sastanak s plenkovićem

Koren o Piškornici: Država bi trebala dodati 500 milijuna kuna, naravno da je premijer iznenađen tim iznosom

Na državi je odluka, jer to je nacionalni projekt, hoćemo li opet poništiti natječaj i ići s nekim novim, što ne garantira da ćemo dobiti neke ponude koje bi nas u tom smislu više zadovoljile, a drugi način rješavanja tog pitanja je da se osiguraju dodatna sredstva, kaže Koren.

17:15h
0
Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji
Foto: Ivan Balij

Na sastanku s Plenkovićem u Županijskoj upravi, osim o brzoj cesti, razgovaralo se i o drugim temama važnima za naš kraj, a jedna od njih je Piškornica.

Župan Darko Koren kazao je da su ovaj sastanak iskoristili da iznesu problematiku vezanu uz realizaciju projekta Piškornica – regionalnog centra za gospodarenje otpadom.

– U ponovljenom natječaju smo ponovno dobili ponude iznosa i to duplo veće nego što su predviđena sredstva za to, koja smo potpisali pred godinu dana s bivšim ministrom Čorićem. Na državi je odluka, jer to je nacionalni projekt, hoćemo li opet poništiti natječaj i ići s nekim novim, što ne garantira da ćemo dobiti neke ponude koje bi nas u tom smislu više zadovoljile, a drugi način rješavanja tog pitanja je da se osiguraju dodatna sredstva, da se jedna od ovih ponuda koja su sada dobivene na natječaju prihvati i da se krene u realizaciju tog projekta. Nažalost, to iziskuje i financijski angažman države, nekih 500 milijuna kuna više. Premijer je sada o tome informiran i, naravno, da je iznenađen s tom cifrom. Tražimo hitno rješenje tog pitanja da bismo mogli taj projekt mogli nastaviti – napomenuo je župan.

Kazao je da smo možda u određenoj prednosti jer govorimo o problemu rješavanja gospodarenja otpadom za četiri županije.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji
Foto: Ivan Balij

– Dobili smo obećanje da će se dati podrška rješavanju tog problema. Obećao je da će nas, četiri župana, primiti ministar Filipović kako bismo znali koja je budućnost tog projekta – kaže Koren.

Premijera su, također, informirali o problematici Županijske uprave za ceste, odnosno nedovoljnog financiranja, a posebice u kontekstu pojačanog prometa i uporabe naših županijskih cesta što je vezano za projekt Aglomeracije i izgradnje drugog kolosijeka pruge.

– Od potpredsjednika Vlade i ministra prometa Butkovića dobili smo garanciju da će u preraspodjeli sredstava pred novu godinu, jedan iznos biti povećan za našu županiju. Premijera smo informirali i o sektoru obrazovanja, gradnji školsko-sportskih dvorana – zaključio je Koren, izrazivši zadovoljstvo razgovora s predsjednikom Vlade, a samim time što su počeli radovi na brzoj cesti ima razloga za optimizam.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u posjetu Koprivničko-križevačkoj županiji
Foto: Ivan Balij

Gradonačelnik i saborski zastupnik Mišel Jakšić kazao je da su, osim o brzoj cesti, imali izvještaj kako teku radovi na drugom kolosijeku pruge koja prolazi kroz naš grad i značajno mijenja vizuru i promet u Koprivnici, izvještaj što je s Aglomeracijom…

– Pričali smo o NPO-u, dva vrtića, sinagogi i budućim planovima, a to je da OŠ Braća Radić nađe svoje mjesto u NPO-u i da onda zaokružimo čitav proces jednosmjenske nastave i produženog boravka u školi u gradu Koprivnici. Dodatno smo skrenuli pažnju da od države, ipak, očekujemo odgovore što je s Podolicama jer smatramo ako država po cijeloj Hrvatskoj gradi škole da je i Koprivnica zaslužila imati svoj udio državnog novca u toj stvarno velikoj investiciji. Razgovarali smo što je sa Sveučilištem Sjever jer nam je neprihvatljivo da nema riješen studentsku menzu i dom – kazao je Jakšić i napomenuo da je Plenković iskazao razumijevanje.

Komentiranjem prihvaćate naše Uvjete korištenja, komentiranja i zaštite privatnosti!

Reklamni sadržaj - sponzorira ADNOW