5.4 C
Koprivnica
Četvrtak, 25. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
Micro:bit radionica

Kreativni srednjoškolci izradili pametnu kasicu prasicu koja vas motivira na štednju
K

Ne propustite

Micro:bit radionice u Koprivničkom poduzetniku rezultirale su okupljanjem mladog tima srednjoškolaca koji su uz pomoć micro:bitova i dodatne opreme i materijala osmislili kreativno rješenje pametne kasice prasice koja će motivirati djecu na štednju novaca.

Edukator Matija Kolarić je sa svojim timom, učenicima Obrtničke škole Koprivnica Antoniom Janachom i Ivom Kolarić prihvatio ovaj zanimljiv izazov te su razvili moderan i pametan način koji će mladima olakšati i potaknuti ih na štednju novaca. Uz to, namjera je da projekt bude osmišljen tako da ga i drugi učenici mogu izraditi prema uputama. Uz pomoć ove kasice djeca uče čuvati svoj džeparac, skupljati novac do željenog iznosa i samostalno raspolagati novcem.

– Naša pametna kasica prasica, koju smo nazvali Coin Piggy, posebna je po tome što ju treba protresti svaki put kad ubacimo novčić, a na mico:bit uređaj unesemo taj iznos kako bi se pribrojio novcu koji se već nalazi unutra. Na glavnom micro:bitu je unaprijed unesen željeni iznos novaca koji želimo skupiti te Arduino uređaj pregledava trenutnu svotu i kasicu nije moguće otvoriti sve dok se taj iznos ne skupi. Tada se bravica na vratima spušta i moguće je otvoriti vrata. Kako bi kasica bila interaktivna, jedan micro:bit prati koliko često unosimo novac, ako ne unosimo više od 4 dana, kasica je tužna – objasnio je Matija.

Osmislili su aplikaciju za pametne telefone u kojoj je moguće vidjeti trenutno stanje novaca, GPS lokaciju kasice, grafički prikaz štednje i panic mod za hitno otključavanje kasice.

Na natječaju Kreativni projekti s micro:bitom: pametna kasica prasica mogli su sudjelovati timovi iz svih ustanova koje su uključene u STEM revoluciju , a objava rezultata će biti tijekom ovog tjedna. Timovi koji ponude najinovativnija rješenja imat će priliku prezentirati svoje projekte na PBZ Novathonu u Zagrebu, 24-satnom natjecanju za programere, web dizajnere, stručnjake za marketing i studente srodnih područja.

– Važno je istaknuti da ovaj projekt ima i potencijal za budućnost, odnosno postoji mogućnost nadogradnje s dodatnom opremom kao što je senzor za novčiće, postaviti kotačiće na kasicu, otključavanje pomoću otiska prsta i drugo – rekao je Antonio.

Kod izrade Coin Piggy na laseru je pomogao Hrvoje Pavleš, član tima Koprivničkog poduzetnika. Kako je Koprivnički poduzetnik uključen u projekt BBC micro:bit – STEM revolucija u školama, pokrenut od strane Croatian Makers – Instituta za razvoj i inovativnost mladih (IRIM), na micro:bit radionicama koje smo održali do sada je sudjelovalo 30 djece, a s novim radionicama počinjemo u listopadu. Prijavni obrazac za micro:bit radionice se nalazi na službenoj stranici Koprivničkog poduzetnika.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

Obljetnica

FOTO/VIDEO Rotary klub Koprivnica slavi 20. rođendan u Domoljubu, došli brojni poznati Koprivničanci

Rotary klub Koprivnica svečanošću u Domoljubu slavi svoju 20. obljetnicu. Tim su povodom u Domoljub došle brojne Koprivničanke i Koprivničanci...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×