23.5 C
Koprivnica
Nedjelja, 19. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
kako vi to radite?

Je li bolje u more ulaziti postupno ili se na brzinu baciti? Evo odgovora
J

Hladni šok fiziološki je odgovor organizma na iznenadnu hladnu vodu. On može biti smrtonosan, pogotovo za djecu, starije ili osobe s bilo kakvih kardiovaskularnim bolestima

Ne propustite

Vječno pitanje otkad je kupanja i plivanja u moru, rijeci, jezeru, pa čak i hladnom bazenu, trebamo li ulaziti u vodu postupno ili se baciti odjednom, piše portal zadovoljna.hr.

Mnogim ljudima draže je prvo namočiti noge pa se potom polijevati po cijelom tijelu i tek onda početi plivati, dok drugi žele što prije uživati u vodi.

Istina je da naš organizam zaista može doživjeti šok, tzv. hladni šok. i da je prva spomenuta skupina ljudi ipak u pravu.

Hladni šok fiziološki je odgovor organizma na iznenadnu hladnu vodu. On može biti smrtonosan, pogotovo za djecu, starije ili osobe s bilo kakvih kardiovaskularnim bolestima.

Mike Tipton i Frank Golden taj su termin skovali još osamdesetih godina 20. stoljeća. Tada se smatralo da je hipotermija ili pothlađenost glavni uzrok smrti u tim slučajevima, no danas se zna, kako tvrdi i sam Golden, da ona nastupa tek nakon 30 minuta izloženosti iznimno niskim temperaturama.

Opasnost uzrokuje hiperventilacija, odnosno nekontrolirano disanje tijekom naglog uranjanja u hladnu vodu. Postoji velika mogućnost unošenja vode u pluća, a usto naglo uranjanje u hladnu vodu, i početak plivanja iste sekunde, predstavlja veliko opterećenje za srce, što može uzrokovati nepravilne otkucaje.

To možete kontrolirati prskanjem vode po tijelu kako biste prethodno ohladili kožu, izbjegavanjem skakanja ili trčanja u hladnu vodu i zaista polaganim ulaskom u hladnu vodu, pa iako trajalo nekoliko minuta.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prva žnl

FOTO Div iz predgrađa slomio drnjanski Tomislav, Prugovac se “osladio” u Đelekovcu

Pet utakmica Prve županijske nogometne lige danas je odigrano na lokalnim terenima. U jutarnjem terminu u 10h Osvit je u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×