Konjički klub Koprivnica održao tečaj jahanja u Molvama

17:02h
0
Detalj s tejača jahanja u Molvama // Foto: Konjički klub Koprivnica

U ovogodišnjim proljetnim praznicima posebno su mogli uživati molvarski mališani. U suradnji s Općinom Molve i Konjičkim klubom Koprivnica održan je tečaj jahanja koji se provodio u Molvama od 14. do 18. travnja. Trener konjaništva, Zlatko Kavur i voditeljica jahanja, Valentina Matoničkin, uveli su 40 mališana u svijet konjičkog sporta.

Djeca su imala prilike savladati osnove jahanja te naučiti kako se odnositi prema konjima, a posljednjeg dana tečaja nagrađena su zasluženim priznanjima. Jedan od ciljeva ovog i sličnih tečajeva je probuditi svijest djece, potaknuti ih da brinu o svom zdravlju i da se bave sportom.

U Konjičkom klubu Koprivnica napominju kako je bavljenje konjičkim sportom odlična vježba za um i tijelo jer jahanje potiče rad kardiovaskularnog sustava te aktivira rad skeletnog mišićja. Uz ostale, ojačat će i leđni i trbušni mišići što će pozitivno utjecati na ravnotežu i pravilno držanje trupa. Osim fizički pozitivnih promjena, jahanje je odličan eliminator stresa. Jahač je u potpunosti usredotočen na sebe i konja, nema lutanja u mislima i prisjećanja svakodnevnih stresnih situacija. U radu s konjem, životinjom od 500-tinjak kg, razvija se osjećaj međusobnog povjerenja, povećava samopouzdanje i mentalna koncentracija. Uz sve navedeno jahač vrijeme provodi vani, na svježem zraku, daleko od računala.

I zasigurno jedan od najboljih učinaka jahanja – nakon odrađenog treninga javlja se sjajan osjećaj, a to je zadovoljstvo i pomicanje novih granica…