15.4 C
Koprivnica
Utorak, 21. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Koprivnička knjižnica

Knjižničarima samo lani kroz ruke prošlo 160 tona knjiga
K

Ne propustite

U prvih devet mjeseci ove godine upisano je 1852 novih članova, posuđeno 139.309 knjiga, a kod odraslih su najčitanije stručno-popularne knjige iz područja psihologije i medicine.

U Mjesecu hrvatske knjige, manifestaciji koja već tradicionalno promiče čitanje kao društvenu vrijednost i knjigu kao kulturno dobro, provjerili smo kako djeluje koprivnička Knjižnica i čitaonica Fran Galović.

Danas broji 6327 članova. U odnosu na razdoblje do rujna prošle godine bilježi porast za 277 članova, a taj će broj do kraja godine biti i veći jer s početkom listopada, odnosno školske i akademske godine, učenici prvih razreda osnovnih i srednjih škola te studenti prvih godina, prvi put postaju njezini članovi. U prvih devet mjeseci ove godine upisano je 1852 novih članova. Ova brojka odnosi se na sve službe, dakle dječji, stručno-znanstveni i odjel za odrasle te bibliobus. Međutim, ona nije stvarni pokazatelj ukupnog broja svih posjetitelja jer brojne programe koje priprema knjižnica posjećuju i oni koji nisu članovi knjižnice.

Zanimljiv je i podatak koji se tiče broja posuđenih knjiga. U prvih devet mjeseci ove godine posuđeno je 139.309 knjiga, što je 14.668 više u odnosu na prvih devet mjeseci prošle godine. Ovaj broj nužno ne pretpostavlja i broj pročitanih knjiga ili broj članova koji je knjige posudio s obzirom na činjenicu da je knjižnica uvela model posudbe 10 knjiga odjednom na odjelu za odrasle, šest knjiga na stručno-znanstvenom odjelu te 13 jedinica knjižnične građe na dječjem odjelu. Što se tiče cirkulacije knjiga koja podrazumijeva broj svih posuđenih i vraćenih knjiga koje su prošle kroz ruke knjižničara, brojka je impozantna.

Samo prošle godine knjižničarima je kroz ruke prošlo 160 tona vraćenih i posuđenih knjiga.

Korisnici odjela za odrasle najčešće posuđuju stručno-popularnu građu iz područja psihologije i medicine, a sve su im zanimljiviji i putopisi.

– Top pet najposuđivanijih knjiga iz stručno-popularnog područja su Moć sadašnjeg trenutka (Eckhart Tolle), Snagom podsvijesti ostvarite sreću i blagostanje (Joseph Murphy), Heroj (Rhonda Byrne), Kako se riješiti suvišnih briga (Dale Carnegie) te putopis 1000 dana proljeća (Tomislav Perko) – istaknuo je Petar Lukačić, voditelj odjela za odrasle.

Što se tiče strane književnosti, u prvih 10 mjeseci ove godine, i dalje je najčitanija trilogija Pedeset nijansi sive (E.L. James), slijedi Greška u našim zvijezdama (John Green), zatim Bez povratka (Tim Weaver) pa Sponzor (Lisa Kleypas) i naposljetku Sad je vidiš (James Patterson). Od hrvatskih autora najčitaniji je Ante Tomić, odnosno njegova knjiga Veličanstveni Poskokovi.

Danijela Petrić, voditeljica dječjeg odjela istaknula je da odjel ima nešto više od 2000 članova, a od početka ove godine učlanjeno je 430 novih korisnika.

– Od najčitanijih knjiga za djecu, najčitanija slikovnica je Zdrava hrana: što sve Ana zna… (Simeon Marinković), a od knjiga za djecu najtraženiji su Gregovi  dnevnici (Jeff Kinney). Među mladim korisnicima dječjeg odjela najčitaniji je bio Dnevnik Anne Frank – istaknula je D. Petrić.

S druge strane, Kristian Ujlaki, voditelj stručno-znanstvenog odjela istaknuo je kako su im najbrojniji korisnici studenti Sveučilišta Sjever koji koji dolaze po izvore za pisanje stručnih radova i seminara.

Međutim, među brojnijima su i srednjoškolci, posebno medicinskih usmjerenja, koji traže izvore za referate do građani svakodnevno traže tehničke usluge ispisa, skeniranja kao i korištenje računala za pisanje ili za Internet.

Osim tradicionalnih usluga posudbe knjižnične građe, koprivnička knjižnica može se pohvaliti i brojnim aktivnostima i programima namijenjenima čitavoj zainteresiranoj javnosti, poput radionica, tribina i predavanja. Jedan od zanimljivih nadolazećih projekata je konferencija TEDxKoprivnicaLibrary koja se održava u petak, 6. studenog, s početkom u 18:30 na stručno-znanstvenom odjelu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Modni kutak

Prelijepa djevojka zaraznog osmijeha odlično isfurala legendarni predmet koji će biti hit ovog ljeta

Zaraznim osmijehom ova nas je prelijepa djevojka koja je prošetala koprivničkim trgom jednostavno "kupila". I ne samo time, odjevni...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×