19 C
Koprivnica
Nedjelja, 16. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
presica stožera

Koren: Idući tjedan svi kreću u školu, nemoguće je još djecu držati kod kuće iz tri razloga
K

Cilj je da se do kraja  6. mjeseca većina populacije procijepi, kaže Koren.

Ne propustite

Na današnjoj konferenciji za novinare Stožera naše županije, govorio je ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić.

– U OB Koprivnica je hospitalizirano 56 pacijenata, u jedinici za intenzivno liječenje 17 njih zahtijevaju visoku koncentraciju kisika. Tamo su hospitalizirani pacijenti s vrlo teškim oblicima upale pluća. U ovom trenutku ne bilježimo trend pada hospitaliziranih pacijenata, ali ni povećanje. Dakle, stagnacija je broja hospitaliziranih pacijenata. Vjerujem da ćemo se, sukladno našoj obavijesti, do kraja svibnja vratiti u normalu što se tiče operacijskih programa za naručene operacije. Dakle, očekujem da bi se do kraja svibnja trend broja pacijenata smanjio, kao i onih na respiratoru – kazao je dr. Devčić.

Župan Darko Koren rekao je kako se na Stožeru raspravljalo o režimu pohađanja nastave u školama u kojima je županija osnivač, a pretpostavlja da će se tome pridružiti i gradovi koji su osnivači svojih osnovnih škola.

– Brojevi koje ste do sada čuli, ne govore nam da je situacija dobra, ali niti da eskalira. Možda je jedna faza kada možemo očekivati smirivanje pandemije i obzirom na vrijeme koje dolazi, obzirom na proces procjepljivanja koji je pred nama, donijeli smo odluku da idući tjedan sva djeca idu na nastavu uživo. Mislim da će tako većina županija odlučiti i u tom smislu moramo biti sinkronizirani, iako svaka županija ima mogućnost samostalnog donošenja takvih odluka. Uzeli smo, naravno, u obzir i neke druge komponente u toj odluci, ne samo zdravstvene, nego i činjenicu da je sadašnji režim pohađanja nastave online je jedan sociološki, društveni, psihološki, pa onda i pedagoški problem, pa je zato jednostavno nemoguće više držati djecu kod kuće iz ova tri razloga, a s pedagoškog, još je nešto više od mjesec dana do kraja školske godine i nemoguće je kvalitetno obavljati taj nastavni proces i zaključivati ocjene. Pretpostavljamo da određeni rizik postoji, ali smatramo da od idućeg tjedna trebaju djeca ići  u škole i pohađati nastavu uživo – rekao je Koren.

Imali su ponovno sastanak svih župana kroz Izvršni odbor zajednice županija, svih ravnatelja ZZJZ-a u Hrvatskoj s premijerom, ljudima koji su zaduženi za zdravstveni sektor i ministrom, načelnikom nacionalnog stožera, s čelnim ljudima ZZJZ.

– Dobili smo informaciju da će velike količine cjepiva doći u Hrvatsku, a najvažnije je da se ta organizacija procjepljivanja organizira na način da se sve uspije potrošiti. Mislim da je i dosadašnja praksa i organizacija koju je provodio Zavod za javno zdravstvo, naravno, zajedno sa svim liječnicima primarne zdravstvene zaštite i svim ostalim zdravstvenim i nezdravstvenim osobljem, pokazali i dokazali da se to kod nas to može kod nas zaista kvalitetno učiniti. Vjerujem da će tako i biti. Velik je posao sada pred nama. I mi ćemo kao županija i kroz naš Stožer koji vodi zamjenik Ljubić sigurno učiniti sve da to tako i bude – rekao je on.

– Umoljavamo isto tako naše gradonačelnike, načelnike i njihove stožere da isto tako daju kao i institucije koje su nam do sad u tome pomagale, i Crveni križ, HGSS, vatrogasci..  Jer bez jedne takve cjelovite organizacije će to biti teško provesti. Cilj je da se do kraja  6. mjeseca većina populacije procijepi. Anketirali smo, čuli ste, naše prosvjetne djelatnike isto će se u toj društvenoj skupini procijepiti maksimalan broj ljudi, tako da i s tog osnova smanjimo rizik oboljelih u našim obrazovnim ustanovama. Molim da se u ovo izborno vrijeme ova situacija ne koristi u te svrhe, osobno ću slijediti taj primjer – zaključio je župan.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Pjesme Podravine i Podravlja

FOTO/VIDEO Dvorana na pitomačkom festivalu popunjena je do posljednjeg mjesta, zapjevala i poznata Filipinka

Počeo je glazbeni festival Pjesme Podravine i Podravlja, tradicionalni festival koji već više od 30 godina privlači ljubitelje tradicionalne...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×