11.2 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Europski projekt u Herešinu

Koprivnica premašila 50 posto odvajanja otpada, gradi se novo reciklažno dvorište, Jakšić: Ulazimo u oluju projekata
K

Ne propustite

Reciklažno dvorište koje će se graditi u Herešinu doprinijet će još boljem i efikasnijem zbrinjavanju otpada, rečeno je danas na tiskovnoj konferenciji na kojoj je predstavljen spomenuti projekt.

Kao što je istaknuo gradonačelnik Mišel Jakšić, to je projekt koji pokazuju okretanje prema učinkovitom gospodarenju otpadom, ali i djelovanju koprivničkog Komunalca.

Mišel Jakšić // Foto: Marko Horvat

– Reciklažno dvorište još je jedan od europskih projekata, nakon što je prošla godina bila za Koprivnicu rekordna po povlačenju europskih sredstava. Sigurno je da će svaki takav projekt pokazati koliko imamo sposoban tim. Ovaj projekt govori o okretanju nove stranice u gospodarenju otpadom u gradu, ali i o okretanju nove stranice u životu našeg Komunalca. Kada pričamo o gospodarenju otpadom, često sam kritičan prema politici hrvatskih Vlada jer do danas nemamo točno definiran plan o tome što želimo s otpadom. Kao društvo nismo napravili dovoljno iskoraka u tom području. Mi još imamo i Piškornicu u svom dvorištu, nismo najsretniji zbog toga i da me danas netko pita i da mogu vratiti vrijeme, učinio bih sve da to ne postoji, no činjenica je da postoji i da je to jedno krasno brdo i potencijalna ekološka bomba – rekao je Jakšić.

Foto: Marko Horvat

Najavio je i da se pripremaju brojni projekti koji će nastaviti put koji si je zacrtala gradska vlast.

Ulazimo u oluju projekata i želimo ostvariti ono što ponavljamo kao mantru, a to je da Koprivnica, naše tvrtke i građani zabljesnu i da budemo sjajna zvjezdica na europskoj zastavi – izjavio je gradonačelnik. Dodao je i da će kompostana i dalje biti aktivna, no nastojat će se pretvoriti u zatvoreni oblik radi suzbijanja mirisa, a u pripremi su i planovi za rasterećenje eventualnog pojačanog kamionskog prometa koji bi mogao nastati zbog reciklažnog dvorišta.

Predsjednica Uprave Komunalca Nataša Tetec zahvalila je građanima što su ozbiljno shvatili odvajanje otpada i tako postavili Koprivnicu u hrvatski vrh u tom segmentu.

Nataša Tetec // Foto: Marko Horvat

– Povećava se kapacitet za prikupljanje korisnog otpada i sigurno će to doprinijeti planu da do 2022. odvajamo 60 posto mase komunalnog otpada. Koprivnica je 2018. bila na četvrtom mjestu sa 42 posto razdvajanja otpada, a danas je na 51 posto odvajanja. Za to zahvaljujem svim građanima – rekla je N. Tetec.

Projekt reciklažnog dvorišta pokriva administrativno područje grada Koprivnice, odnosno naselja Bakovčica, Draganovec, Herešin, Jagnjedovec, Kunovec Breg, Reka, Starigrad i Štaglinec, a obuhvaća 30.854 stanovnika i 10.848 kućanstava (prema posljednjem Popisu stanovništva 2011. godine). Predmetna lokacija na kojoj je predviđen zahvat, površine je cca 2.702 m2. Ukupna vrijednost projekta je 5.231.962,86 kuna uz odobreno sufinanciranje od 85% što iznosi 4.187.015,30 kuna, dok je iznos vlastitih sredstava 738.885,06 kuna.

Na novinarsko pitanje o tome gdje završava plastika koja nije prikladna za odvajanje, predsjednica Uprave Komunalca otkrila je da moraju plaćati za zbrinjavanje jer burza za prodaju plastike više nije aktivna kao što je bila donedavno.

– Najveći problem je nastao kada je Kina rekla da ne želi više plastiku iz Europe. Mi je predsortiramo da izdvojimo čistu plastiku koju zbrinjavamo. Do prije godinu i pol mogla se prodavati, sada više ne, moramo plaćati zbrinjavanje. Prošle godine je za 7 mjeseci prikupljeno 226 tona, ove godine 455 tona. To znači da su naši građani ozbiljno shvatili odvajanje, ali nam to stvara sve veći trošak. Ona ne završava na odlagalištima otpada, postoji firma koja ju preuzima i zbrinjava za 350 kuna po toni – rekla je N. Tetec.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×