Povukao bitne teme

Koren na sastanku kod Plenkovića: Ili stanite iza projekta RCGO Piškornice ili nam recite da odustanemo, ovako tapkamo na mjestu

14:52h
0

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u srijedu je predsjedao četvrtim sastankom članova Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova, Udruge općina te predsjednikom Odbora za lokalnu samoupravu u Hrvatskome saboru Tuliom Demetlikom. Domaćin sastanka bila je Varaždinska županija, a prisustvovao mu je i župan Darko Koren.

Premijer je u uvodu naglasio kako dosad ostvarena dinamika sastanaka pokazuje vrlo konkretnu suradnju koja se reflektira u brojnim zakonskim prijedlozima, postupku decentralizacije zemlje i fiskalne decentralizacije te se vidi i u boljoj, bržoj apsorpciji sredstava iz EU fondova. Također je dodao kako se sastanak u potpunosti uklapa u Vladinu politiku i racionalan odabir zajedničkog rada na ravnomjernom regionalnom razvoju zemlje.

– Današnje teme bile su posvećene resorima prometa, prije svega aktivnostima županijskih uprava za ceste, zatim kvalitetnijoj apsorpciji sredstava EU-a, ali i nacionalnoj komponenti podrške za regionalni razvoj. Također, izvijestili smo naše partnere i prijatelje na županijskoj razini da Vlada do kraja godine namjerava stvoriti zakonski okvir za pripajanje ureda državne uprave županijama, te na taj način želimo dati više ovlasti i više zadaća, naravno uz odgovarajuća financijska sredstva. Razgovarali smo i o pripremama Hrvatske za pregovore o Višegodišnjem financijskom okviru Europske unije za razdoblje 2021. – 2028. Sljedeći naš sastanak bit će u Rijeci, u Primorsko-goranskoj županiji, a u međuvremenu ćemo s aspekta sufinanciranja projekata raditi na jednostavnijim, kvalitetnijim i boljim procedurama na nacionalnoj razini – kazao je Plenković.

Župan Darko Koren rekao je kako treba staviti naglasak na Zakon o raspolaganju državnom imovinom.

– Osvrnuo bih se i na proces koji je pred nama, a tiče se preuzimanja tijela državne uprave. Mi smo tu inicijativu poveli u jednom trenutku kada je bilo napada na ustroj Republike Hrvatske i same Županije, a danas smo se po ne znam koji put osvjedočili, a naročito je važno da i Vlada tako razmišlja, da su županije neizostavni dio hrvatskog ustroja i vjerujem da naš status više nije upitan – istaknuo je župan.

Spomenuo je i tekuću problematiku ŽUC-eva te dodao te dodao kako mu je drago što je  resorni ministar upućen u cijelu situaciju te da očekuje da nas posjeti u Koprivničko-križevačkoj županiji kako bi razgovarali o infrastrukturnim projektima i gradnji Brze ceste prema Koprivnici.

Župan je premijeru uputio i molbu glede odgovora na pismo u vezi statusa projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica.

– Smatramo kako to neće ići bez vašeg posredovanja, jer moramo sa sigurnošću znati koji je status tog projekta u koji su uključene četiri županije, kao i Općina Koprivnički Ivanec. Projekt rješava pitanja zbrinjavanja otpada za petinu hrvatskog prostora i mi trenutno tapkamo u mjestu i prebacujemo lopticu je li to naš lokalni projekt ili nacionalni. To je projekt od nacionalnog interesa Republike Hrvatske, takav je po odluci Vlade, i ja vas molim da stanete iza njega ili neka nam se kaže da odustanemo – poručio je župan Koren.