16.2 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 25. rujna 2023.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
vrtni poslovi

Jeste li znali ovo? Papriku treba orezati za bolje prinose, evo kako
J

Kada se oreže, paprika dobiva više svjetlosti. Prvo što treba ukloniti je prvi plod u rašljama prvog račvišta biljke

Ne propustite

Paprika je kultura koju mnogi sade u svojim vrtovima.

Da biste dobili puno plodova, o njoj treba i brinuti. Zato joj je potrebno osigurati puno svjetla, vlage, hranjivih tvari i prostora.

Kako donosi Agroklub, kako bi što bolje iskoristila povoljne uvjete potrebno je formirati grm ili obaviti rezidbu jer time paprika donosi više plodova, ali se i skraćuje vrijeme dozrijevanja.

– Postupak obuhvaća uklanjanje donjih listova i zaperaka, kao i prvog ploda te prikraćivanje vrhova rasta. Cilj provedenih radnji je osigurati ravnotežu između zelene mase i rodnosti, usmjeriti biljku na poželjan rast kako bi bila snažnija, jakog korijena, većeg prinosa i ranijeg dozrijevanja – kažu.

Kada se oreže, paprika dobiva više svjetlosti. Prvo što treba ukloniti je prvi plod u rašljama prvog račvišta biljke.

– Posebno je važno ukloniti sve zaperke na stablu, ispod prvog račvišta. Postepeno se uklanjaju i listovi, iz čije osnove se formiraju, na stablu. To poboljšava prozračivanje grma i smanjuje kontakt vlažnog tla i lisne površine – ističe Agroklub te dodaje da se može formirati na jednoj, dvije ili tri stabljike.

No tu nije kraj rezidbe jer kada se paprika razgrana na dvije strane opet dolazi do zgušnjavanja.

– Na drugom račvištu se formiraju po dvije grane i to je ukupno četiri. Sada uklanjamo sa svake strane po jednu. Postupak nastavljamo u visinu u cik cak formi. Kako bi izbjegli opterećenje, na jednoj biljci ostavljamo da se formira osam do deset plodova, a zatim obavimo pinciranje vrhova ili vršnih točaka rasta – poručuju.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
loading...
- Oglasni prostor -

Najnovije

Nevjerojatna nesreća

FOTO Sjećate se ovog nadrealnog prizora naslaganih automobila? Evo kako je 49-godišnjaku uspjelo tako “poletjeti”

Nevjerojatni prizori iz Slatine jučer su preplavili portale, a sada je policija razjasnila kako je došlo do prometne nesreće. Naime,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti