LOKALNI IZBORI

Koren ide po novi mandat za župana, a mogao bi imati opasne protukandidate. Pričali smo s njima

Parlamentarni izbori su iza nas. Na novima će se birati lokalni dužnosnici, od župana, preko gradonačelnika do načelnika, a prema najavama bit će to tijesna borba.

16:00h
0
Foto: Sanjin Bojić

Parlamentarni su izbori iza nas. S druge strane, lokalni su na rasporedu sljedeće godine, u svibnju, kada će se birati općinski načelnici, gradonačelnici, župani i njihovi zamjenici. Pri kraju su mandati trenutno čelnih osoba pa tako i onaj župana Koprivničko-križevačke županije Darka Korena. Premda su se neka imena u kontekstu borbe za mjesto župana često spominjala, kandidature još nisu službeno potvrđene.


Prvo jest ono Mladena Kešera, predsjednika županijskog SDP-a i načelnika općine Kalnik, no da bi se kandidirao moraju ga podržati stranački kolege. Kešer je u već u javnosti isticao da ima takve ambicije, možda će u SDP-u iznjedriti i nekog drugog kandidata. Iako nije osvojio fotelju, na prošlim je izborima njihov Slavko Tucaković ušao u drugi krug.

– O mojoj kandidaturi za župana odlučuje Županijski odbor. Ako će članice i članovi željeti mene kao kandidata, preuzet ću odgovornost. Nisam instant političar koji priprema kampanje, aktivno u politici djelujem od 2001. godine. Smatram kako mi posebne kampanje nisu potrebne – vjeruje Kešer.

S obzirom na to da situacija još nije savršeno jasna, odgovorio je na hipotetsko pitanje – zašto bi baš on bio dobar župan?

– Na maloj općini pokazao sam kako se mogu napraviti velike stvari. Zbrojite li 12.500 kuna po glavi stanovnika, koliko sam privukao europskog novca u Kalnik, tada to pokušajte zbrojiti za područje županije. Cilj mi je da svaka općina i svaki grad imaju 12 500 kuna po glavi stanovnika. Zamislite koliko bi to financijskih sredstava, prihoda i radnih mjesta bilo. I u privatnom biznisu dokazao sam se kao čovjek koji hoće i može. Vrijeme je za promjene – riječi su Kešerove.

Foto: Ivan Balija
Mladen Kešer // Foto: Ivan Balija

Ljudima bi, istaknuo je, prvo dao slobodu, mogućnost za kreativnošću na radnome mjestu, misleći na samu instituciju Županije.

– Parlamentarni izbori nemaju veze s lokalnima. Ostvario sam izuzetno dobar rezultat, to što su neki ljudi ušli u parlament sa stotinu glasova ne bih želio komentirati. Narod je htio da uđem u parlament, ali politika je donijela drugačiju odluku – zaključio je Kešer.

Koprivničko-križevački HDZ na proteklim izborima podržao je župana Korena. Predsjednika desne županijske opcije te saborskoga zastupnika Darka Sobotu pitali smo hoće li tako biti i na predstojećim izborima ili će, možda, HDZ obzirom na dobar rezultat na parlamentarnim izborima imati svojeg kandidata.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren (lijevo) i Darko Sobota (desno) // Foto: Ivan Balija

– Zasad nemam odgovor na to pitanje. Tijekom listopada imat ćemo sjednicu Županijskog odbora i sjednicu Predsjedništva na nivou županije gdje ćemo definirati neke momente. Ali, u razgovoru pri zadnjem dolasku predsjednika stranke i premijera Andreja Plenkovića, na tragu smo razmišljanja da i na idućim izborima podržimo župana Korena. No, to će se tek odlučiti – objasnio je Sobota.

Više detalja o tome zasad nije mogao reći niti sam župan Darko Koren. No, potvrdio je riječi izrečene u veljači na sjednici Županijske skupštine.

– Planiram se kandidirati. S konkretnim pripremama nismo krenuli, nitko nije. Međutim, započeli smo određene, male razgovore na tu temu. Nije korektno iznositi detalje naših uvodnih razgovora. Koalicijski partneri, prije svega, unutar sebe moraju donijeti odluke. Tada ćemo sjesti i razgovarati – rekao je Koren u kontekstu spekulacija koje su se pojavile nedavnim dolaskom premijera Plenkovića u županiju.

Foto: Ivan Balija
Darko Koren // Foto: Ivan Balija

Siguran je kako biračima ima što ponuditi i za novi mandat.

– Usporedimo li veličinu županije, prostor smo u Hrvatskoj gdje je najveći broj investicija, iznos je preko 4,3 milijarde kuna. Naravno, prvenstveno državnih investicija u prometnu infrastrukturu. Idući tjedan na potpisivanje ugovora vrijednog oko 500 milijuna kuna za projekt Piškornice dolazi ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić. Gradimo pet dvorana, tu je i centar kompetentnosti. Riječ je o projektima vrijednim preko 100 milijuna kuna. Zaista imamo što ponuditi, bilo da smo u početnoj fazi ili ćemo krenuti ovih dana ili iduće godine. Uz te će velike projekte sigurno biti još puno manjih ulaganja. Smatram kako smo upravo u vrlo intenzivnom razdoblju. Ne znam što bismo još mogli raditi osim ovoga što radimo – kazao je Koren.

Korenov i Kešerov protukandidat mogao bi biti i predsjednik Gradskog vijeća i bivši saborski zastupnik Grada Đurđevca Željko Lacković, koji je i na prošlim izborima bio u utrci za župana i slovio kao pobjednik, sve dok u Saboru nije dignuo presudnu ruku i podržao ministra Marića, nakon čega mu je naglo pao rejting. Naglasio je kako su “razgovori u tijeku” te dodao kako “traže najbolje rješenje za promjene u našoj županiji.”

Foto: Ivan Balija
Željko Lacković // Foto: Ivan Balija

– Odluku o kandidaturi moram donijeti, prije toga napravit ću dogovor s partnerima. Nije bezuvjetno da ću se kandidirati za župana, potrebno je ostaviti prostor jer je zaista tako. Ako ćemo imati rješenje za promjene, tada ću se kandidirati. Ako ne, onda neću – kazao je Lacković.

Podsjetimo, Lacković na parlamentarnim izborima nije uspio ponovno postati dijelom Hrvatskog sabora.

– Rezultati na razini županije bili su izvanredni, i dalje sam uvjerljivo treća opcija. Kao takav, nemam problema s motiviranjem birača u Koprivničko-križevačkoj županiji. Naša županija, u svakome slučaju, mora biti spremnija i sposobnija povlačiti EU sredstva, to je najveći problem uz političku nesuverenost. Imamo sluganski odnos prema politikama iz Zagreba. Potrebno je promijeniti odnos prema Zagrebu i biti spreman, kroz znanje i kvalitetu projekata, dizati standard kako ne bismo zaostajali u novome ciklusu povlačenja sredstava, kako smo sad zaostali – izjavio je Lacković, dodavši kako će njegova, nezavisna opcija sadašnjeg đurđevačkog gradonačelnika Hrvoja Jančija predložiti kao kandidata za novi mandat, čime je Lacković napomenuo kako on sigurno neće ići na izbore za tu funkciju.

Kako se HSS u županiji gotovo raspao, izbori bi mogli iznjedriti i još pokojeg nezavisnog kandidata, a u nekim se kuloarima kao kandidat umjesto Korena spominje njegov zamjenik Ratko Ljubić. No tko će biti u utrci, ostaje za vidjeti.

čitam...