14.6 C
Koprivnica
Nedjelja, 16. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Kako osnovati i voditi čitateljski klub?
K

Ne propustite

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović” Koprivnica održana je radionica Centra za stalno stručno usavršavanje knjižničara u Republici Hrvatskoj pod nazivom „Čitateljski klubovi: povijest, osnivanje, organizacija, provođenje” koju su vodile knjižničarke iz Gradske knjižnice Rijeka, Verena Tibljaš i Vesna Kurilić. Četdresetak polaznika iz Koprivničko-križevačke i Međimurske županije, knjižničara iz školskih i narodnih knjižnica, nastavnika i drugih zainteresiranih, ispunilo je – za ovu priliku gotovo pretijesnu – dvoranu Čitaonice tiska kako bi naučili kako i zašto osnovati i voditi čitateljski klub.

Predavačice su na zanimljiv i kreativan način predstavile temu najprije kroz teoriju i povijest djelovanja čitateljskih klubova u svijetu, a potom kroz detaljne upute o osnivanju i vođenju čitateljskih klubova, temeljene na dugogodišnjem bogatom iskustvu riječke knjižnice. Sudionici su na konkretnom tekstu vježbali pripremu za vođenje razgovora na temelju pročitanog teksta u jednom zamišljenom čitateljskom klubu. U živoj interaktivnoj raspravi imali su prilike saznati niz pojedinosti o vođenju i životu čitateljskih klubova u hrvatskim knjižnicama, što će im itekako koristiti u vlastitom radu, jer i u našoj sredini već postoje neki čitateljski klubovi (u gradskim knjižnicama u Đurđevcu i Koprivnici, u pojedinim školama, u Udruzi slijepih Koprivničko-križevačke županije itd.), a neki klubovi su upravo u osnivanju.

Brojne su dobrobiti sudjelovanja u radu čitateljskih klubova, za sve uzraste potencijalnih članova: konstruktivno i kvalitetno provođenje slobodnog vremena, promicanje čitanja kao zanimljive i vrijedne aktivnosti, razvijanje komunikativnih vještina, tj. usmenog i pismenog izražavanja, interaktivno učenje čitanjem različitih sadržaja i širenje vlastitih interesa. Sudjelovanjem u raspravama o pročitanim knjigama, članovi čitateljskih klubova razvijaju kritičko mišljenje, vježbaju argumentirano raspravljanje, tj. razmjenu mišljenja, kao i uvažavanje tuđeg mišljenja, razvijaju svoju maštu i kreativnost te jačaju samopouzdanje.

Uz to, druže se s osobama osobama koje imaju slične interese i tako stječu nova prijateljstva, što je posebno važno u današnjem trenutku kad se društveni život sve više seli u vritualni svijet i svakodnevno prijeti sve većom izolacijom pojedinca u zajednici. Djeca, mladi i odrasli dolasakom u čitateljske klubove u svojim sredinama i knjižnicama mogu pronaći, svatko za sebe, barem neke od ovih dobrobiti i svojim zadovoljstvom podići kvalitetu provođenja svog slobodnog vremena. Stoga, potražite informaciju o najbližem čitateljskom klubu u vašem okruženju i uključite se u njegov rad, ili se raspitajte u vašoj najbližoj knjižnici – školskoj, općinskoj ili gradskoj – kako osnovati posve novi čitateljski klub i uživajte u čitanju i druženju!

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Super trikovi

Što s limunom koji ste ocijedili ili naribali? Ne bacajte ostatak, evo kako ga iskoristiti

Što s limunom koji ste samo djelomično iskoristili? Kad sljedeći put budete trebali naribati malo korice od limuna u kolač...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×