15.1 C
Koprivnica
Petak, 19. travnja 2024.
No menu items!
- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -
SANACIJA I REKONSTRUKCIJA

Kreće obnova Muzeja grada Koprivnice, u podrum stižu novi sadržaji, Čimin: Ovo će biti zamašnjak u obnovi kulturne baštine
K

U sklopu projekta reVITAlize ove će godine suorganizirati neke manifestacije. U lipnju je planirano četvrto izdanje Wine Festa, manifestacije koja će imati međunarodni karakter, budući da će se pridružiti vinari iz Mađarske. Potom će vinogradarstvo prezentirati kroz Renesansni festival, a oko Dana grada i Martinja sakralno-vinska tematska ruta.

Ne propustite

U Galeriji Mijo Kovačić danas je potpisan Ugovor o sanaciji vlage i rekonstrukciji podruma Muzeja grada Koprivnice u sklopu projekta reVITAlize vrijednosti oko 8,1 milijuna kuna. Gradsko vodstvo i partneri Muzej grada Koprivnice te Mađarsko kulturno neprofitno društvo regije Mura početkom listopada krenuli su s provođenjem projekta naziva Vinski folklor kao povijesni identitet Podravine i Pomurja – reVitalize. Dio projekta jest energetska obnova koprivničkog muzeja.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su gradonačelnik Mišel Jakšić te direktor tvrtke coARt d.o.o. Mirko Patrčević koja je izabrana na natječaju za izvođača radova.

– Ponosni smo na ovaj projekt. Pokazuje se koliko je Koprivnica okrenuta europskim fondovima, koliko snažan EU tim imamo, ali je najbolji pokazatelj i što je Koprivnica među deset najboljih hrvatskih gradova po povlačenju europskih sredstava. Nije to lak put, potrebno je puno koraka i rada. Iz projekta u projekt, iz natječaja u natječaj ekipa dokazuje koliko su educirani i sposobni stvoriti uvjete u kojima ostvarujemo dobre rezultate. S obzirom na to da se govori kako su određene ustanove spore, trome i prebirokratizirane zbog čega sve teško ide, jako mi je drago što ekipa u ustanovama u kulturi okrenula povlačenju europskih sredstava. Dosad možemo reći kako smo napravili možda i nikad veće iskorake u ustanovama u kulturi upravo zbog okrenutosti europskim sredstava. Ovaj nam projekt omogućava energetsku obnovu naše zgrade muzeja, o čemu se priča više od deset godina. Dodatak je što će podrum muzeja, koji je bio mrtvi kapital, dobiti novi oblik, izgled i kvalitetu u promicanju naše tradicije. Možda će biti i dobar okidač za nove projekte ne samo kulturne, već i eno-gastro ponude – rekao je Jakšić prije potpisivanja.

Mišel Jakšić // Foto: Marko Dedić

Patrčević je, potom, objasnio kakve će radove  na zgradi muzeja uključivati projekt.

Mirko Patrčević // Foto: Marko Dedić

Planirano je izvođenje radova u dvije faze. Prva su građevinski radovi izvan objekta koji se odnose na izradu drenažnog sustava i pripadajućih instalacija, prije svega izradu novoga plinskoga priključka, glavnoga razvodnog ormara za cijelu građevinu i daljnju rekonstrukciju zgrade, prepumpne stanice koja pripada drenažnom sustavu koji je, zapravo, dio koji se odnosi na sanaciju vlage cijeloga muzeja. Druga faza su unutarnji radovi. Dakle, to je uređenje podruma veličine oko 140 kvadratnih metara. Prostor će se urediti do konačne funkcije, uključujući sve instalacije. Sama rekonstrukcija obuhvaćena ugovorom dio je ukupne rekonstrukcije koja će se izvoditi kroz neko vrijeme u etapama – predstavio je Patrčević.

Čimin: “Radovi će itekako biti važni kako bi nadopunili znanje o Koprivnici.”

Ravnatelj Čimin naglasio je kako je možda i najzadovoljnija osoba na današnjem potpisivanju jer su dočekali potpisivanje ugovora.

– Čini mi se kako će ovi radovi biti zamašnjak u obnovi kulturne baštine u prostoru koji imamo, a tiče se cjelovitih zahvata na uređenju i formiranju muzejskog trga. Uvijek se kreće od temelja, tako smo i mi. Problem ove zgrade je višedekadni, tiče se ponajviše vlažnih prostora. Riječ je o staroj gradskoj vijećnici pa i time imamo usku vezu s Koprivnicom. Zgrada je u L tlocrtu podignuta u 17. stoljeću, kada su nastale podrumske prostorije koje sve do ovih radova nisu adekvatno korištene – govorio je Čimin.

Robert Čimin // Foto: Marko Dedić

Predvidjeli su, dodao je, dvije vrste radova.

– Jedna prethodi samome uređenju prostora, a to su arheološka istraživanja u dvorištu Muzeja grada Koprivnica. Podsjećam, 2009. godine istražili smo pola dvorišta, prepoznavši ostatke naselja iz 12. i 13. stoljeća pa naovamo. Ovi će radovi, usporedno s građevinskim, biti itekako važni ne bi li nadopunili znanje o Koprivnici. Moguće je da ćemo dio istraživanja moći uklopiti u podrumski izložbeni prostor – pojasnio je ravnatelj.

Mišel Jakšić i Mirko Patrčević // Foto: Marko Dedić

Nakon građevinskih radova, realizirat će se trajni postav, najavio je.

– Trenutno se pokreće nabava izrade interpretacijskog plana, odnosno plana koji će definirati, s dizajnerima i ilustratorima, projektom rasvjete, medijima, na koji ćemo način prezentirati teme o kojima smo govorili, a to su sakralnost i vinogradarstvo. Bit će ih potrebno poprilično oprezno ispreplesti ne bismo li stvorili intersenzualni doživljaj povijesti grada kao povijesnih identiteta Podravine i Pomurja – predstavio je Čimin.

U sklopu projekta reVITAlize, nastavio je, ove će godine biti suorganizatori nekolicine manifestacija. U lipnju je planirano četvrto izdanje Wine Festa, manifestacije koja će imati međunarodni karakter, budući da će se pridružiti vinari iz Mađarske. Potom će vinogradarstvo prezentirati kroz Renesansni festival, a oko Dana grada i Martinja sakralno-vinsku tematsku rutu.

– Uza sve to, realizirat ćemo šest izložbi vezanih uz ovaj projekt. Narednih desetak mjeseci pred nama bit će itekako aktivno. Imat ćemo puno posla kako bismo održali manifestacije i stvorili preduvjete za nabavu opreme i svega što će trebati za stalni postav u podrumu muzeja, što je u planu u srpnju sljedeće godine – zaključio je Čimin, dodavši kako je dosad podrumski prostor služio kao skladište za muzejsku građu kojoj ne prijeti vlaga, dok sada rade na preseljenju iste u spremište u Kampusu.

Facebook komentari / dostupni ukoliko ste prijavljeni na svoj FB profil (Komentiranjem prihvaćate naše uvjete korištenja).

Ne propustite

- Oglasni prostor -
- Oglasni prostor -

Najnovije

4 NL BJ-KC-VT

Mladost i Podravac u derbiju susjeda na tablici, Molve traže oporavak nakon “šestice” protiv jakih Cvetkovčana

U 20. kolu 4. nogometne lige čekaju nas dva županijska derbija. Prvi se igra u subotu u Molvama protiv Mladosti...
- Oglasni prostor -
Vnuk Produkt - PVC stolarija Prelog - Salamander

Vezane vijesti

×