7.4 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
POTICANJE PODUZETNIŠTVA

Jedinstveni u Hrvatskoj, Đurđevac gradnjom tipskih hala i olakšicama pomaže investitore
J

Ovo je jedinstveni model u Hrvatskoj kojeg smo osmislili na temelju komunikacije s našim poduzetnicima, a sve kako bi im ubrzali proces i riješili ih administrativnih procedura - kaže gradonačelnik Hrvoje Janči.

Ne propustite

Grad Đurđevac ovih je dana odlučio ispitati postoji li među njihovim pravnim i fizičkim osobama interes za kupnjom zemljišta s ishođenom građevinskom dozvolom za izgradnju tipskih hala. U tu svrhu raspisan je javni poziv obrtnicima i poduzetnicima te zatraženo od njih da iskažu svoj interes na adresu đurđevačke gradske uprave.

Gradnja hala predviđena je u poduzetničkoj zoni A–sjever Đurđevac, odnosno na prostoru ukupne površine 230.000 metara kvadratnih.

Na posebnom dijelu zone veličine 40.000 prostornih metara predviđena je izgradnja osam tipskih hala veličine od 360 do 1.800 kvadrata, predviđenih isključivo za proizvodnu djelatnosti. U prvoj fazi projektiraju se dvije najveće hale od 1.800 m2 s predviđenom faznosti u gradnji četiri zasebne cjeline od 900 m2.

Kao što je navedeno u pozivu, početna kupoprodajna cijena zemljišta iznosi 67,09 kuna po metru kvadratnom, a uz mogućnost dobivanja olakšica i poticaja prema Programu olakšica i poticaja investitorima u poduzetničkim zonama u Gradu Đurđevcu.

Foto: Ivan Balija
Hrvoje Janči // Foto: Ivan Balija

– Ovo je jedinstveni model u Hrvatskoj kojeg smo osmislili na temelju komunikacije s našim poduzetnicima, a sve kako bi im ubrzali proces i riješili ih administrativnih procedura. Na ovaj način skratit ćemo im prikupljanje dokumentacije na koju bi u prosjeku potrošili godinu dana. S projektom smo krenuli prije pola godine, slijedi ishođenje građevinskih dozvola. Osmislili smo i niz olakšica koje su prvenstveno namijenjene onima koji se planiraju baviti proizvodnom djelatnošću, koje god vrste, bitno da otvaraju radna mjesta i zapošljavaju ljude – pojasnio je gradonačelnik Đurđevca Hrvoje Janči.

Poduzetnik će moći dobiti zemljište s već isprojektiranom tipskom halom po cijeni od 0,67 kn/m2. Osim ovih povoljnosti, poduzetnik će moći koristiti i olakšice vezane uz kupoprodaju zemljišta te komunalnu naknadu i komunalni doprinos.

Isto tako, građevinsko zemljište moći će kupiti po umanjenoj kupoprodajnoj cijeni i to za čak 99 posto ukoliko je planirano obavljanje proizvodne djelatnosti.

U slučaju da poduzetnik koji djeluje na području naselja u Gradu Đurđevcu, a seli djelatnost u Poduzetničku zonu A–sjever, kupoprodajna cijena umanjuje se za 99%, bez obzira na vrstu djelatnosti, navedeno je u Pozivu.

S druge strane, sufinanciranje u 100%-tnom iznosu cijene izrade projektne dokumentacije za poseban dio poduzetničke zone na kojem su isprojektirane tipske hale za gradnju

Komunalna naknada

Plaćanja komunalne naknade oslobađaju se poduzetnici za novoizgrađene građevine namijenjene proizvodnim djelatnostima i to 100% za prvih pet godina te u narednih pet godina sukladno postotku izgrađenosti građevinskog zemljišta.

Za novoizgrađene građevine namijenjene neproizvodnim–uslužnim, trgovačkim i ostalim  djelatnostima, poduzetnici će se osloboditi plaćanja komunalne naknade i to 50% prvih pet godina te u narednih pet godina sukladno postotku izgrađenosti građevinskog zemljišta.

Poduzetnici koji djeluju na području naselja u Gradu Đurđevcu, a sele djelatnost u Poduzetničku zonu A–sjever, bez obzira na vrstu djelatnosti, oslobađaju se plaćanja komunalne naknade u 100% iznosu za prvih pet godina te u narednih pet godina sukladno postotku izgrađenosti građevinskog zemljišta.

Komunalni doprinos

Od plaćanja komunalnog doprinosa oslobođeni će biti investitori za građevine namijenjene proizvodnim djelatnostima u iznosu 100%, dok će oni koji planiraju izgraditi građevine za  neproizvodne djelatnosti biti oslobođeni za svakog novozaposlenog radnika s područja Grada Đurđevca u iznosu od 2%, a za svakog novozaposlenog radnika izvan područja Grada Đurđevca u iznosu od 1%.

I poduzetnici koji djeluju na području naselja u Gradu Đurđevcu, a selit će djelatnost u Poduzetničku zonu A–sjever, bez obzira na vrstu djelatnosti, bit će oslobođeni od plaćanja komunalnog doprinosa u iznosu 100%.

Dodatne informacije mogu se dobiti u gradskoj upravi Grada Đurđevca 048/811-052 ili putem e-mail adrese grad@djurdjevac.hr.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

USPJEH

Antonio Kolar i Borna Bojkić opravdali očekivanja na državnom natjecanju iz informatike

Učenici Strukovne škole Đurđevac i ove su godine na državnom natjecanju iz informatike bili uspješni. U kategoriji razvoj softvera...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×