14.3 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 17. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Naša županija u samom vrhu

Jedino Zagrepčani češće idu u kino od Koprivničanaca, iznenadit će vas i koji je film lani bio najgledaniji u Velebitu!
J

Ne propustite

Sudeći prema podacima Državnog zavoda za statistiku, Podravci i Prigorci vrlo rado odlaze u kino. S obzirom na broj kinodvorana i posjećenost u 2023. u samom su državnom vrhu.

U statistici DZS-a vidljivo je kako na području naše županije postoje dva kinoprikazivača, iako svoja kina imaju i Koprivnica, Križevci pa i Đurđevac. Vjerojatno Đurđevac lani nije prijavio svoje kino kao redovnu djelatnost pa nisu ušli u statistiku.

Naša županija druga u državi

Prema navedenim podacima lani je filmove u kinima u našoj županiji pogledalo 41.354 gledatelja. Dakle, otprilike 20.680 po kinu – iako je značajan broj potegnuo koprivnički Kino Velebit. No, gledamo li prosjek gledatelja prema broju kino dvorana naša je županija u samom vrhu. Zapravo, jedini koji ima bolji prosjek gledatelja po dvorani je metropola. U Gradu Zagrebu po dvorani lani je bilo prosječno 28.500 gledatelja, a primjerice u susjednom nam Varaždinu jedva 18.000. Zagreb i Varaždin, pa i Osijek imaju moderne multiplexe pa je time i rezultat naše županije značajan.

Barbie film kino Velebit
I za film Barbie u Kinu Velebit tražila se karta više // Foto: Mario Kos

Uz našu županiju kina vole i susjedi iz Bjelovarsko-bilogorske županije u kojoj je lani filmove gledalo 62.500 gledatelja u tri dvorane. Međimurci primjerice imaju tri dvorane, a lani je tek njih 24.300 pogledalo film u kinu. Kad bi se gledao samo ukupan broj prodanih ulaznica, onda je 10 županija ispred nas – no po broju stanovnika mi smo tek 17. u zemlji.

Kino Velebit predvodnik

Koprivnički Kino Velebit pod Pučkim otvorenim učilištem jedno je od najboljih i svakako najuspješnijih nezavisnih kina u zemlji. Kino projekcije lani je tamo vidjelo čak 31.754 gledatelja. To je povećanje od 30 posto u odnosu na 2022.

– U 2022. godini broj gledatelja bio je 24.304, a odigrano je 198 naslova na 1087 projekcija. Godinu ranije bilo je 15.276 posjeta, a 2020. 11.483 gledatelja – ističe Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta, uz naznaku da se radilo o korona godinama.

NEX
Maja Holek, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Koprivnica koje upravlja Kinom Velebit // Foto: Marko Horvat

Inače, predpandemijska 2019. godina bila je najbolja u posljednjih petnaestak godina. Kino Velebit posjetilo je, gledajući 275 naslova i 1178 projekcija značajnih 39.269 gledatelja.

Top filmovi – crtići

Najgledaniji naslov lani u Kinu Velebit bio je animirani Cvrčak i Mravica s 2087 gledatelja, Barbie je na drugom mjestu s 1936, a Dnevnik Pauline P. 1290. Na četvrtom mjestu je Super Mario Bross s 1044., a top 5 zaključuje Oppenheimer koji je gledalo troje posjetitelja manje. Osim što rade ciljane cikluse, filmske revije i prikazivanja za vrtićarce i školarce treba istaknuti i popularno Kino pod zvijezdama u parku koje je lani posjetilo gotovo 600 malih i velikih Koprivničanaca i Koprivničanki.

Na kraju, i prelazak na euro kinoprikazivačima je dobro došao, jer, prema podacima DZS-a zamjetan je porast prihoda od prodaje ulaznica za 32 posto. Stalnim kinoprikazivačima s jednom dvoranom, kojih je bitno više u obuhvatu 2023., prihodi su porasli u prosjeku za 79 posto! Maja Holek pak ističe kako oni nisu dizali cijene unatoč uvođenju eura, pa su višak prihoda ostvarili porastom broja prodanih ulaznica.

Svjetski megahit najviše punio dvoranu Kina Velebit, Maja Holek zadovoljna godinom: Kino je uvijek bilo i bit će nezamjenjivo mjesto susreta, razmjene iskustava i kolektivnog gledanja

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Koncert za pamćenje

FOTO/VIDEO Džentlmeni za kraj vikenda punog sadržaja u Pitomači

Koncert popularnih Džentlmena, jednog od najpopularnijih pop-tamburaških sastava, pokazao se kao pun pogodak za sve okupljene na pitomačkom glavnom...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×