-2.1 C
Koprivnica
Subota, 23. studenoga 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Koprivničanac Ivan Delimar treći na neslužbenom hrvatskom prvenstvu u izradi pizza
K

Ne propustite

Ove je godine u Prelogu održan drugi Panorama Pizza Kup. Okupilo se 14 natjecatelja iz ponajboljih hrvatskih pizzerija, a kako sam brončani Delimar kaže, radi se zapravo o ”Prvenstvu Hrvatske u pizzama”.

 

Umak od rajčice, mozzarela, suha šunka, rikola, cherry rajčica i feta sir bili su sastojci Ivanove pizze koja je zadovoljila zahtjevni žiri predvođen trostrukim svjetskim prvakom u izradi pizza, Gannijem Calaonom, te mu u konačnici donijela odlično treće mjesto.

– Kada imamo idealno tijesto tada je važno napraviti dobar balans svih namirnica koje koristimo. Najvažnija riječ je balans, no to nije uvijek jednostavno jer uvijek moramo razmisliti koje se namirnice međusobno slažu, a koje ne. Uvijek treba obratiti pažnju i na boje jer prvi doživljaj svakog jela onaj je vizualni – tajnu dobre pizze otkrio nam je brončani Delimar, te dodao kako je jedna od najvećih pogrešaka u izradi pizze pokrivanje tijesta najlonom u fazi fermentacije.

Ivan je natjecanju predstavljao koprivnički 5 plus, no riječ je još uvijek o projektu, a ne pizzeriji.

– Već ću u sljedećih nekoliko dana odlučiti hoću li u Koprivnici otvoriti pizzeriju, što je najveća vjerojatnost, ili ću krenuti u suradnju s nekom drugom pizzerijom. Mišljenja sam da Koprivnica kao grad Podravke i Vegete svakako ima velik broj ljudi kojima je hrana strast i koji lako mogu prepoznati kvalitetu. Koprivnica i Koprivničanci zaslužuju pizzeriju koja nudi pizze koje su sam vrh u Hrvatskoj, i zato će se moja pizza sigurno naći i u našem gradu – rekao je Ivan.

Sudionici natjecanja u spravljanju pizza u Prelogu // Foto: Privatna arhiva

Već dvije godine Ivanove pizze mogu se jesti u restoranu Lanterna u istarskom gradiću Medulinu.

– Tražio sam nekoga tko razumije boje, mirise i okuse, posjeduje restoran, a zanima ga pizza koja nije samo običan proizvod brze hrane. Vrlo brzo sam upoznao vlasnika konobe Lanterna koji je tražio sve što i ja i tako je sve počelo – osvrnuo se na svoje profesionalne početke te otkrio kako postoje neka nagađanja da Lanterna otvori svoja vrata i nakon ljetne sezone, što bi mu olakšalo daljnju suradnju.

Kako se uopće odlučio na odlazak na ovakvo natjecanje?

– Nakon više od 15 godina strasti u hrani i vinu kao amater, odlučio sam prije nekoliko godina napraviti korak dalje i polako započeti s profesionalnom karijerom. Jednostavno me fasciniralo da tako, naoko, jednostavan proizvod zahtijeva toliko mnogo faktora da bi na kraju postao izvrstan. Svaki detalj je bitan. Otišao sam tamo da budem dio projekta koji ima konačni cilj da s vremenom u Hrvatskoj, a isto tako i u Koprivnici, možemo uživati u izvrsnim pizzama, ali i da predstavim svoja razmišljanja i rad u tom smjeru. Raduje me da je to prepoznato i nagrađeno ovim trećim mjestom – svoju strast prema pizzama ne krije Delimar.

Predstavnica zagrebačke O’Hara pizzerije, Kristina Halužan osvojila je prvo mjesto i priliku da početkom listopada predstavlja Hrvatsku na Pizza World Cupu u Rimu. Srebrni je bio Marijo Vodopija, predstavnik trattorie Gatto Nero iz Novigrada.

Među članovima žirija našao se i Podravkin kuhar promotor, stručnjak u pravljenju pizza, Zlatko Sedlanić. Prezentirao je i nekoliko pizza koje nisu prošle neopaženo, a sigurno najzanimljivija bila je desertna pizza s Linoladom.

 

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Najbolji od najboljih

Hrvatska sahara – Podravina adventure u velikom finalu izbora najboljih turističkih proizvoda

Proglašenje i dodjela nagrada u hrvatskom turizmu upravo se privodi kraju u sklopu Dana hrvatskog turizma u Opatiji, u...
- Oglasni prostor -

Vezane vijesti

×