15.7 C
Koprivnica
Nedjelja, 3. ožujka 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
postoji li formula?

Koliko stariji ili mlađi partner je OK? Evo formule koja daje odgovor
K

Brakovi i veze s razlikom u godinama sve su manji tabu.

Ne propustite

Mlađe je slađe, a starije zrači iskustvom i samopouzdanjem – no koliko mlado je premlado, a koliko starije prestaro? Ako niste znali, postoji matematička formula za izračun ‘društveno prihvatljive’ dobne razlike među romantičnim partnerima, a ona iznosi broj vaših godina podijeljen s dva te zatim dodate 7 godina – to bi trebao biti minimum ispod kojeg ne bi trebali ići.

Pravilo počinje vrijediti u dobi od 14 godina za oba partnera, pa tako u slučaju starijeg partnera s 30 godina, društveno prihvatljivi minimum je mlađi partner od 22 godine, dok bi 50. godišnjak bio s partnerom koji nije mlađi od 32 godine, prenosi Yahoo Life.

S emancipacijom žena i smanjivanjem rodnih predrasuda ta teorija više ne vrijedi samo za muškarce, a starije žena koje odabiru mlađe partnere danas se popularno nazivaju ‘pume’ kao ekvivalent starijim muškarcima koji traže ‘sponzoruše’. Brakovi i veze s razlikom u godinama sve su manji tabu, a teoriju upola mlađi/a plus sedam kao društveno prihvatljivu ispitali su znanstvenici Bram Buunk i Douglas Kenrick.

– Pravilo vam pomaže držati vas unutar dobnog raspona koji će osigurati zajedničke interese s vašim partnerom, a vjerojatno će omogućiti i bolju komunikaciju – kaže stručnjak za odnose David Bennett.

Stručnjakinja za spojeve i veze Carol Roderick kaže kako ne savjetuje klijentima da slijede pravilo doslovno, ali ih ‘potiče da dobro razmisle o gornjoj i donjoj dobnoj granici, posebno na internetskim stranicama i aplikacijama za pronalazak partnera.’

Smatra da je poštivanje ograničenja pravila manje potrebno prilikom osobnog susreta s nekim, jer obično ste u mogućnosti procijeniti nečiju zrelost, vitalnost i namjere izlaska približno u isto vrijeme kad otkrivate njihovu dob.

– Najrizičniji dio izlaska s nekim znatno mlađim ili starijim od vas  je taj što će vam možda biti puno tog zajedničkog upravo sada, no nakon pet godina puta, razlike u vašim ciljevima i načinu života mogu se razići – ističe Roderick.

Iako se ne morate u potpunosti pridržavati pravila, ono bi vam moglo pomoći u usmjeravanju prema nekome s kime možete stvoriti održiviji odnos.

Izvor: 24 sata

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Čestitamo!

[FOTO] BRAVO! Atletičarka Josipa Mikulec srebrna na Zimskom bacačkom prvenstvu Hrvatske

Josipa Mikulec jučer je sudjelovala na Zimskog bacačkom prvenstvu Hrvatske koje se je održalo u Splitu. Josipa je branila boje...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×