18.7 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Afera Adria

Bliži se kraj suđenja Romcu, Pavloviću i Laciću da su Poravku oštetili za 16,94 milijuna kuna, Pavlović: Jedini razlog sklapanja ugovora Podravke s Dalmacija-ribom je plaćanje duga Podravke prema Adriji
B

Romac je u svojoj obrani rekao da je ovaj kazneni predmet nastao kao krak kaznenog predmeta kolokvijalno zvanog „spice“, u kojem je, usput rečeno, nepravomoćno oslobođen.

Ne propustite

Suđenje u aferi Adria ili Spice 2, bivšim članovima Podravkine uprave Saši Romcu i Josipu Pavloviću, te suvlasniku tvrtke Adria Miodragu Laciću, bliži se kraju.

U utorak i srijedu je na Županijskom sudu u Varaždinu održana rasprava u kojoj su trojica optuženih iznijeli svoje obrane u kojima su naveli da se ne osjećaju krivima za djela koja su im stavljena na teret.

Podsjetimo, optuženi su da su Podravku oštetili za 16,94 milijuna kuna, nepotrebnim ugovorom za skladištenje i zamrzavanje ribe za brend Eva u drniškoj Dalmacija-ribi.

Bivši članovi uprave Podravke terete se da su 2009. godine, na štetu Podravke, Dalmacija-ribi, obiteljski i vlasnički povezanoj s Lacićevom Adrijom, pribavili 16,94 milijuna kuna. Lacić ih je, smatra optužba, nagovorio da potpišu ugovor o skladištenju i zamrzavanju ribe, što je Podravka plaćala 630 tisuća kuna mjesečno, iako je taj proizvodni proces već bio reguliran s Adrijom.

Saša Romac // Foto: Arhiva
Saša Romac // Foto: Arhiva

Romca se tereti i da si je preko tvrtke Quorum pribavio 40 tisuća eura od poljske podružnice Podravke. Također da je s Lacićem dogovorio da će ga povezati sa čovjekom koji može proizvode Adrije plasirati u velike trgovačke lance i za tu je uslugu, koja nije obavljena, plaćen 92 tisuće eura.

Romac je u svojoj obrani rekao da je ovaj kazneni predmet nastao kao krak kaznenog predmeta kolokvijalno zvanog „spice“, u kojem je, usput rečeno, nepravomoćno oslobođen.

– Ovdje želim napomenuti, a to znam iz razgovora s g. Lacićem, da je financijska inspekcija u nekoliko navrata provodila kontrolu poslovanja Adrije, te da je predmet kontrole bio i spomenuti ugovor, te da na taj ugovor nisu imali primjedbi – rekao je, između ostalog, u svojoj opsežnoj obrani.

– Na kraju želim istaknuti da nikakvog direktnog dokaza nema da sam baš ja i baš te novce u inkriminiranom iznosu podigao i zadržao ih za sebe, kako se to navodi u optužnici. Ovo se također odnosi i na točku 3. optužnice. Naravno da takvih dokaza nema niti ih zapravo može biti jer ja to nisam niti učinio – zaključio je Romac.

Josip Pavlović naveo je da nakon pokretanja tog postupka, odnosno afere Spice, svakom od njih je pokrenut još neki postupak, kako bi ih se u javnosti defamiralo te utjecalo na sud i njihove odluke.

Josip Pavlović. Snimio: Marijan Sušenj
Josip Pavlović // Foto: Arhiva

– Najeklatantniji je primjer g. Šestaka, bivšeg predsjednika Uprave, kojem su pokrenuta dva postupka, ali DORH, odnosno USKOK, nije uspio u svojoj namjeri jer je u oba postupka presuda oslobađajuća – kazao je Pavlović.

Zaključio je da je osnovni i jedini razlog sklapanja ugovora Podravke sa Dalmacija-ribom plaćanje duga Podravke prema Adriji za razliku MIZ-a za 2007. čime se nastojao osigurati održivi nastavak poslovne suradnje.

U svojoj opsežnoj obrani koja je se protegla kroz dva ročišta, odgovarajući na pitanja tužitelja, Miodrag Lacić je, između ostalog, rekao da je u poslovnom svijetu uobičajeno da se radi na način da vam netko posreduje pri ulasku u trgovački lanac.

– Adrija je mogla pokušavati i direktno, bez posrednika, uči u trgovačke lance, no taj bi proces trajao godinama.

Optužba je na kraju, s obzirom na Lacićevu obranu, koja je bitno različita od obrane iz istrage, tražila prekid rasprave zbog eventualne izmjene optužnice.

– Optužba ima pravo na izmjenu optužnice i to je uobičajena procedura. Tijekom suđenja može doći do brojnih promjena, od dokumentacije do novih dokaza – objasnio je sudac Igor Pavlic, glasnogovornik varaždinskog Županijskog suda.

Sutkinja Božica Mišak sljedeću je raspravu zakazala za 7. ožujka, kada bi mogla pasti i presuda optuženom trojcu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

U susjedstvu

UPRAVO Muškarac nožem na smrt izbo starijeg, ženu razrezao, u bolnici je

​Kako upravo doznajemo, danas  oko 17.25 sati dogodilo se strašno ubojstvo. Naime, policija navodi kako se ubojstvo dogodilo u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×