18.2 C
Koprivnica
Petak, 12. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
poljoprivredna proizvodnja

Katavić: Prazne riječi da će biti bolje treba zamijeniti djelima
K

Ne propustite

Ključno je, kaže Ivan Katavić, predsjednik Upravnog odbora tvrtke KTC, da se sve kreće u pravcu sela koje je iscrpilo svoju energiju da obrađuje zemlju, stoga mu je potrebna pomoć kako bi se pokrenulo. Dodao je da je potrebno smanjiti uvoz.

Situacija u poljoprivrednoj proizvodnji bila je glavna tema sjednice Gospodarskog vijeća HGK Županijske komore Koprivnica koja je održana danas, u utorak u Koprivnici.

– Stanje na selu vrlo je kritično. Postoje potencijali, ali nedostaje motivacije. Isto tako, cijene poljoprivrednih proizvoda su takve da poljoprivrednici odustaju od daljnjega rada, a mladi bježe sa sela. Prazne riječi da će biti bolje, treba zamijeniti djelima – rekao je Ivan Katavić, predsjednik Upravnog odbora tvrtke KTC.

Na primjeru tvrtke kojoj je na čelu, objasnio je kako opstati. KTC ima 1150 zaposlenih, ostvarila je oko 200 milijuna eura prometa, ali kaže kako to nije sve promet od trgovine. Iako su gotovo zaustavili izgradnju supermarketa, otvorili su 20 suvremeno opremljenih fitoapoteka.

Ivan Katavić // Foto: Matija Gudlin
Ivan Katavić // Foto: Matija Gudlin

– Nastojimo proširiti mogućnost pomoći seljaku kako bi on na jednom mjestu dobio sve od sjemena, umjetnog gnojiva do ostalih pomagala. Vidjeli smo da seljaku treba netko tko će ga pratiti i uputiti stoga su naši inženjeri stalno u selu i razgovaraju s ljudima u kooperaciji – objasnio je.

Ključno je, kaže Katavić, da se sve kreće u pravcu sela koje je iscrpilo svoju energiju da obrađuje zemlju, stoga mu je potrebna pomoć kako bi se pokrenulo. Upravo u nedostatku proizvodnje sa sela, pokrenuli su vlastitu plasteničku proizvodnju u Virovitici, a uskoro pokreću i u Sokolovcu.

– Na taj način može se zaustaviti uvoz. Jednostavan je recept za uspjeh. Badava Vladini novci, ako ne postoji poljoprivredni kadar. Treba stvoriti poduzetničku klimu – rekao je Katavić.

Stvaranje poduzetničke klime prioritet je rada HGK ŽK Koprivnica u ovoj godini. Mirko Habijanec, predsjednik HGK ŽK Koprivnica, istaknuo je kako je najvažnije uskladiti školski sustav i potrebe gospodarstva, zatim urediti zakonodavni okvir po pitanju licenciranja te radno zakonodavstvo.

Mirko Habijanec // Foto: Matija Gudlin
Mirko Habijanec // Foto: Matija Gudlin

– Zakon o radu govori o mnogim pravima koja zapravo nikoga ne štite. Poslodavci zaziru od zapošljavanja na neodređeno te štiti neradnike na račun onih marljivih. Isto tako nemoguće je otpustiti lošeg radnika čime se sprečavaju nova zapošljavanja – zaključio je Habijanec.

Dodao je kako su najveći trenutačni problemi javni dug i radna mjesta te da je nedopustivo da se u javnim projektima koriste uvozni materijali dok ih istovremeno domaća industrija proizvodi.

 

Sjednica Gospodarskog vijeća // Foto: Matija Gudlin
Sjednica Gospodarskog vijeća // Foto: Matija Gudlin
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Rasinjski ljepotan

FOTO Pogledajte kako će izgledati novi dvorac Inkey, bit će to pravi turistički biser sjevera Hrvatske

Mnogo je bilo skeptika kad je Županija kupila derutni dvorac Inkey u Rasinji za 60-ak tisuća eura. Ova se...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×