24 C
Koprivnica
Četvrtak, 20. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Knjižnica/Udvostručili broj članova i svaki dan posude tristotinjak knjiga
K

Ne propustite

Iako je današnjoj mladeži draže slobodno vrijeme provoditi s društvom vani ili pak igrajući igrice na kompjutoru, a stariji vječito grme kako nemaju vremena nizašto, na dobru knjigu ipak, čini se, nisu zaboravili. Dokazuje to statistika koprivničke Knjižnice i čitaonice Fran Galović, u kojoj iz godine u godinu raste broj članova te posuđenih knjiga.

Otkako je uvedena besplatna članarina za korisnike s područja grada, broj članova gotovo se udvostručio, tako da su prošlu godinu završili s 9 tisuća članova, a dnevno dođe prosječno 500 korisnika.
-To je rekord u odnosu na druge ustanove koje nude kulturne sadržaje u našem gradu – ističe ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina.

Iako je broj posuđenih knjiga porastao neznatno manje, četrdesetak posto, Odjel za odrasle je lani u prosjeku svakodnevno posjetilo 157 korisnika, a svaki je posudio dvije knjige.
-Porast broja korisnika bilježimo i u prva četiri mjeseca ove godine. Tako je lani u istome razdoblju Odjel za odrasle posjetilo 14.035 korisnika, a u ovoj godini 16.061. Prošle su godine posudili 29.989 knjiga, a ove godine 31.585 knjiga. Ne možemo znati kako će se kretati broj posjeta do kraja ove godine, ali ako će biti na ovoj razini, možemo biti sigurni u povećanje – doznajemo od Petra Lukačića, koordinatora Odjela za odrasle.

Prošle je godine najviše posudbi imao roman Zorana Ferića Kalendar Maja, slijedi autobiografski roman Mani Gotovac Fališ mi, a treće mjesto domaće književne scene drži roman Ante Tomića Čudo u poskokovoj dragi. Kada se pak govori o svjetskoj književnosti, tada su prva tri mjesta rezervirana za Šveđanina Stiega Larssona te njegova djela Muškarci koji mrze žene, Kule u zraku te Djevojka koja se igrala vatrom.

Djeca su pak najviše tražila Dnevnike Pauline P. hrvatske književnice Sanje Polak i to Dnevnik Pauline P., Drugi dnevnik Pauline P., Pobuna Pauline P. i Gorski dnevnik Pauline P. Vrlo su tražene bile i knjige za početnike u čitanju Sanje Pilić: Maša i gosti, Maša i nova učenica, Maša i životinje i Maša i Božić, dok su mladi najviše čitali roman Maturalac Branke Primorac.

Od kraja prošle godine vlada velik interes za trilogiju Pedeset nijansi spisateljice Erice L. James, a za treći dio Knjižnica trenutno ima 40 rezervacija. Osim navedene autorice, velika je potražnja i za romanima norveškog pisca Joa Nesbøa, a ne opada ni interes za velikim hitom Koliba autora Williama P. Younga.

Kako doznajemo od Danijele Petrić, koordinatorice Dječjeg odjela, veseli i podatak da roditelji sve češće traže stručnu pomoć u odgoju djece, tako da je najposuđivaniji priručnik s Dječjeg odjela onaj poznatog dječjeg psihijatra Stanleya Greenspana Zahtjevna djeca: razumijevanje, podizanje i radost s pet „teških” tipova djece.

Stručno-znanstveni odjel pak ovih dana ne zaobilaze upiti vezani uz legalizaciju objekata. 

– Specifičnost je Stručno-znanstvenog odjela da se korisnici pojačano koriste literaturom i drugim izvorima kada moraju riješiti neki problem. Tako se početkom godine, kada se počeo primjenjivati, često tražio tekst Ovršnog zakona. Kako se bliži rok za legalizaciju nelegalnih građevina, mnogo je upita vezanih za Zakon o postupanju s nelegalno izgrađenim zgradama kao i zahtjeva za uvid u digitalne mape, katastar, zemljišne knjige i slično – ističe Kristijan Ujlaki, koordinator Stručno-znanstvenog odjela.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Prometna

[FOTO/VIDEO] UPRAVO Težak sudar motociklista i automobila na Varaždinskoj, hitna i policija na mjestu nesreće

Maloprije se dogodila prometna nesreća na Varaždinskoj cesti u Koprivnici. Kako doznajemo, došlo je do sudara između motociklista i automobila....
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×