12.4 C
Koprivnica
Subota, 13. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Kako do sredstava iz fondova Europske unije
K

Ne propustite

Zastupnica HDZ-a u Europskom parlamentu Ivana Maletić održala je danas, 6. prosinca regionalnu konferenciju o korištenju europskih fondova u Koprivničko-križevačkoj županiji.

Konferencija je bila namijenjena predstavnicima jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, ostalim proračunskim korisnicima, poduzetnicima, nevladinom sektoru te pravnim i fizičkim osobama zainteresiranim za tematiku EU fondova. Konferencija je specijalizirana, temeljena na specifičnostima Koprivničko-križevačke županije uočenih analizom popunjenih upitnika koje su općine, gradovi i Županija dostavili u Ured zastupnice, doznajemo iz Županije koprivničko-križevačke.

Prema riječima zastupnice Maletić, za iskoristiti 8,1 milijardu eura u razdoblju 2014-2020 potrebno je imati pripremljeno 16,2 milijarde eura. Priprema projekata iznosi otprilike od tri do pet posto vrijednosti projekta, što znači da bi se trebalo uložiti preko 800 milijuna eura u pripremu projekata, a to je posao Vlade Republike Hrvatske. Međutim, Vlada za pripremu projekata izdvaja tek 120 milijuna kuna, a velika ulaganja u pripremu projekata trebala su biti glavne investicije cijelu 2012. i 2013. godinu.

– Jedan od novih i značajnih izvora financiranja za Republiku Hrvatsku jesu europski fondovi. Iz kohezijske politike očekuje nas u sedam godina 60 milijardi kuna, a iz poljoprivredne dodatnih odnosno 25 milijardi kuna. To je 12 milijardi kuna godišnje iz europskog proračuna za razvojne projekte. U proteklim godinama iz  državnog proračuna RH izdvaja manje od dvije milijarde kuna godišnje za investicije – kazala je Maletić dodajući da je zato ovih 12 milijardi iz europskog proračuna važno.

Istaknula je i da su to sredstva za razvoj kojih u proračunu nema i sad kada smo ih dobili treba ih odmah koristiti i ne čekati.

– Na žalost, Vlada Republike Hrvatske nije dovoljno aktivna u postavljanju EU fonova strateškim interesom Hrvatske. Propušteno je aktivno pripremanje projekata na razini središnje države, a pomoć korisnicima u pripremi projekata nedostatna je, nema strateških dokumenata koji su temelj za povlačenje fondova, a sustav upravljanja fondovima je administrativno oslabljen i usporen – upozorila je Maletić.

Specifičnosti Koprivničko-križevačke županije

Kao podlogu za pripremu konferencije, Ured zastupnice Ivane Maletić poslao je svim jedinicama lokalne samouprave upitnik temeljem kojih su rađene analize i doneseni zaključci vezani uz trenutno stanje projekata u Županiji, u odnosu na poželjno stanje i zahtjeve europske regulative.

Popunjene upitnike u Koprivničko-križevačkoj županiji dostavilo je 75 posto jedinica lokalne i područne samouprave, odnosno njih 18 od ukupno 24. Ukupan broj projekata/projektnih ideja prikupljenih upitnikom je 52 i to u vrijednosti od otprilike 754 milijuna kuna (riječ je o procjeni jer se za dobar dio projekata vrijednost ne zna s obzirom da su tek u fazi projektne ideje). Od prijavljenih projekata 25 posto potpuno je spremno, 37 posto je u nekoj od faza pripreme, a 38 posto projekata je na razini ideje.

Kada analiziramo strukturu projekata po područjima, najviše ih je vezano uz javnu infrastrukturu i to komunalnu (projekti vodoopskrbe i odvodnje, gospodarenja otpadom, rasvjete, cesta), društvenu (izgradnja kulturnih objekata, izgradnja ili dogradnja vrtića, škola) i gospodarsku (izgradnja i uređenje poslovnih zona i sl).

Uz ove uobičajene projekte javne infrastrukture u Koprivničko-križevačkoj županiji može se istaknuti sljedeće zanimljive projekte: Tehnološki parkovi Koprivnice i Križevaca kao platforma za jačanje konkurentnosti poduzetništva u Županiji, Projekt Regija digitalnih muzeja SZ Hrvatske u vrijednosti 42,7 mil kuna, Modernizacija poslovanja sa strankama u uredima Općine Molve u vrijednosti 750.000 kuna, Turistička ruta Nikola Zrinski, Legrad u vrijednosti 4,3 mil kuna te Sportski park Graničar Đurđevac u vrijednosti 22,5 mil kuna.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rasinjski ljepotan

FOTO Pogledajte kako će izgledati novi dvorac Inkey, bit će to pravi turistički biser sjevera Hrvatske

Mnogo je bilo skeptika kad je Županija kupila derutni dvorac Inkey u Rasinji za 60-ak tisuća eura. Ova se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×