Treća dob

Koprivnički umirovljenici: Igramo šah i belu, a supruge uživaju dok nas nema

12:00h
0
Koprivnički umirovljenici // Foto: Marko Murković
Koprivnički umirovljenici // Foto: Marko Murković

U prostorijama Udruge umirovljenika u Koprivnici susreli smo i Filipa Mjedu, poznatog zlatara koji se umirovio prije tri godine.

– U Udruzi sam svaki dan, obožavam igrati šah pa slobodno vrijeme uglavnom koristim za druženje i nadmudrivanje s prijateljima. Što moja supruga kaže na to? Ništa, bolje da sam tu, nego u “ofsajdu” – našalio se Mjeda.

Dok je jedna prostorija rezervirana za šahiste, u drugoj se na veliko igra popularna kartaška igra belot, ili po domaćem bela. Jedan od strastvenih igrača Ivan Ledinko istaknuo je kako bi u Udrugu dolazio i češće kada bi imao više vremena. Ipak, kaže, neki umirovljenici imaju obaveza kod kuće pa ne mogu često odvojiti vrijeme za ovakva druženja.

– Često razgovaramo o sportu i politici pa se često i posvađamo zbog oprečnih stavova i razmišljanja, no sve je to kratkog vijeka. Kažemo si što mislimo i nastavimo dalje. Nema tu ljutnje. Posvađamo se često i zbog krivih poteza u beli, no i to već u drugoj rundi zaboravimo – istaknuo je Ledinko.

Marija Jajetić, domaćica u Udruzi umirovljenika istaknula je kako je najveća gužva od devet do 13 sati. Svakodnevno se igra bela i šah, a tko je srčaniji otkrila nam je u nekoliko rečenica.

– Ovi koji igraju šah često se znaju glasnije posvađati od ovih koji premeću karte. Ipak, svi su dobri i nemam nikakvih problema s njima. Lijepo je vidjeti i čuti kada se umirovljenici razgovaraju o svojim mladim danima i minulim vremenima. Ovdje radim već 13 godina i još mi nije dosadilo – rekla je Marija.

čitam...