Svaki šesti građanin njen je član

Koprivnička knjižnica u 2016. nadmašila je sva očekivanja, pogledajte koja sve iznenađenja pripremaju za još uspješniju 2017.

12:30h
0
Foto: Matija Gudlin

Svim tim aktivnostima djelatnici će nastojati ostvariti još jednu uspješnu godinu, a sudeći prema rezultatima iz prethodne, imat će težak zadatak.

U koprivničkoj Knjižnici i čitaonici Fran Galović u Koprivnici 2016. godina bila je iznimno uspješna, s mnoštvom projekata, radionica i zavidno velikih brojeva učlanjenih korisnika i količine knjižnične građe. U tek započetoj godini djelatnici knjižnice ne namjeravaju stati na tome, već pripremaju još noviteta.

Jedan od njih je edukacija korisnika o sustavu e-građani. Riječ je o sustavu pomoću kojega se može pristupiti velikom broju dokumenata, primjerice rodnom listu ili izvodima Zavoda za mirovinsko osiguranje, za koje bi građani inače morali čekati u dugim redovima pred raznim šalterima. Djelatnici knjižnice pružat će individualnu edukaciju svakome koga zanima kako koristiti sustav e-građani, uz besplatan pristup internetu i ispisivanje traženih dokumenata.

Osim toga, u ovoj godini se priprema već nagrađeni projekt Rastimo čitajući, kojim se djeci u ruralnim područjima omogućava pristup slikovnicama, tabletima i svemu ostalome važnom za razvijanje čitanja i pismenosti.

Dijana Sabolović-Krajina // Foto: Matija Gudlin

Također će se u Knjižnici održavati radionice za djecu s teškoćama u čitanju i disleksijom, s naglaskom na davanje stručnih savjeta od strane logopeda.

Već su započele i radionice robotike za najmlađe, u kojima uče osnove programiranja uz zabavne aktivnosti i upoznaju STEM područje.

Nastavit će se i dosadašnji projekti razvijanja multijezičnih i multikulturalnih zbirki, poticanja volontiranja u knjižnici, profiliranja knjižnice kao multimedijalne hibridne ustanove koja uvodi nove medije i novu tehnologiju, a realizirat će se i vrlo traženi zahtjev korisnika – kupnja Playstationa za dječji odjel.

Svim tim aktivnostima djelatnici će nastojati ostvariti još jednu uspješnu godinu, a sudeći prema rezultatima iz prethodne, imat će težak zadatak.

– Imali smo nagrađeni projekt Rastimo čitajući, naš knjižničar Petar Lukačić nagrađen je kao najbolji mladi knjižničar u državi, sudjelovali smo na Međunarodnom kongresu knjižničara u SAD-u s tri izlaganja, obranjen je i doktorski rad o našoj knjižnici, što je međunarodni presedan, realizirali smo 361 kulturno-obrazovni program s više od 10 tisuća posjetitelja, imali smo 9291 učlanjenje, a svaki šesti građanin Koprivnice član je knjižnice – pohvalila se ravnateljica Dijana Sabolović-Krajina.

Foto: Matija Gudlin

Cijela Koprivničko-križevačka županija područje je na kojemu se očito mnogo čita – naime, vodeća je u Hrvatskoj po broju korisnika knjižnica, svaki sedmi stanovnik županije član je neke od knjižnica na njenom području.

Ravnateljica je izrazila zadovoljstvo i potporom Gradskih vlasti.

– Zadovoljni smo financiranjem Grada Koprivnice, koje je kontinuirano kroz cijelu godinu. Od velike je pomoći, a i zahvaljujući toj potpori ostvarili smo 4 milijuna i 135 tisuća kuna prihoda u prošloj godini – zaključila je ravnateljica.