VLADA I ŽUPANI

Koren na sastanku s Plenkovićem istaknuo da je protiv ukidanja županijskih komora, zatražio i sastanak s Čorićem zbog financiranja RCGO Piškornice

13:59h
0

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković u Zaprešiću je predsjedao sastankom Vlade sa županima te predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina.
Uime Koprivničko-križevačke županije sastanku je prisustvovao župan Darko Koren.

Teme današnjeg sastanka bile su situacija s pandemijom koronavirusa te uloga i obveze lokalne (regionalne) samouprave u sustavu civilne zaštite, izrada državnog proračuna za
2022., pripreme za uvođenje eura kao službene valute te prilike koje nude europski fondovi u financijskom razdoblju 2021.-2027.

U dijelu obraćanja župana obratio se župan Koren koji je potaknuo raspravu na temu Zakona o javnoj nabavi i Zakona o obrtu, kao i o temama javno linijskog prijevoza putnika te promjenama koje donosi novi Zakon o poljoprivrednom zemljištu, a koje je već inicirao, kao potpredsjednik, u Hrvatskoj zajednici županija.

– Posebno je važno raspraviti o Zakonu o javnoj nabavi obzirom na povećanje troškova javne nabave svih velikih infrastrukturnih projekata, prije svega kod projekata centara za gospodarenje otpadom. Mi smo u sklopu projekta RCGO Piškornica prije dva dana završili postupak javne nabave gdje je poprilično premašena procijenjena vrijednost i moramo vidjeti postoje li druge mogućnosti za financiranje te što hitnije pristupiti rješavanju tog problema. Tražimo hitan sastanak u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja s ministrom Tomislavom Ćorićem po toj temi.

Što se tiče Zakon o obrtu, predviđeno je ukidanje županijskih komora i spuštanje na razinu udruženja obrtnika, no potrebno je preispitati cijelu tematiku i posavjetovati se. Smatramo da županijske komore ne treba ukidati, obzirom da zajedničke aktivnosti županija i obrtničkih komora predstavljaju obrtništvo županije, pojasnio je župan.