Martinjski dani

Na Kajkavskom etnografskom kvizu osnovci odgovarali na pitanja o svatovskim običajima

Tema kviza bila je Svati, a ciljevi su bili očuvanje i njegovanje zavičajne kajkavštine i tradicije.

12:30h
0
Foto: kckzz.hr

Povodom Martinjskih dana Općine Virje, i ove je godine održan tradicionalni Kajkavski etnografski kviz, u Osnovnoj školi Prof. Franje Viktora Šignjara u Virju.

Svečani program započeli su folkloraši i tamburaši HPD-a „Ferdo Rusan“, uz školski Tamburaški orkestar, a natjecale su se OŠ Grgura Karlovčana Đurđevac, OŠ Ivana Lackovića Croate Kalinovac, OŠ Koprivnički Ivanec, OŠ Molve i OŠ Prof. F. V. Šignjara Virje.

Ovogodišnji članovi Povjerenstva bili su Vesna Peršić Kovač, profesorica Anđelka Rihtarić i profesor Davorin Hećimović.

Kvizu su prisustvovali i vrtićarci sa svojim odgajateljicama i ravnateljicama iz Dječjeg vrtića „Vrapčić“ Drnje, podružnice vrtića „Vrapćić“ Gola, Dječjeg vrtića „Bregunica“ Novo Virje i Dječjeg vrtića „Zrno“ Virje. Također, posebani gosti bili su učenici OŠ Vladimira Nazora iz Sv. Ilije koji su se predstavili dramsko-scenskom igrom, a natjecatelje je podržao i načelnik Općine Virje Mirko Perok te predstavnici DND-a Virje koji su i ove godine osigurali glavnu nagradu.

Tema kviza bila je Svati, a ciljevi su bili očuvanje i njegovanje zavičajne kajkavštine i tradicije. Natjecatelji su spremno odgovarali na postavljena pitanja vezana za svatovske običaje, recitirali pjesme kajkavskih pjesnika te plesali svatovski ples, a na kraju natjecateljskog dijela predstavili su svoje jezično – istraživače projekte.

Prema broju sakupljenih bodova, prvo su mjesto zauzeli učenici Dora Ljubić i Martin Barberic s voditeljicom Katarinom Franjo, a svima je čestitala i ravnateljica škole Marica Cik Adaković te uputila poziv na Predmartinjsku večer kulture, koja će se održati 9. studenoga, kao i na stručni skup o Franji Fancevu koji će se održati 15. studenoga u OŠ Virje.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

čitam...
Loading...