Ideje mladih snaga

Koprivnica će dobiti Park za pse i Tandem bicikl za slijepe

12:45h
0
Ilustracija // Foto: Matija Gudlin

Projekti Park za pse i Tandem bicikl za slijepe i slabovidne osvojili su najviše bodova pred sucima Odbora mladih Grada Koprivnice.

Pošto su na svibanjskoj Tvornici ideja, održanoj u sklopu programa Mladi – snaga zajednice, tri neformalne skupine prezentirale svoje, cijeli dan razrađivane ideje, projekti Park za pse i Tandem bicikl za slijepe i slabovidne osvojili su najviše bodova pred sucima Odbora mladih Grada Koprivnice.

Park za pse trebao bi biti posebno osmišljen ograđeni prostor u kojem će se psi moći neometano kretati, istrčavati te socijalizirati s ostalim psima.

Tandem bicikli bit će bicikli opremljeni za vožnju dviju osoba od kojih je vozač videća osoba, a slijepa suvozač. Radi se o vozilima vrlo popularnima među slijepim osobama u inozemstvu.

Projekti su dobili suglasnost za daljnji rad na razvitku i realizaciji ideje, a obnašatelj dužnosti gradonačelnika Mišel Jakšić stavio je potpis na Ugovore o financijskoj podršci. Projekti će se provoditi do kraja rujna.

Neformalnim skupinama mladih za realizaciju projekata suradnici na Programu Mladi – snaga zajednice, točnije Grad Koprivnica i Europska zaklada za filantropiju i društveni razvoj iz Zagreba, zajedno će osigurati iznos od 10.000 kuna u jednakom omjeru, dok će dodatnih 5000 neformalne skupine osigurati za provedbu projekata.

Mladi – snaga zajednice je pilot-program u Hrvatskoj kojem je cilj povećanje i ohrabrivanje sudjelovanja mladih u od 17 do 30 godina, u razvoju svoje lokalne zajednice, gdje oni preuzimaju aktivnu ulogu u procesima donošenja odluka.

Stoga se želi pružiti podrška neformalnim skupinama mladih ljudi unutar lokalne zajednice. Ovaj program im omogućava da rade na projektima koji na inovativan način rješavaju neki problem u zajednici, a na području Koprivnice provodit će se do kraja ove godine.