24.1 C
Koprivnica
Subota, 15. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Koprivnica vikendom ostaje bez većine putničkih vlakova!
K

Ne propustite

Od 22. travnja reducirat će se broj putničkih vlakova, sukladno novom voznom redu kojeg je objavio Putnički prijevoz Hrvatskih željeznica. Dopredsjednik Sindikata prometnika vlakova Hrvatske Mario Grbešić na današnjoj je konferenciji za novinare u Koprivnici upozorio da HŽ Putnički prijevoz planira u dane vikenda i blagdana u potpunosti izolirati županijska središta od manjih mjesta jer više neće biti putničkih vlakova.

– U Kolodvoru Koprivnica subotom se broj linija smanjuje za 16, što u dolasku, što u odlasku iz svih smjerova, a nedjeljom i blagdanom za čak 24 linije – rekao je Grbešić.

Smatra da HŽ Putnički prijevoz pod izlikom rebalansa državnog proračuna kojim se smanjuju sredstva, ali i zbog vlastite nesposobnosti, namjerava stezati remen na štetu građana koji plaćaju poreze između ostalog i zato da bi imali vlakove sve dane u tjednu, a to je i ugovorna obveza HŽ-a.

Mario Grbešić, dopredsjednik Sindikata prometnika (desno), na konferenciji za novinare u Koprivnici // Foto: Koprivnica.netSindikat prometnika od HŽ Putničkog prijevoza dobio je objašnjenje da je država rebalansom smanjila subvencije za te linije za 130 milijuna kuna, ali Grbešić ističe kako podaci kojima raspolaže Sindikat to opovrgavaju. Upozorio je da se vozni red već dugo radi na krivi način, te da se pri njegovoj izradi ne vodi računa o potrebama građana, posebice onih iz manjih mjesta.

– Putnički prijevoz godinama ima konstantni pad putnika i prihoda od njihovog prijevoza. To je isključiva odgovornost Uprave i svih dosadašnjih uprava, a udio subvencija raste u njihovom proračunu. Bez obzira što je smanjenje 130 milijuna kuna, to je u odnosu na prošlu godinu povećanje od 150 milijuna kuna koje je dobila od države – rekao je Grbešić.

Župan Koren: Ugovor nalaže da se linije trebaju održati

Sindikat je od župana i gradonačelnika tražio konkretne poteze prema nadležnom ministarstvu, ali je reakcija zasad vrlo slaba.

– Ono što sam uspio spoznati jasno govori da se to protivi temeljnoj ulozi željeznice, kao ipak u velikoj mjeri javnoga servisa, zbog toga što je u isto tako velikoj mjeri sufinanciran novcem te javnosti, odnosno državnoga proračuna. Postoje ugovori kojima se sufinancira taj prijevoz i po mom sudu to treba biti uvjet održanja linija u opsegu koji je do sada bio. Pokušaji smanjenja gubitaka na ovaj način znače kršenje potpisanog – izjavio je za Radio Koprivnicu koprivničko-križevački župan Darko Koren, te je najavio da će uputiti dopise odgovornima u Ministarstvu prometa i HŽ Putničkom prijevozu.

Ministar Hajdaš Dončić: HŽ mora ukidati linije jer bi inače otišao u stečaj

Konferenciju za novinare održao je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić.

– HŽ Putnički prijevoz mora ukidati dio linija jer bi inače otišao u stečaj. Željeznički putnički prijevoz u Hrvatskoj održava se zahvaljujući državnim subvencijama koje nisu dovoljne za neke pruge kojima se vozi premali brojputnika pa su nerentabilne – kazao je ministar.

Dodao je da ne zna koje se linije ukidaju, „niti ga to zanima”.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Euro 2024.

FOTO Ajmo Vatreni! Pogledajte atmosferu iz naših kafića, utakmica se gleda bez daha

Počelo je ludilo zvano Euro 2024! Naši vatreni se u Njemačkoj danas počinju boriti za prolazak teške skupine u...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×