6.8 C
Koprivnica
Utorak, 27. veljače 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
izvješće za 2020. godinu

Komunalac poslovao s dobiti od gotovo pola milijuna kuna, no većina od 219 zaposlenika nije se mogla pohvaliti plaćom, koja je u prosjeku iznosila 5400 kuna
K

Najviše zaposlenih je u Sektoru gospodarenja otpadom, a najmanje u Sektoru za strateško planiranje, razvoj i EU projekte. Zgodno je napomenuti da je Ured predsjednice brojao šest zaposlenika. Od ukupnog broja zaposlenih, najviše ih je sa srednjom stručnom spremom, a njih 21 posto ima visoku spremu.

Ne propustite

Unatoč brojnim izazovima kroz koje su tvrtke morale prolaziti tijekom 2020. godine, a koji su bili povezani s pandemijom koja je tada bila u punom jeku, sva gradska društva poslovala su s pozitivnim brojkama, što se vidi iz njihovih godišnjih izvješća.

Jasno, s obzirom na brojne djelatnosti koje obavlja i prostore kojima upravlja, najviše interesa privlače poslovne brojke Komunalca, koje su, zanimljivo, u 2020. godini bile bolje nego godinu ranije, kada je korona tek bila na začetku. Tako je GKP Komunalac lani poslovao s dobiti od gotovo pola milijuna kuna, odnosno ona je veća za otprilike 170 tisuća kuna nego u 2019.

Kada preciziramo same brojke, prihod je bio 53.737.018 kuna, a rashod 53.263.516 kuna. To znači da je sama dobit iznosila 472.502 kuna. Na tim brojkama čelnim ljudima kompanije, a to su predsjednica Uprave Nataša Tetec i članovi Goran Međurečan i Dubravka Horvat, čestitao je gradonačelnik Mišel Jakšić. Kazao je da je 2020. godina donijela u cijeli svijet promjene koje nitko od nas nije mogao ni sanjati.

Brzo i lako prilagodili se novim okolnostima povezanima s pandemijom

– Puno toga se promijenilo, puno toga nije moglo funkcionirati i najvažnije je bilo održavati se iznad vode. Komunalac je u tome uspio. Bili su u najzanimljivijoj situaciji, jer onog dana kada je sve stalo postavilo se pitanje što i kako ćemo dalje. Ali sve ono što se tamo radilo unazad tri godine je doprinijelo tome da su mogli bez većih problema za svoje redovno poslovanje krenuti u smjeru da pogoduju onima kojima je prijetilo zatvaranje djelatnosti. Oslobodili su ih naplate odvoza otpada, oslobodili su ih naplate najamnina i sve to je tim ljudima jako, jako puno značilo – pohvalio ih je Jakšić na gradskom vijeću.

Foto: Ivan Balija
Članovi Uprave Komunlaca na jučerašnjoj sjednici Gradskog vijeća // Foto: Ivan Balija

Pohvalio je Jakšić i građane Koprivnice, jer je zahvaljujući njihovoj odgovornosti Koprivnica danas drugi grad u Hrvatskoj po razvrstavanju otpada.

– Ostvarili smo već danas sve ono što Europa traži od nas i to nije mala stvar. Unatoč pandemiji, kada je Komunalac u pitanju, 2020. godina je prošla u valu iskoraka u području održivog razdoblja, gospodarenja otpadom, razvrstavanja otpada, otvoreno je reciklažno dvorište, pokrenuti su radovi na kompostani, došli su novi kamioni, dolazili su spremnici i to je najbolji pokazatelj koliko se brzo i lako jedan sustav može prilagoditi novim okolnostima i ostvariti sve ono što se od nas očekuje – nabrojao je gradonačelnik i na kraju zaključio.

– Ono što smo si mi zacrtali na početku pandemije to smo i ostvarili. Otpad se odvozi, grad se čisti, zelene površine se uređuju. A sve dodatno je šlag na tortu i zato treba odati priznanje čelnicima Komunalca – naglasio je.

Prosjek plaća debelo ispod državnog prosjeka

Inače, s posljednjim danom 2020. godine, GKP Komunalac imao je 219 zaposlenih radnika, što je u odnosu na godinu ranije povećanje za više od četiri posto. S obzirom na brojne restrikcije, ali i činjenicu da su firme zbog pandemije uglavnom otkazivale, a ne zapošljavale radnike, ova brojka pomalo upada u oči. Međutim, rješenje možemo tražiti u radnicima koji su za Komunalac radili preko Dekre. Naime, u 2019. bilo ih je 36, a lani 31. Sukladno tome, možemo pretpostaviti da su neki od tih radnika potpisali ugovor s Komunalcem.

Najviše, njih 57, bilo je zaposleno u Sektoru gospodarenja otpadom, a najmanje, njih pet, u Sektoru za strateško planiranje, razvoj i EU projekte. Također, zgodno je napomenuti da je Ured predsjednice brojao šest zaposlenika. Od ukupnog broja zaposlenih, najviše ih je, više od 47 posto, za srednjom stručnom spremom, a njih 21 posto ima visoku stručnu spremnu.

Foto: Ivan Balija
Brojni zaposlenici ne mogu biti zadovoljni stanjem u novčaniku // Foto: Ivan Balija

Ono što sve vjerojatno najviše zanima su plaće zaposlenika. Tako je prosječna bruto plaća u 2020. godini iznosila 7111 kuna, a prosječna neto plaća 5403 kune. U odnosu na državni prosjek, koji je tada, što se tiče neto plaće, bio 6763 kune, jasno je da se većina radnika Komunalca ne može pohvaliti debljinom svojeg novčanika. Na to je na sjednici Gradskog vijeća upozorio i HNS-ov Goran Pakasin.

– Pozdravljam dovođenje menadžerskog kadra i čestitam im na rezultatima, ali ne i na prosječnim plaćama, koje su u KC vodama više i bliže hrvatskom prosjeku. Bojim se, s obzirom na deficit kadrova, da u budućnosti bude velikih problema sa zapošljavanjem u toj djelatnosti, a to su djelatnosti koje je teško nadomjestiti na tržištu – ukratko je poručio Pakasin.

Odgovor čelnih ljudi Komunalca, koji su bili na sjednici, nije dobio.

Povećanim brojem ukopa rasli i prihodi groblja, Sektor marketing i upravljanje objektima bilježio najveći gubitak

Što se tiče zasebnih sektora, najveći gubitak zabilježen je u Sektoru marketing i upravljanje objektima. Prihodi su im bili 11.342.077, a rashodi 12.132.783. Drugim riječima, Sektor je poslovao s gubitkom od gotovo 800.000 kuna. Inače, u ovaj sektor spadaju bazeni Cerine, sportski objekti, ostali objekti (Pevec, odmorište u Vrsaru itd), Dom mladih i marketing.

Sektor gospodarenja otpadom poslovao je s dobiti od 2,5 milijuna kuna, Sektor zelenih površina, groblja i tržnica bio je u plusu dva milijuna kuna, a zanimljivo je napomenuti da je u 2020. bilo 386 ukopa naspram 311, koliko ih je bilo godinu ranije. Ove brojke odnose se na koprivničko groblje te na prigradska u Reki, Herešinu, Bakovčicama i Jagnjedovcu.

Inače, u 2020. godini radna jedinica Pogrebne usluge i održavanje groblja, ostvarila je prihod nešto veći od 3,6 milijuna kuna. U odnosu na 2019., prihodi su veći gotovo 12 posto, na što je najviše utjecao porast prihoda od prodaje grobnica.

 

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Na svu sreću

Učenik koji je danas skočio s prvog kata škole nalazi se izvan životne opasnosti

Izvijestili smo danas o učeniku koji je stradao u padu s prvog kata Osnovne škole u Ludbregu. Kako doznaje Dnevnik.hr,...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×