24.6 C
Koprivnica
Srijeda, 19. lipnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
PRORAČUN

Korona dovela do pada gospodarstva u županiji, problemi s bolnicom i dalje su tu, Koren: S mnogo se stvari dosad nismo susreli
K

Izvještaj je usvojen s 24 glasa za i osam suzdržanih.

Ne propustite

Ljeto je pri kraju, došlo je vrijeme za novu, 20. sjednicu Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije održanu u Domu mladih zbog koronavirusa, odnosno aktualne epidemiološke situacije.

Na dnevnome redu bile su 24 točke. Jedna od najvažnijih, kao i uvijek, bila je ona oko proračuna. Vijećnici su raspravljali o Polugodišnjem izvještaju o izvršenju županijskog Proračuna. Župan Darko Koren kazao je kako su ukupno ostvareni prihodi i primici u 2020. značajno porasli u odnosu na prošlu godinu. U prvome polugodištu tekuće godine planiran je iznos od 740,6 milijuna kuna, a ostvareno je 293,7 milijuna kuna. Drugačije rečeno, 39,6 posto godišnjeg plana.

Župan je objasnio kako je to rezultat zakonskih izmjena u iskazivanju prihoda i rashoda u proračunu za 2020. godinu.

– Od 2020. godine u županijski Proračun uključena su sredstva Državnog proračuna koja se odnose na plaće zaposlenih u osnovnim i srednjim školama. Isto tako, sklopljenim Sporazumom o preuzimanju Ureda državne uprave između Županije i Ministarstva uprave, u Proračunu županije nalaze se prihodi i rashodi za preuzete zaposlenike i namještenike – kazao je župan.

Foto: Ivan Balija
Foto: Ivan Balija

Dodao je kako je glede poreza i prireza na dohodak te županijskog poreza ostvareno 26,5 milijuna kuna, što je devet posto ostvarenih prihoda i primitaka. Kazao je kako je do značajnog pada došlo uslijed pada gospodarske aktivnosti do koje je došlo zbog pandemije koronavirusa.

– Pad tih prihoda očekuje se i na godišnjoj razini. Razdoblje koje je iza nas ostavilo je mnogo toga s čim se nismo nikada dosad susretali u našim životima. Kad saberemo sve ovo što se događalo, možemo reći da smo u suštini ispunili sve ono što je bilo moguće – smatra Koren, dodajući kako polugodišnji obračun proračuna utvrđuje da je ostvaren višak iz tekućeg razdoblja 4,1 milijun kuna što je konsolidirani rezultat Županije i svih njezinih proračunskih korisnika, pa na isti osim Županije utječu i rezultati proračunskih korisnika.

Iako su, nastavio je, u prvome polugodištu rezultati zbog utjecaja prenesenih gubitaka iz prethodnih razdoblja rezultati bili pozitivni, ukupan rezultat na županijskoj je razini negativan i iznosi 41,4 milijuna kuna.

– Najznačajniji utjecaj na rezultat ima sistemski manjak koji je proizašao iz poslovanja Opće bolnice dr. Tomislav Bardek Koprivnica koji je kumuliran u prethodnim godinama, s tim da se trend povećanja gubitaka nastavlja i dalje. Budući da se radi o sistemskom jazu, Županija nažalost ne raspolaže s mjerama i instrumentima s kojima bi mogla promijeniti trendove u poslovanju zdravstva – Opće bolnice. To je pitanje koje mora rješavati država, o čemu smo više puta govorili s ove govornice – zaključio je župan.

Izvještaj je usvojen s 24 glasa za i osam suzdržanih.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Dan na cestama

ZNAMO LI VOZITI? Tri prometne zbog istog razloga, jedan vozač bježao pa ga policija pronašla

Četiri prometne nesreće dogodile su se u posljednja 24 sata, javila je podravsko-prigorska policija. Srećom, sve su imale materijalne posljedice...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×