Za olakšavanje krize

Koprivnička gradska vlast pripremila niz mjera za građane i gospodarstvo, pogledajte što će sve predložiti

Ističu da će biti predloženo i smanjenje naknade vijećnicima, dužnosnicima i svim ostalim članovima upravnih i nadzornih tijela u gradskim ustanovama i tvrtkama.

18:17h
0
Foto: Matija Gudlin

Koprivnička gradska vlast pripremila je mjere kojima će nastojati olakšati tešku situaciju nastalu krizom zbog koronavirusa. Set mjera gradonačelnik Mišel Jakšić predložit će Gradskom vijeću.

– Svjesni trenutačnog stanja i situacije u cijeloj zemlji, ali i u EU i svijetu, Grad Koprivnica poduzima brojne korake kojima nastoji ublažiti posljedice krize na naše gospodarstvo, naša poduzeća i obrte koji su najviše pogođeni ovom krizom. Ovim mjerama
nastojimo s naše strane, u djelokrugu naše nadležnosti, osigurati ublažavanje posljedica udara na poduzeća i obrte, na održavanje čim većeg broja radnih mjesta i plaća radnika, kao i na život naših građana koji su najviše pogođeni korona-krizom – kažu iz Grada.

Mjere koje predlažu su:

– Svi pogođeni poslovni subjekti neće plaćati porez na korištenje javnih površina.
– Plaćanje komunalne naknade se oslobađaju sve firme i obrti koji su pogođeni krizom.
– Svim pogođenim poduzetnicima neće se obračunavati odvoz komunalnog otpada.
– Svim pogođenim zakupcima koji imaju zakupljeni prostor u sustavu Grada i Komunalca neće se naplaćivati najam za period trajanja mjera.
– Svim korisnicima Doma mladih, najmoprimcima, neće se naplaćivati najam.
– Dječji vrtići će umanjiti iznos sufinanciranja smještaja djeteta.
– Posebna briga će se voditi o roditeljima djece koji su zbog mjera zaštite od širenja zaraze koronavirusom ostali bez posla ili bez plaće, odnosno koji su došli na minimalnu plaću. Takvim roditeljima Grad Koprivnica pokrit će trošak smještaja u vrtićima na području grada kao i troškove čuvanja djece u obrtima za čuvanje djece
(dadilje).
– Obrtima za čuvanje djece neće se umanjivati iznos sufinanciranja od strane Grada za mjesec ožujak. U svrhu očuvanja radnih mjesta u obrtima, vlasnicima obrta nakon prijave mjere HZZ-a, Grad Koprivnica će nastaviti sufinanciranje iako u obrtu neće
djece.
– Trošak prehrane u školama za roditelje će se također umanjiti, odnosno roditelji neće plaćati trošak prehrane u školama tako dugo dok će se nastava provoditi od kuće.
– Umjetnička škola „Fortunat Pintarić“ neće naplaćivati školarinu za vrijeme trajanja mjera.

Podsjećaju i da je pokrenut Koprivnički plac online kao zajednički projekt Komunalca i naših OPG-ova.

Foto: Ivan Balija
Mišel Jakšić // Foto: Ivan Balija

– Osnovan je poseban Gospodarski fond “anti-korona” kojim će se osigurati gospodarska stabilnost za krizom pogođen djelatnosti. U fond će ući proračunska sredstva dosadašnjim preraspodjelama na stavkama nabava, manifestacija, programa, troškova dvorana i sl. U ovom trenutku Fond raspolaže s 3 milijuna kn. U suradnji s našim Udruženjem obrtnika i ostalim gospodarskim udruženjima pripremamo kriterije potpora za pogođena poduzeća. Osim toga, u stalnom smo kontaktu sa svim ostalim koprivničkim gospodarskim subjektima radi uvida u sve gospodarske okolnosti, svjesni da ova koronakriza neće vječno trajati – kažu iz Grada.

Ističu da će biti predloženo i smanjenje naknade vijećnicima, dužnosnicima i svim ostalim članovima upravnih i nadzornih tijela u gradskim ustanovama i tvrtkama.

– Svi ovi koraci i mjere učvršćuju nas u razumijevanju ove sadašnje zdravstvene ali i gospodarske krize kao našeg zajedničkog problema i stanja. Svatko od nas, u bilo kojem dijelu života i rada u Koprivnici, može pomoći ublažavanju posljedica ove nezabilježene krize u našim životima. Ovo je vrijeme za mudrost i odgovornost u svakom polju, pomaganje drugima i solidarnost. Samo ona zajednica koja u krizi misli na svoje ljude ima izgleda da
ostane zdrava zajednica. Pozivamo i Vladu Republike Hrvatske na donošenje konkretnijih odluka kojima će pomoći gospodarstvu i građanima da lakše podnesu ovu krizu i neka se ne plaše političke
cijene takvih odluka. U konačnici, bolje je i izgubiti izbore nego našu zajedničku budućnost. Hrvatska je izmučena odugovlačenjem i pretjeranim političkim podilaženjima. Sad je upravo trenutak za odlučnost i državničke odluke – poručio je Jakšić.

čitam...
Loading...