11.2 C
Koprivnica
Subota, 18. svibnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
druženje

Koprivnički pčelari sa slovenskim prijateljima iskucavali pčele iz tradicionalnih nastambi
K

Osim toga, Koprivničanci su pčelare iz Domžala proveli po Koprivnici, gradskom muzeju i parku

Ne propustite

U posjeti udruzi pčelara LIPA Koprivnica proteklog vikenda bili su prijatelji iz slovenske Čebelarske udruge Domžale. Inače, ove dvije udruge pobratimile su se 2017 godine., od kada i surađuju u promicanju zdravog načina života i suživota s pčelama.

Kako su naveli, program aktivnosti bio je izuzetno bogat, a uz lijepo vrijeme i Podravske motive, najznačajnija aktivnost bila je iskucavanje pčela iz tradicionalnih nastamba za pčele tzv. pletare izrađene od slama i lipovog lika.

Osim toga, Koprivničanci su slovenske prijatelje proveli po Koprivnici, gradskom muzeju i parku, a nakon toga otišli su prema Bakovčicama u pčelinjak Bore Oreškog. Tamo ih je dočekao i jedan od najstarijih pčelara Pčelarske udruge Lipa Koprivnica Martin Petričec i ispričao priče o borbi očuvanja pčela i metodi iskucavanja pčela iz tradicionalnih košnica.

druženje pčelara
Foto: Grad Koprivnica

– U ne tako davnoj prošlosti, svako podravsko domaćinstvo imalo je na kraju svoje okućnice malenu nastambu sazdanu od pruća i starih rabljenih daski te pokrivenu slamom, a zvali su je čmelinjak. Čmelinjak je bio pozicioniran tako da se ne nalazi na putu domaćim životinjama ili ljudima koji su radili oko okućnice ili na obližnjem polju. Sastojao se od tri reda daski na kojim su bile po tri ili četiri slamnate pletare. Svake godine jedan red pletara se gušio dimom ili sumporom kako bi tadašnji gospodari došli do dragocjene i ljekovite namirnice a to je bio med. Osim meda koristili su i vosak za izradu svijeće. Tom prilikom pčele su sve stradale. Kako bi se spriječilo ubijanje pčela tadašnji pčelari razvili su metodu iskucavanja pčela iz slamnatih pletara. Upravo tu metodu ispričao je Martin i zato je susret polučio svoje poučne mjere – Zdenko Lončarić, predsjednik Pčelarske udruge Lipa.

Druženje pčelara nastavljeno je u vinariji Jušta, a sve njih prethodno je pozdravio i gradonačelnik Mišel Jakšić.

druženje pčelara
Foto: Grad Koprivnica
druženje pčelara
Foto: Grad Koprivnica
druženje pčelara
Foto: Grad Koprivnica
Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Digitalno doba

FOTO/VIDEO Najbolje fotografije Ivana Brkića kroz 20 godina karijere privukle brojne znatiželjnike u Galeriju

Izložba fotografija Ivana Brkića, poznatog koprivničkog fotografa, otvorena je u Galeriji Koprivnica. Djelić njegova opusa, koji broji više od 700...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×