utrka za fotelje

Kandidati na lokalnim izborima kreću u lov na potpise, evo koliko će kome trebati

Oni koji će krenuti u utrku za fotelju koprivničkog ili križevačkog gradonačelnika morati prikupiti najmanje 600 potpisa, a đurđevački kandidati njih 250. Za utrku župana kandidati moraju priložiti 1500 potpisa. 

12:04h
0
Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić i Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Na lokalnim izborima, koje će Vlada na popodnevnoj sjednici raspisati za nedjelju, 16. svibnja, predstavničku i izvršnu vlast za iduće četiri godine hrvatski građani birat će u 576 jedinica.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objasnilo je na svojoj internetskoj stranici kako će se prikupljati potpisi birača na nadolazećim lokalnim izborima te na koji će se način ovjeravati očitovanja o prihvaćanju kandidature osobama kojima je izrečena izolacija ili samoizolacija.

Kada birači predlažu kandidacijske liste i kandidate, predlaganje je uvjetovano prikupljenim potpisima birača, sukladno odredbama ovoga Zakona. Potpise birača za predlaganje kandidata za izbor općinskog načelnika, gradonačelnika i župana te njihovih zamjenika dužne su prikupiti i političke stranke.

Potpisi birača prikupljaju se na propisanom obrascu čiji sadržaj i oblik propisuje Državno izborno povjerenstvo.

Kod kandidatura za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, potpise moraju prikupiti i političke stranke i birači, a broj potrebnih potpisa ovisi o broju stanovnika mjesta za koje se kandidira.

Zbog epidemiološke situacije, preporučuje se prikupljanje potpisa na otvorenom.

Tako se broj potpisa kreće od samo 35 u općinama do 350 stanovnika do 5000 u gradovima i županijama s više od 500.000 stanovnika.

Kandidati koji će krenuti u utrku za fotelju koprivničkog ili križevačkog gradonačelnika morati prikupiti najmanje 600 potpisa, a đurđevački i ludbreški kandidati njih 250.

Za utrku Koprivničko-križevačkog župana kandidati moraju priložiti 1500 potpisa.

Novost na ovim lokalnim izborima je da će gradonačelnici, kao i župan. zbog izmjena u Zakonu o lokalnoj i područnoj samoupravi te Zakona o lokalnim izborima koji se veže uz broj stanovnika, imati samo jednog zamjenika, umjesto dosadašnjih dva.