9.3 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Nepravomoćna presuda

Koprivničanac ostao paraliziran zbog posla, tužio šefa, a on zbog ovrhe prepisao nekretnine na svog sina
K

Zadržao je, doznajemo, na tim nekretninama pravo osobne služnosti, dakle da ih i dalje može koristiti.

Ne propustite

Nesretna je sudbina jednog Koprivničanca (podaci poznati redakciji op.a.) koji je teško stradao prije nešto više od deset godina na poslu. Radio je u jednoj koprivničkoj firmi, gdje je prilikom posla teško stradao. Dobio je po život opasne ozljede, frakturu lubanje, prijeloma kralježnice i hematom na mozgu te prijelom rebara i natučenje pluća. Po njegovu nesreću, nakon svega kompletno je ostao paraliziran.

Ostao paraliziran – tražio 160.000 eura

Osim zdravstvenih, kreću njegovi novi problemi. Tražio je putem tužbe od poslodavca gotovo 1,2 milijuna kuna (otprilike 160.000 eura) za naknadu štete. Bilo je to potkraj listopada 2013. godine, tuženi je primio zahtjev mjesec dana kasnije. Već početkom 2014. tuženi je šef besplatno darovao klijet, voćnjak i oranice svom sinu. Zadržao je, doznajemo, na tim nekretninama pravo osobne služnosti, dakle da ih i dalje može koristiti. To su bile ujedno i jedine nekretnine čiji je bio vlasnik, potvrdio je to i sam na sudu.

ostao paraliziran
Ilustracija // Foto: Depositphotos.com

– Očito je da se radi o besplatnom raspolaganju nekretninama, što za sobom povlači zakonsku pretpostavku da je znao da time nanosi štetu tužitelji – navodi u drugoj tužbi u kojoj je tražio da se pravno ukine prijenos nekretnina i da se iz njih naplati.

Naravno, druga strana imala je potpuno drukčije viđenje situacije.

– Tužba je podnesena, ali ne protiv prvotuženog nego protiv njegove firme kao tužiteljevog poslodavca. Kod pisanja odgovora na tužbu nismo uspjeli pronaći Ugovor o darovanju nekretnina. Nekretnina je stvarno darovana drugotuženom zapravo i ranije, ali su formalni Ugovor o tome napravili negdje u vrijeme kako se opisuje u tužbi – branili su se otac i sin.

Potvrđena presuda

Također, navedeno je kako je vrijednost nekretnina neusporedivo manja od odštete pa im nema smisla da bi to radili kako bi se izbjegla ovrha nad njima. Dodajmo kako je u međuvremenu 2017. sud prekinuo postupak zabilježbe nekretnina do okončanja postupka za naknadu štete. Također, 2017. je donesena i presuda Općinskog suda u Koprivnici prema kojoj je vlasnik firme morao svom zaposleniku nadoknaditi štetu za duševne boli od otprilike 110.000 eura s kamatama te još oko 30.000 eura za imovinsku štetu. Usto i da mu mjesečno uplaćuje oko 400 eura zbog pomoći i njege.

Županijski sud u Rijeci dvije godine kasnije potvrdio je presudu i umanjio ukupnu naknadu štete na ukupno 110.000 eura i 330 eura mjesečne pomoći za njegu. Koprivnički je Općinski sud proteklih dana potvrdio nepravomoćno kako se stradali Koprivničanac može i smije naplatiti iz eventualne prodaje darovanih nekretnina, čime su praktički pobili darovnicu iz 2014. godine. Tuženi ima naravno pravo žalbe.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×