Koprivnički sportaši bili su uspješni u 2010. godini

12:50h
0
110101-orehovec

Koprivnička sportska obitelj je velika i brojna, gotovo pet tisuća Koprivničanaca članovi su sportskih klubova i udruga koje djeluju na području grada, a pojedini sportaši postigli su zapažene uspjehe u 2010. godini, osvajajući europska, svjetska i hrvatska odličja.

MARKETING EPODRAVINA.HR

U godini kad Podravka Vegeta i Slaven Belupo nisu briljirali, na scenu su stupili individualci iz manje poznatih sportova, koji također marljivo i vrijedno treniraju i postižu rezultate koji u medijima nemaju uvijek odgovarajući tretman.

Kuglanje: Dvije svjetske bronce za Željku Orehovec

Željka Orehovec je već godinama najbolja hrvatska kuglačica, članica Podravke koja je trenutno vodeća u izboru za igračicu hrvatske lige. Na 3. Pojedinačnom svjetskom prvenstvu u kuglanju u austrijskom Ritzingu osvojila je brončanu medalju u pojedinačnoj konkurenciji, a u disciplini tandem mix bila je također treća u paru s Marijom Mušanićem. Hrvatski su kuglači postigli sjajne rezultate te su ekipno osvojili prvo mjesto, a Željka je dala velik doprinos tom uspjehu.

Kuglačice Podravke godinama su među najuspješnijim koprivničkim sportašicama. Prošle godine u hrvatskom prvenstvu nisu briljirale, okončale su sezonu tek na petome mjestu, ali su zabilježile još jedan vrijedan uspjeh u međunarodnom natjecanju. Na NBC kupu u Splitu osvojile su odlično drugo mjesto, u konkurenciji pobjednika nacionalnih kup-natjecanja i trećeplasiranih ekipa iz ligaških natjecanja.

U završnici je Podravka poražena od slovenske ekipe Brest rezultatom 2:6. Željka Orehovec bila je odlična, dobru igru pružile su i Mišela Mihoci i Đurđica Lukač. Željka Orehovec bila je najbolja igračica NBC kupa.

Kuglačica Podravke Đurđica Lukač državna je prvakinja u kuglanju. Na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u Slavonskom Brodu, Lukač je uvjerljivo osvojila naslov najbolje u državi.

Hrvanje: Margić svjetski veteranski prvak

Član Hrvačkog športskog kluba Podravka Stjepan Margić osvojio je naslov Svjetskog prvaka na 12. svjetskom veteranskom prvenstvu u hrvanju grčko-rimskim načinom koje je održano u Beogradu u kolovozu 2010. godine.

Stjepan Margić izuzetan je gluhi sportaš koji živi i radi u Austriji, a natječe se u sustavu športa gluhih i u sustavu športa čujućih za Podravku. Njegova dugogodišnja ljubav prema hrvanju i upornost u treniranju donijele su mu toliko željenu zlatnu svjetsku medalju, u kategoriji do 63 kilograma, divizija B, starosne skupine od 41 do 45 godina. Iz Hrvačkog kluba Podravka kažu kako je ovo najvrijedniji rezultat ostvaren u 84 godine postojanja kluba.

Koprivničanac Sandro Frankol osvojio je peto mjesto u kategoriji do 50 kilograma na Europskom prvenstvu za juniore u bugarskom gradu Samokovu. Ovo je odličan uspjeh mladog hrvača Podravke, koji je prošle godine na juniorskom EP osvojio osmo mjesto. Uz to, Frankol je osvojio i zlato na juniorskom prvenstvu Hrvatske u Zagrebu, dok je na seniorskom prvenstvu Hrvatske u Vrbovcu u kategoriji do 55 kilograma uvjerljivo osvojio prvo mjesto. Drugi član Podravke Ivan Lončarić u jakoj konkurenciji osvojio je drugo mjesto u kategoriji do 60 kilograma, a na Mediteranskom prvenstvu Lončarić je osvojio brončanu medalju.

Inače, mladi koprivnički hrvači Frankol i Lončarić već tri godine sudjeluju u projektu HŠK Podravka „Koprivnica na Olimpijadi 2012.”, kojeg podupire i Grad Koprivnica.

Bodybuilding: Tomas svjetski juniorski prvak i Mr. Universe

101102-tomas-mKoprivnički bodybuilder Pero Tomas (21), član kluba Fitness Activ, vratio se s toliko priželjkivanim najsjajnijim odličjem sa Svjetskog prvenstva u WFF, jedne od najjačih bodybuilding federacija u svijetu. Tomas je u austrijskom Grazu osvojio laskavu titulu u konkurenciji juniora, ali najjačoj kategoriji – klasi Extreme, tako da mu je ujedno pripao naslov apsolutnog juniorskog prvaka.

Uz to, Tomas je osvojio naslov svjetskog juniorskog prvaka u još dvije federacije, a u Engleskoj je osvojio titulu Mr. Universe u juniorskoj konkurenciji, koja mu je ipak najdraža od svih naslova. Sve to mladi je medicinski tehničar zaposlen u koprivničkoj bolnici uspio bez značajnije novčane pomoći sponzora, uz višemjesečnu dijetu, veliki trud i odricanje.

Poznati koprivnički bodybuilder Darko Belušić osvojio je pak treće mjesto na Svjetskom prvenstvu u Grazu u seniorskoj kategoriji. U vrlo teškoj i brojnoj konkurenciji nastupio je u kategoriji Superbody iznad 35.

Karting: Luka Grobenski treći na svijetu

Mladi koprivnički vozač Luka Grobenski osvojio je treće mjesto na Svjetskom finalu Easycart serije u talijanskom Castellettu u klasi kartinga s motorima do 60 kubika. To je najveći uspjeh u povijesti hrvatskog kartinga, kojeg je Grobenski ostvario u konkurenciji 116 vozača iz 21 države svijeta.

Prije toga, Grobenski je na Europskoj završnici Easycarta osvojio srebrnu medalju. To su dva odlična rezultata koji najavljuju sjajnu karijeru za mladog Koprivničanca, koji je privremeno preselio u Pulu zbog blizine Italije i optimalnijih uvjeta za razvoj karijere. Luka se nalazi u Red Bullovom programu za razvoj mladih vozača te bi kroz par godina mogao postati i prvi hrvatski vozač Formule 1.

Na ovogodišnjem najvećem karting natjecanju na svijetu, Rotax Max Challenge Grand Finals održanom u Italiji, koprivnički vozač Konrad Mulvaj osvojio je 18. mjesto u klasi Max DD2 Masters.

Rezultat ostvaren u konkurenciji od 252 najbolja vozača svijeta iz 62 zemlje sa 6 kontinenata, koji se natječu u 4 klase, čini ovaj uspjeh največim u povijesti koprivničkog karting sporta, tvrde u Auto i karting klubu Podravina.

Streljaštvo: Babić kadetska prvakinja, Harambašić juniorski prvak Hrvatske

Na Prvenstvu Hrvatske za kadete i kadetkinje u disiplini serijska zračna puška, održanom na osječkoj streljani Pampas, članica Streljačkog športskog kluba Podravka Ivana Babić osvojila je prvo mjesto i naslov kadetske prvakinje Hrvatske. Osvajanjem naslova državne prvakinje Ivana Babić opravdala je svoj status jedne od najperspektivnijih hrvatskih natjecateljki u posljednje dvije sezone.

Na Prvenstvu hrvatske za kadetske i juniorske kategorije u disciplinama serijske malokalibarske puške, održanom na streljani u Stobreču, nastupili su i mladi strijelci S.Š.K. Podravka osvojivši nove državne medalje. U kategoriji juniora u disciplini serijska malokalibarska puška trostav, Tomislav Harambašić osvojio je naslov juniorskog prvaka Hrvatske. Kod juniorki u disciplini serijska malokalibarska puška nastupila je Ivana Babić koja je u osnovnom meču ostvarila rezultat od 480 krugova čime je osvojila srebrnu državnu medalju. Valja napomenuti da je Ivani Babić ovo već treća državna medalja u ovoj sezoni u kadetskim i juniorskim kategorijama.

U kategoriji kadeta u disciplini serijska malokalibarska puška trostav nastupila je ekipa S.Š.K. Podravka u sastavu Tomislav Harambašić, Ivan Kaić i David Strmečki. Kadeti S.Š.K. Pdravka otpucali su 692 kruga plasiravši se na treće mjesto državnog prvenstva.

Šah: Srbiš juniorski prvak Hrvatske

Mladi koprivnički šahist Jurica Srbiš osvojio je naslov državnog prvaka na pojedinačnom juniorskom prvenstvu Hrvatske, koje je odigravano na Bjelolasici u kategoriji do 17 godina. U devet kola 15-godišnji Srbiš osvojio je sedam bodova.

Plivanje: Uspješni plivači Šoderice

101106-cerine-mNa Otvorenom državnom prvenstvo Republike Hrvatske u plivanju perajama i brzinskom ronjenju, članovi Šoderice oborili su nekoliko nacionalnih juniorskih rekorda. Alen Milek, Karlo Kocijan, Marko Sremec, Dominik i Luka Đurđ, Karlo Fodor, Mark Levatić, Filip Geršić te trener i natjecatelj Vladimir Šoštarić postali su državni prvaci u više kategorija na 50, 100, 200, 400, 800, 1500 m plivanja perajama, seniorski prvaci u 100, 400 i 800 m u brzinskom ronjenju te juniorski i seniorski prvaci na štafetama 4×50, 4×100, 4×200 m.

Mladi koprivnički plivači iz Ronilačkog kluba Šoderica osvojili su treće mjesto na pojedinačnom i klupskom državnom kadetskom prvenstvu Republike Hrvatske u plivanju perajama. Natjecanje je održano u Zagrebu, na plivalištu u Daničićevoj, a sudjelovalo je više od stotinu djece iz devet hrvatskih klubova.

U Plivačkom klubu Cerine treniraju brojni mladi Koprivničanci koji prikupljaju iskustvo na raznim natjecanjima i plivačkim mitinzima. Valja istaknuti da je na Međunarodnom plivačkom mitingu Vidra u Zagrebu mlada članica Plivačkog kluba Cerine Lea Bojanović isplivala državnu normu te tako u disciplini 100 m prsno stekla izravni plasman na državno natjecanje.

čitam...