17 C
Koprivnica
Ponedjeljak, 15. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
u potrazi za poslom

Koja zanimanja će biti tražena u Hrvatskoj u 2024. godini?
K

U 2024. godini očekujemo povoljnu situaciju na tržištu rada, a neka zanimanja mogla bi biti iznimno tražena među poslodavcima, što znači da pojedina znanja i vještine gotovo da garantiraju sigurno zaposlenje.

Ne propustite

Unatoč inflaciji i rastu cijena, Hrvatska se i dalje nalazi u prilično povoljnoj gospodarskoj situaciji. U 2023. godini zabilježen je rekordan broj zaposlenih građana, što dovoljno govori o stanju na tržištu rada na kojem radnici danas imaju odličnu poziciju u odnosu na poslodavce.

A u 2024. godini očekujemo nastavak pozitivnih trendova, što znači da potraga za poslom ne bi trebala biti pretjerano teška, pod uvjetom da su vaše kvalifikacije među onima koje su trenutno tražene na tržištu.

Pa će vam tako za dobivanje nekih poslova trebati idealan životopis i besprijekorno odrađen intervju za posao, dok će vam da drugim mjestima biti dovoljno pojaviti se, jer jednostavno nema dovoljno kvalificiranog kadra.

Dakle, ako ne uspijevate dobiti posao u struci, odlično je što se uvijek možete prekvalificirati. Drugim riječima, sreća nije ključ dolaska do financijskog blagostanja, već snalažljivost i sposobnost vlastite prilagodbe.

Zato donosimo malu analizu zanimanja koja bi mogla biti tražena u sljedećoj kalendarskoj godini, kako biste vidjeli u kojem smjeru se isplati ići, u slučaju da niste zadovoljni radnim uvjetima u sklopu poslovnog okruženja.

Velika potražnja za zanimanjima u turizmu

U Hrvatskoj nas u 2024. godini čeka još jedna jaka turistička godina. Nema sumnje, opet će naš turizam biti blizu svojih rekorda, kako po broju inozemnih gostiju, tako i po prihodima.

Cijene na Jadranu luduju, no zato je i velika potražnja za različitim tipovima turističkih radnika. Kao i obično, velika potražnja vladat će za konobarima, kuharima, sobarima, kao i za pomoćnim osobljem u ugostiteljskim objektima.

Također će biti izuzetno traženi vodiči te svi oni koji znaju kako prodati izlete i ostale tipove razonode turistima. Rad za vrijeme turističke sezone je iznimno naporan, jer nema slobodnog dana sve dok gosti ne odu iz Hrvatske. Plaće su zato iznadprosječne, a moguće je upoznati ljude koji će vam omogućiti da ovaj posao raditi u zemljama u kojima su primanja još bolja.

Što se plaće tiče, ona može biti fiksna, ali postoji i plaćanje na postotak od onog što ste prodali. I jedno i drugo pokazalo se posljednjih godina vrlo isplativo u turizmu pa oni koji nemaju posla ili nisu zadovoljni svojim primanjima svakako bi trebali razmisliti o radu s inozemnim i domaćim gostima.

IT sektor se polako oporavlja

Znamo da su godinama razvojni programeri bili najtraženiji na domaćem tržištu radne snage. Onda se na prijelazu iz 2022. u 2023. godinu dogodila kriza IT sektora, s otpuštanjima u velikim tvrtkama kao što su Facebook i Twitter.

Međutim, u 2024. godini očekujemo stabilizaciju i oporavak ovog sektora, zbog čega će eksperti za programiranje ponovo biti vrlo traženi u Hrvatskoj. Posebno to vrijedi za priređivače igara na sreću, jer radi se o tvrtkama koje konstantno rastu u našoj regiji i potrebni su im vrhunski programeri.

Ne samo što se od IT-jevaca traži da kreiraju mobilne aplikacije i web stranice za online casina i sportske kladionice, već se nude i kompleksniji poslovi, poput rada na generatoru nasumičnih brojeva. To je algoritam koji pokreće casino industriju, a za njega su nužni majstori programiranja kako bi funkcionirao kako treba. Naime, popularne igre kao što su Book of Dead i Burning Hot ovise o besprijekornom ponašanju svog algoritma, a oni koji se brinu za njega odlično su plaćeni.

Programeri će biti traženi i u automobilskoj industriji, a s njima zajedno i inženjeri strojarstva. Od ostalih, ponovo će vladati ogromna potražnja za svim mogućim specijalistima medicine i fizikalne terapije, jer ih kronično nedostaje u našoj zemlji.

Fali i vozača pa ako ste spremni upravljati kombijem, kamionom ili autobusom, tada se ne morate brinuti za svoju poslovnu budućnost. Naravno, zanimanja povezana s Internetom, od marketinga i korisničke podrške do dizajna i vođenja društvenih mreža također će biti tražena, a ne zaboravimo niti one koji brinu za kućne ljubimce, poput frizera i veterinara za kojima je posljednjih godina potražnja doslovno eksplodirala…

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Izbori 2024.

DOBAR HONORAR Članovima izbornih povjerenstava do 1390 eura naknade, a biračkim odborima 20 puta manje!

Kao i svaki izbori dosad, tako ni ovi ne mogu proći bez članova izbornih povjerenstava. DIP je objavio, prenosi...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×