dolazite?

Koprivnička AK galerija dom promocije knjige ‘Problem umjetnosti kolektiva – slučaj zemlja’ koji izdaje BLOK

Na promociji će govoriti autorice knjige Ana Kutleša i Vesna Vuković (BLOK).

08:38h
0
Foto: Atelieri Koprivnica

U koprivničkoj AK galeriji u srijedu 11. ožujka u 18 sati održava se promocija knjige Problem umjetnosti kolektiva – slučaj Zemlja u izdanju BLOK-a (Lokalna baza za osvježavanje kulture). Knjiga dokumentira i proširuje niz od tri izložbe kustoskog kolektiva BLOK kojima su u razdoblju 2016. – 2018. javnosti predstavile istraživanje Udruženja umjetnika Zemlja koje je djelovalo od 1929-35. godine, a čiji su članovi bili slikari Krsto Hegedušić, Vinko Grdan, Leo Junek, Oton Postružnik, kipari Antun Augustinčić i Frane Kršinić , arhitekt Drago Ibler i drugi. Grupa Zemlja bila je veoma značajna i za osnivanje seljačke slikarske škole u Hlebinama odnosno stasanje prvih umjetnika naive Ivana Generalića i Franje Mraza.

Publikacija s kojom ćemo se upoznati koncipirana je kao monografija sa selekcijom arhivskog materijala i reprodukcijama likovnih radova te tekstovima koji djelovanje Zemlje smještaju u širi društveno-političko kontekst Kraljevine Jugoslavije i međuratnog perioda. Istraživanje iz kojeg je proizašla knjiga zbog svog je suvremenog pristupa ovom historijskom slučaju već donijelo međunarodno priznanje: njemačka zaklada Hans und Lea Grundig dodijelila je BLOK-u nagradu za najbolji projekt u kategoriji povijest umjetnosti/medijacija. Na promociji će govoriti autorice knjige Ana Kutleša i Vesna Vuković (BLOK).

Iz recenzije Petra Preloga:
Knjiga Problem umjetnosti kolektiva–slučaj Zemlja donosi dubok uvid u pojedine dijelove društvenog konteksta postojanja Udruženja umjetnika Zemlja i važan je prinos poznavanju povijesti ove važne međuratne umjetničke skupine. Tekstovi o radničkom i socijalističkom pokretu u Hrvatskoj te o seljačkom i nacionalnom pitanju predstavljaju relevantan povijesni okvir, dok se u onima koji se izravno dotiču Zemljina društveno angažiranog djelovanja analiziraju i tumače problemi koji su presudno utjecali na obilježja njezinih ciljeva. Opća ekonomska kriza u tadašnjem kapitalističkom društvu, vrijeme diktature kralja Aleksandra I. Karađorđevića, veze Zemljinih protagonista s ilegalnom Komunističkom partijom, teški životni uvjeti zapostavljenih slojeva stanovništva u gradu i na selu, „sukob na književnoj ljevici“ – sve su to teme koje autori ove knjige s pravom smatraju ključnima za ispisivanje Zemljine povijesti. Pritom su naznačene i mogućnosti novih tumačenja pojedinih idejnih pretpostavki i obilježja Zemljina djelovanja, od Krležine i Cesarčeve uloge u oblikovanju Zemljine ideološke razine, do pitanja o njezinu avangardnom položaju u međuratnoj umjetnosti. Sve navedeno svjedoči o tome da je ovom knjigom – objavljenom devet desetljeća nakon Zemljina osnutka – relativno velik i značajan korpus studija o Zemlji dobio relevantnu nadopunu i otvorio nove mogućnosti tumačenja ove važne pojave u hrvatskoj modernoj umjetnosti.

izdavač: [BLOK] – Lokalna baza za osvježavanje kulture
urednice: Ana Kutleša, Ivana Hanaček, Vesna Vuković
autorice tekstova: Ivana Hanaček, Vida Knežević, Ana Kutleša, Nikola Vukobratović, Vesna
Vuković
dizajn: Nina Bačun i Roberta Bratović (OAZA)
lektura: Nikola Ptić
recenzenti: dr. sc. Petar Prelog i Stefan Gužvica
Publikacija je izdana u okviru programa „Mikropolitike – Mit o univerzalnom gledatelju: pogled unazad”.

BLOK je kustoski kolektiv koji djeluje na sjecištu umjetnosti, urbanog istraživanja i političkog aktivizma. Njihovi susu projekti zamišljeni i realizirani kao platforme za udruženi rad umjetnika, kustosa, istraživača, političkih aktivista i svih zainteresiranih za politiku prostora, proizvodnju zajedničkog, demokratizaciju kulture te za refleksiju umjetničkih praksi iz perspektive njihovih društvenih i proizvodnih uvjeta. Djelujući kontinuirano od 2001. godine [BLOK] je koncipirao i producirao projekte u javnom prostoru, predavanja, izložbe, dugoročne istraživačke projekte, publikacije, kao i sudjelovao u javnoj raspravi oko neoliberalne transformacije javnog prostora i institucija te u borbi za njihovu demokratizaciju.

Od 2016. godine kolektiv vodi BAZU, prostor za produkciju suvremene umjetnosti, edukaciju i aktivizam. Događanje sufinanciraju Grad Koprivnica i Ministarstvo kulture RH.
Projekt se provodi uz podršku Zaklade Kultura nova. Više o izložbi pogledajte na facebook eventu ili na facebook stranici AK galerije.

Za sve dodatne informacije pišite im na mail atelieri.koprivnica@gmail.com ili zovite na mobitel 091 762 3371 (Tanja Špoljar, kustosica AK galerije).

čitam...