Živim život bez nasilja

FOTO Problem nasilja sve je veći, evo što kažu školarci

14:10h
0
Foto: Mario Kos

Nacrtala sam trnje koje predstavlja nasilje i dječaka koji leti s balonom i odvodi nas iz tog trnja – objasnila nam je Petra te dodala kako je naučila da nasilje treba prijaviti i o njemu reći razredniku ili roditeljima koji mogu pomoći.

U koprivničkom kinu Velebit, danas je učenicima sedmih razreda županijskih škola prikazan dokumentarni film Živim život bez nasilja.


U filmu su objedinjeni svi preventivni programi koji su održani u pet godina provođenja projekta Živim život bez nasilja, a u kojem su sudjelovale i Osnovne škole Koprivnički Bregi i Franjo Viktor Šignjar iz Virja.

– Obišli smo sve škole i upoznali djecu s problemom nasilja, koji nikad nije bio veći. Godišnje dobijemo stotinjak dojava nasilja samo među djecom i mladima, što je jako velik broj, a sigurno ga ima i više. Ovim projektom željeli smo djecu naučiti prepoznati nasilje i na njega pravilno reagirati – kazala je Maja Vrbek, policijska službenica za maloljetničku delikvenciju.

Učenica Petra Šklebar kraj svojeg nagrađenog crteža // Foto: Mario Kos
Učenica Petra Šklebar kraj svojeg nagrađenog crteža // Foto: Mario Kos

U projektu je sudjelovala i Petra Šklebar (14), učenica osnovne škole u Virju, koja je osvojila prvo mjesto na likovnom natječaju.

– Nacrtala sam trnje koje predstavlja nasilje i dječaka koji leti s balonom i odvodi nas iz tog trnja – objasnila nam je ona te dodala kako je naučila da nasilje treba prijaviti i o njemu reći razredniku ili roditeljima koji mogu pomoći. Petra kaže da nije bila žrtva nasilja, ali je svjedočila nasilju u školi, a nakon projekta zna kako na nasilje reagirati.

Lucija Jaković (13), iz virovske škole osvojila je prvo mjesto na literarnom natječaju.

– Inspirirana predavanjima, željela sam opisati kako bi izgledao život bez nasilja, kojega danas ima jako puno – rekla nam je ona.

Jasna Horvat Vlahović, županijska koordinatorica za školske preventivne programe objasnila je da su na različite načine pokušali doprijeti do sedmaša pa su tako osim predavanja održane i parlaonice, interaktivne radionice i kulturno-umjetnički program koji uključuje i predstavu Zijada Sokolovića Nasilje, za nasilje nema opravdanja.

Sve nazočne je pozdravio dožupan Ivan Pal te zahvalio svima koji su u projekt uložili profesionalni, a posebno ljudski faktor.

– Osnovna škola je period kada se formiraju ljudi i važno je naučiti ih kako kvalitetno živjeti – zaključio je on.

Marijan Kirin, v.d. načelnika PU koprivničko-križevačke, napomenuo je da su tijekom pet godina educirali 3000 učenika te zahvalio svim prosvjetnim djelatnicima, Županiji i gradovima na podršci.

– Važno je da ukažemo na nasilje, budemo odlučni i ne zatvaramo oči jer to nije problem pojedinca, nego svih nas – rekao je on.

Film koji su gledali sedmaši poziva javnost da odabere pozitivnu stranu, a u njemu Ivo Gregurević glumi djeda djevojčice koja sudjeluje u projektu. Film je posvećen Miroslavu Tunjiću koji je sa 17 godina preminuo jer su ga pretukla dvojica mladića.

Projekt Živim život bez nasilja provodi Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo znanosti, obrazovanja i športa u suradnji s civilnim društvom, lokalnom zajednicom i policijskim upravama.

čitam...