16.5 C
Koprivnica
Utorak, 16. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Završena trakavica

Konstituiran Sabor! Evo razmišljanja domaćih političara
K

Ne propustite

Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju u Saboru će predstavljati Damir Felak (HDZ) kojemu je mjesto prepustio dožupan Darko Sobota, zatim Branko Hrg (HSS) i Melita Samoborec (HNS), kojoj je privremeno svoje mjesto prepustila Anka Mrak-Taritaš (HNS).

Iz drugog pokušaja i 50 dana nakon izbora, Hrvatski sabor konstituiran je danas, u ponedjeljak, izborom akademika Željka Reinera za njegovog predsjednika. Konstituirajuću sjednicu sazvala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon što je u srijedu mandat za sastavljanje Vlade povjerila Tihomiru Oreškoviću.

Reinera je kao jedinog kandidata za predsjednika Sabora predložilo 79 zastupnika Domoljubne koalicije i MOST-a, a svojim glasovima podržalo ga je 88 zastupnika, 62 ih je bilo suzdržano, dok je jedan bio protiv.

Koprivnicu i Koprivničko-križevačku županiju u Saboru će predstavljati Damir Felak (HDZ), kojemu je mjesto prepustio dožupan Darko Sobota, zatim Branko Hrg (HSS) i Melita Samoborec (HNS) kojoj je privremeno svoje mjesto prepustila Anka Mrak-Taritaš (HNS).

Felak je istaknuo da je konstituirajuća sjednica prošla u vrlo svečanoj atmosferi unatoč neprimjerenim izjavama pojedinaca.

– Tko gubi ima pravo ljutiti se. Meni osobno je malo žao što iz druge koalicije nisu podržali kandidata za predsjednika Sabora jer je do sada on uvijek biran jednoglasnom odlukom – dodao je Felak.

S druge strane, Vesna Želježnjak, koprivnička gradonačelnica, smatra da je SDP pokazao svoju punu demokratsku snagu time što nije kandidirao protukandidata.

– Ova situacija mogla se puno prije riješiti. MOST je odugovlačio bezveze. Sve je moglo biti gotovo 10 dana nakon izbora, jer smo svi dobro znali kome će se MOST na kraju prikloniti – dodala je V. Želježnjak.

Gradonačelnica se osvrnula i na novog mandatara Vlade.

– Ne mogu komentirati čovjeka kojega ne poznajem, stoga s komentarima treba pričekati dok se ne vide konkretni rezultati. Njegov uspjeh u tvornici neusporediv je s politikom. Što se tiče hrvatskog jezika, istaknula bih samo da ni mi koji cijeli život živimo u Hrvatskoj svoj jezik ne znamo dobro – dodala je i objasnila kako Oreškoviću treba dati vremena.

S druge strane, Darko Koren, koprivničko-križevački župan, oduševljen je odlukom o novom mandataru.

– Ideja oko nestranačkog mandatara je dobra i potrebna hrvatskom društvu jer označava odmak od konzervativne politike u Hrvatskoj te ovo rješenje daje nadu i optimizam. Životopis mu je impresivan. Osobno nisam imao prilike upoznati ga, ali po svemu što sam vidio i čuo on je vrhunski čovjek. Drugačiji je od drugih i to daje nadu – naglasio je Koren.

Zadovoljan je što je konstituiranje Sabora konačno riješeno, optimističan je i nada se da će parlamentarna većina biti dovoljno složna da formira sva potrebna saborska tijela i Vladu.

Do Hrga i M. Samoborec nismo uspjeli doći.

Međutim, iz koprivničkog HNS-a priopćili su da je M. Samoborec danas bila u Saboru, svečano je prisegnula i obnašat će dužnost saborske zastupnice sve do izglasavanja povjerenja Vladi. Tada, A. Mrak-Taritaš, koja najvjerojatnije neće biti u novoj Vladi, ima pravo aktivirati svoj saborski mandat.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

u krugu obitelji

FOTO/VIDEO Baka Mica proslavila 90. rođendan: Imam devet praunučadi, kad bih dobila deseto doživjela bih i stotu

Danas mi je najsretniji dan u životu, nemate pojma koliko sam sretna kad vas sve vidim na okupu -...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×