. Njih dvoje potom se sastalo u zagrebačkom kafiću, gdje su na brzaka riješili potrebnu papirologiju.

Kako se navodi u optužnici, Matija je znajući da Jasna ima mirovinu u iznosu od 1.999,22 kuna, sačinio potvrdu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje o visini mirovine u kojoj je neistinito naveo da njena mirovina iznosi 4.399,22 kuna, odnosno 583,88 eura. Jasna je takvu dokumentaciju, uz zahtjev za kredit, predala u koprivničkoj poslovnici Sberbank. U svega par dana, u ožujku 2021., odobren joj je kredit na iznos od 90.000 kun, odnosno 11.945,05 eura.

Morala platiti 12.000 kuna za uslugu

Jasni se zbgo toga stavlja na teret da je nabavila i uporabila lažnu javnu ispravu i preinačenu pravu ispravu, a Matiju da je izradio lažnu javnu ispravu i preinačio pravu ispravu s ciljem da se takve isprave uporabe kao prave.

Jasna se pred sucem pokušala opravdati, rekavši da je Matiji donijela odrezak iz banke i potvrdu o visini mirovine, a on je uzeo potvrdu s mirovinskog i pred njom ju ručno ispunjavao. Ručno je ispunjavao još neke papire i na kraju joj rekao neka se potpiše što je i učinila. Izgledao je uvjerljivo, imao je kod sebe tri, četiri mobitela i sve štambilje od mirovinskog i banki. Nije joj baš bilo jasno kad je spominjao 4000 kuna tj. 530,89 eura, pa iako joj je sve to bilo čudno, pristala je, jer joj je trebao novac.

Matija joj je rekao da mu bez obzira na to bude li joj kredit realiziran ili ne, mora platiti 12.000 kuna iliti 1.592,67 eura za uslugu koju joj je pružio sređivanjem papira za kredit i to isključivo putem FINA-e.

S papirima koje joj je on ispunio Jasna je otišla u Sberbanku u Koprivnici, a kad je realizirala kredit on je to odmah doznao te ju zvao neka ide u FINA-u, da mu uplati njegov novac. Ona to nije odmah učinila pa joj je kasnije njegov šef telefonski priprijetio da će ju, ako ne plati, zablokirati te je uplatila novac.

Matija ju uputio prema Sberbanci

Jasna je sucu istaknula da kredit i dalje redovno otplaćuje preko mirovinskog osiguranja.

Matija u svojoj je obrani pred nadležnim državnim odvjetništvom naveo da je otvorio firmu za financijsko savjetovanje sa sjedištem u Zagrebu, koja se bavi djelatnošću savjetovanja u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem fizičkih i pravnih osoba.

Naveo je da mu se 2021. godine javila Jasna te mu je putem telefona rekla svoje ime i prezime kao i visinu mirovine, za koju je navela da iznosi oko 4000 kuna/530,89 eura, a nakon toga, za manje od tjedan dana, došla je u njegov ured. Na osnovi njezine dokumentacije koju mu je tada donijela i to tri odreska od mirovine i potvrde o visini mirovine s HZMO-a, pomogao joj je ispisati kreditni zahtjev te joj je savjetovao da kredit ide realizirati u bilo koju poslovnicu Sberbanke u Zagrebu iz razloga što je ona u tom trenutku bila najbrža u realizaciji kredita, a imala je i nabolje kamate.

Naveo je da joj je odmah rekao da njegova provizija iznosi 12.000 kuna/1.592,67 eura i da joj je dao izjavu o reguliranju plaćanja, koju je u međuvremenu bacio, jer tako radi i inače, čim mu ljudi plate, on izjave baci.

Tužitelji traže devet mjeseci zatvora

Tvrdio je da je Jasna, kada je u banci predavala kreditni zahtjev, jako dobro znala što piše na tim papirima kao iznos njezine mirovine te da isto kako gospođe u banci u trenutku predaje kreditnog zahtjeva ne mogu utvrditi je li navedeni iznos mirovine istinit ili ne, tako ni on ne može znati je li to stvarni iznos mirovine ili nije pa smatra da ih je Jasna sve
prevarila.

Da je riječ o prijevari posumnjale su zaposlenice banke, koje su nakon isplate kredita utvrdile da je Jasni na tekući račun koji je kod njih otvorila kako bi ostvarila povoljnije uvjete kredita, sjela mirovina manja od 2500 kuna, odnosno 331,81 eura.

Iz banke su prvo neslužbenim putem provjeravale na HZMO jesu li u zadnjih 30 dana Jasni izdali potvrdu o visini mirovine za Sberbanku, a naknadno su sve prijavili Odjelu za prijevare koji djeluje u sklopu njihove banke. Ponovno su pozvali Jasnu kako bi joj objasnili da ne može dobiti prekoračenje po tekućem računu, a kada je okrivljena došla u ured nije pitala zbog čega je došla nego je bila u suzama i kao da je znala da su ju otkrili.

Zamjenica općinske državne odvjetnice za Jasnu traži kaznu od devet mjeseci zatvora uvjetno, koja se neće izvršiti ako okrivljena u roku od godinu dana ne počini novo kazneno djelo, a isto toliko traži i za posrednika u prijevari Matiju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U susjedstvu

Nova užasna nesreća, djevojčica na quadu vozila dva dječaka – jedan se bori za život?!

Kako doznajemo u policiji, troje tinejdžera ozlijeđeno je u stravičnoj prometnoj nesreći koja se dogodila u susjednoj nam županiji. Naime,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×