Oštre optužbe iz HDZ-a

Krešimir Papac: KC Struja je obmanjivanje građana, a novac iz Komunalca ići će na otplatu rata za kupnju Peveca

Prodaja plinskog biznisa nije motivirana liberalizacijom tržišta, nego financiranjem otplate kredita, raznih projekata poput pametne ulice i predizborne kampanje, rekao je Krešimir Papac.

12:24h
0
Foto: Matija Gudlin

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Koprivnice Krešimir Papac sa svojim je zamjenicima medijima predstavio nalaze koji, kao što je rekao, bacaju sumnju na zakonitost prodaje plinskog biznisa i istinitost informacija koje su se iz Gradske uprave prezentirale javnosti.

Prvo što je Papac naglasio je novi brend KC Struja, koji, kako kaže, ne opravdava svoje ime, a niti status brenda zato što RWE takvu ponudu može ponuditi bilo kome u Hrvatskoj.

– Opskrbljivač za tu uslugu nije koprivničko trgovačko društvo, niti bila koja koprivnička gradska tvrtka. To je pokušaj obmanjivanja građana u kojemu aktivno sudjeluje i Mišel Jakšić. On u nizu medijskih nastupa izjavljuje da je Koprivnica starteški partner u opskrbi električnom energijom, koja je za građane povoljnija. No, u predmetnoj brošuri i u općim uvjetima RWE energija d.o.o. navodi se da je samo ta tvrtka opskrbljivač, a da opći uvjeti stoje za područje cijele Hrvatske. Zato je zabluda da ponuda koja je u KC Struji vrijedi samo za područje Koprivnice. Jakšić prikazuje KC Struju kao domaći proizvod, diže ga na razinu brenda, uspoređuje čak s Vegetom, no ovo nije Podravkin laboratorij, nego laboratorij spin majstora – istaknuo je Papac.

Papac napominje da prema javno objavljenim podacima u trgovačkom registru od 1. siječnja 2014. do 31. prosinca 2016. godine, ta tvrtka nije plaćala porez na dobit jer je cijelo vrijeme poslovala s gubitkom, rekao je Papac. Također je naveo da ne postoji niti jedan dokument koji bi pokazivao da je Grad strateški partner RWE-u. Samim time, smatra da reklamiranje RWE-a štandom u Komunalcu ima elemente kaznenog djela.

Foto: Matija Gudlin

Na taj način Jakšić čini kazneno djelo pogodovanja i zluporabe položaja – tvrdi Papac.

Prezentirao je i podatke prema kojima je Komunalac za uslugu konzultiranja odabrao tvrtku PWC i platio je 1,2 milijuna kuna.

– Ta je tvrtka istovremeno i RWE-ov revizor i konzultant u Hrvatskoj te joj je zadaća bila odabrati najbolju ponudu za Komunalac, što nespojivo – napominje Papac.

Smatra da je prodaja plinskog biznisa povezana i s kupnjom Peveca, a da će se novac od smanjenja kapitala Komunalca koristiti za otplatu rata.

– Na Gradskom vijeću u prosincu prošle godine prihvaćenja je odluka da se Komunalcu smanji temeljni kapital za 21 milijun kuna, a Komunalac će taj iznos isplatiti svom osnivaču, Gradu Koprivnici. Postavlja se pitanje tajminga izvlačenja tog novca iz Komunalca jer tek ove godine dospijeva prva rata na naplatu kredita za kupnju Peveca, čije će se otplaćivanje protezati do 2027. godine. Prodaja plinskog biznisa nije motivirana liberalizacijom tržišta, nego financiranjem otplate kredita, raznih projekata poput pametne ulice i predizborne kampanje – oštar je bio HDZ-ov kandidat.

Foto: Matija Gudlin

Također je naveo da je javna dražba na kojoj je kupljen Pevec bila dogovorena jer je Grad nekoliko dana prije dražbe podigao kredit, što,  kaže, znači da je cijena bila ugovorena s bankom ranije.

Kao što je napomenuo, sve su to podaci koje su pronašli unatoč tome što ne mogu dobiti ugovore o prodaji plinskog biznisa na uvid, budući da su oni pod poslovnom tajnom.

– RWE još uvijek nije upisan u registar kao 75-postotni vlasnik, ne znamo kada ugovor uopće stupa na snagu. Tražili smo sve ugovore na uvid, kao i dokaze da će sjedište tvrtke ostati u Koprivnici i da neće biti otpuštanja, ali su nas odbili pod opravdanjem poslovne tajne, koja nema uporište u zakonu. Što bi, primjerice, bilo da radnik dobije otkaz, kako će on zaštiti svoja prava i pozivati se na odredbe ugovora, ako su odredbe ugovora o otpuštanju radnika tajne – pita se Papac.

čitam...